Buzz

«The Tribe»: Το Flix και η Danaos Films σάς προσκαλούν στην avant premiere της ταινίας-σοκ της χρονιάς

στα 10

Λίγες μέρες πριν την επίσημη έξοδo της «Φυλής» στις αίθουσες, ο Δαναός, αποκλειστικά μαζί με το Flix, διοργανώνουν μία avant premiere για λίγους. Θέλετε να είστε κι εσείς εκεί; Διαβάστε λεπτομέρειες και μπείτε στην κλήρωση για διπλές προσκλήσεις.

Flix Team
«The Tribe»: Το Flix και η Danaos Films σάς προσκαλούν στην avant premiere της ταινίας-σοκ της χρονιάς

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση μόνο αν είστε άνω των 18 χρόνων κι αν αντέχετε να διαχειριστείτε σκληρές εικόνες στο σινεμά. H ταινία δεν έχει λόγο, ενώ έχει ήχο, διαδραματίζεται στη νοηματική γλώσσα, χωρίς υπότιτλους.



Εχοντας κερδίσει 3 βραβεία στην Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες, καθώς και δεκάδες άλλα βραβεία στον κόσμο (ανάμεσα στα οποία κι αυτά της Σκηνοθεσίας και της FIPRESCI στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), η τολμηρή ταινία από την Ουκρανία συνεχίζει να σοκάρει με την ενοχλητική «σιωπή» της, την ωμή της εικόνα και να προκαλεί (και κινηματογραφικά) με ένα νέο δείγμα νεορεαλισμού. Κι αν το Flix τη θεωρεί την ταινία-γεγονός της χρονιάς είναι για αυτό ακριβώς τον τελευταίο λόγο: μπορεί να σας κερδίσει, μπορεί να σας θυμώσει, να την αντέξετε ή να σας σοκάρει - αλλά κανείς δε θα διαφωνήσει ότι πρόκειται για ένα γενναίο, τολμηρό, σπάνιο είδος σινεμά.

Από 29 Ιανουαρίου, «Η Φυλή» («The Tribe») θα βρίσκεται στους κινηματογράφους από την Danaos Films, όμως λίγες μέρες πριν, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, το Flix κι ο Δαναός συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν σε μια κλειστή, μόνο για 100 θεατές, avant premiere. Λεπτομέρειες για το πώς θα δηλώσετε συμμετοχή για προσκλήσεις στο τέλος του κειμένου.

the tribe1

Eνα αγόρι καταφθάνει στο νέο του γυμνάσιο - ένα οικοτροφείο για κωφά παιδιά στην Ουκρανία. Του συστήνεται όλο το νέο σύστημα: στολές, τάξεις, πειθαρχία, κοιτώνες. Και μία «κλίκα» νταήδων μαθητών με δραστηριότητες που ξεπερνούν τον εκφοβισμό των αδυνάτων παιδιών για τα ρούχα και το χαρτζηλίκι τους και τραμπουκισμούς που σπάνε τα όρια της καζούρας και τα σύνορα του προαυλίου: με προαγωγό έναν διεφθαρμένο καθηγητή (και στήριξη από έναν ιστό διαπλοκής που απλώνεται σε αστυνομία και κράτος), η συμμορία κλέβει, βανδαλίζει, εκβιάζει, ξυλοκοπά, εκδίδει τα κορίτσια του σχολείου σε περαστικούς από την πόλη νταλικέρηδες. Σταδιακά, το αγόρι κερδίζει εξουσία μέσα στη μαθητική συμμορία, ανεβαίνει στην ιεραρχία, ερωτεύεται ένα από τα κορίτσια. Μόνο που η βία που έχεις υποστεί, κάποια στιγμή πρέπει να κάνει τον κύκλο της.

tribe 607

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι επιλέγει μία συνεπή, δύσκολη κινηματογραφική φόρμα στην αφήγηση, αποφεύγοντας το εύκολο μελό. Τοποθετεί τη δράση σ' ένα σχολείο κωφών κι αυτό το εύρημα, δέκα λεπτά μέσα στην ταινία, σου έχει ανατινάξει το μυαλό. Γιατί δεν παρακολουθείς σινεμά του βωβού (παρόλο που ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι αυτό ήθελε να κάνει: ένα πείραμα πάνω στο σύγχρονο βωβό). Ο ήχος υπάρχει: τα διερχόμενα αυτοκίνητα, οι πόρτες που ανοιγοκλείνουν, το κουδούνι, τα απειλητικά βήματα των νταήδων στο πάτωμα. Ούτε βλέπεις μία ταινία χωρίς διάλογο. Τα παιδιά μιλούν, συνεννοούνται, τσακώνονται, απειλούνται, ερωτεύονται, χωρίζουν με τα χέρια τους σε μία γεμάτη ενέργεια νοηματική παντομίμα. Εσύ δεν καταλαβαίνεις. Εσύ είσαι εκτός κλίκας. Εσύ από άλλη «φυλή». Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix γα τη «Φυλή» εδώ.


Θέλετε λοιπόν να βιώσετε αυτή την εκκωφαντική κινηματογραφική σιωπή; Δηλώστε συμμετοχή!

Οι αναγνώστες του Flix, μπορούν να δουν πρώτοι κι αποκλειστικά το «The Tribe» («Η Φυλή»), σε μια ειδική πρεμιέρα που θα γίνει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 20.00. Για να κερδίσετε μία από τις διπλές προσκλήσεις στείλτε email στο win@flix.gr, με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας οπωσδήποτε στο θέμα «The Tribe». Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου και οι νικητές της κλήρωσης θα ενημερωθούν με email. Επαναλαμβάνουμε: δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση μόνο αν είστε άνω των 18 χρόνων κι αν αντέχετε να διαχειριστείτε σκληρές εικόνες στο σινεμά.

«Η Φυλή»: από 29 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την Danaos Films

The Tribe Greek poster 607

Διαβάστε ακόμα: