Φεστιβάλ / Βραβεία

Τορόντο 2012, συναντήσεις: Γιάννης Σμαραγδής, Σεμπάστιαν Κοχ

στα 10

Η ταινία τους έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο, πριν λίγες μέρες. Το flix μίλησε μαζί τους

Τορόντο 2012, συναντήσεις: Γιάννης Σμαραγδής, Σεμπάστιαν Κοχ
Ο πρωταγωνιστής Σεμπάστιαν Κοχ, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας και ο Γιάννης Σμαραγδης

Συναντηθήκαμε λίγες μόλις ώρες πριν την πρώτη δημόσια προβολή της της ταινίας στο φεστιβάλ. Ο Γιάννης Σμαραγδής δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι η προπώληση των εισιτήριων και για τις τρεις προβολές του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» έμοιαζε να δείχνει ότι το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, κάθε ταινία μοιάζει να βρίσκει τον αληθινό της σκοπό στην αίθουσα, αφού πιστεύει ότι το σινεμά είναι χωρίς καμιά αμφιβολία η μεγάλη λαϊκή τέχνη της εποχής μας, με τον ίδιο τρόπο που το θέατρο, υπήρξε κάτι ανάλογο στην αρχαία Ελλάδα.

Ο ίδιος άλλωστε δηλώνει απλά ο ενδιάμεσος ανάμεσα στην ταινία και το κοινό της, το γεγονός ότι έκανε το φιλμ μοιάζει λέει, με κάτι που του υπαγορεύτηκε. Κι ακριβώς αυτό το χρέος του σε κάτι μεγαλύτερο ήταν που τον ώθησε να κάνει μια τόσο μεγαλόπνοη ταινία, ακόμη κι αν οι εποχές δεν ευνοούν τέτοιου είδους προσπάθειες. Αλλά όπως λέει, ίσως σε τέτοιες δύσκολες εποχές να έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να στοχεύεις σε κάτι μεγάλο...

3

Το πρώτο πράγμα που με ρωτά ο Σεμπάστιαν Κοχ όταν ακούει πως είμαι από την Ελλάδα, είναι «πώς ήταν τα ελληνικά μου στο φιλμ;». Αφού μου περιγράφει πόσο δύσκολο ήταν να βρει τη σωστή προφορά στις σκηνές που μιλά ελληνικά, μου λέει πόσο ενδιαφέρον ήταν να συλλάβει κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό, την ψυχή και την νοοτροπία του Ελληνα.

«Πέρασα πολύ καιρό απλά συναντώντας ανθρώπους, περπατώντας και κουβεντιάζοντας και νομίζω πως ήταν κάτι που με βοήθησε να καταλάβω τους Ελληνες σε ένα βαθύτερο επίπεδο» λέει. Ομολογεί ότι δεν ήξερε τίποτα για τον Βαρβάκη όταν ο Γιάννης Σμαραγδής του πρότεινε τον ρόλο, αλλά όπως λέει «ο ίδιος ήταν τόσο πεπεισμένος ότι εγώ είναι ο καταλληλότερος για να τον υποδυθώ. Κι όταν ένας σκηνοθέτης διαλέγει εσένα απ όλους τους ηθοποιούς στον κόσμο και υπερασπίζεται με τέτοια θέρμη την επιλογή του, αυτό από μόνο του λέει κάτι».

Στην πραγματικότητα, πριν το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», είχε αποφασίσει να κάνει ένα διάλειμμα, διακοπές από συνεχή γυρίσματα, εξηγεί. Ομως από τότε μέχρι σήμερα γυρίζει ταινίες την μία πίσω από την άλλη, είτε υποδυόμενος έναν εθνικό ευεργέτη της Ελλάδας, είτε προσπαθώντας να σκοτώσει τον Μπρους Γουίλις στο επόμενο «Die Hard». Μετά από το «Χαβιάρι» όμως θα ακολουθήσουν διακοπές λέει αποφασισμένος. «Και μπορείτε να φανταστείτε που σκοπεύω να τις περάσω;»

Οι συνεντεύξεις του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», θα δημοσιευτούν στο flix όταν η ταινία βγει στις αίθουσες.

Διαβάστε περισσότερα για το «O Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι».

Διαβάστε περισσότερα για τις ταινίες, τους καλεσμένους, τα όσα συμβαίνουν στο φεστιβάλ του Τορόντο, στο ειδικό τμήμα του flix.

Tags: Toronto 2012