Buzz

Το Χόλιγουντ τιμά τον Μόργκαν Φρίμαν

στα 10

Αποδέκτης του 39ου AFI τιμητικού βραβείου, ο Μόργκαν Φρίμαν, 74, εισέπραξε χτες στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στα θρυλικά στούντιο της Sony, πολλά περισσότερα από τον σεβασμό και το χειροκρότημα των συναδέλφων του: τον τίτλο του «πρίγκιπα» από τον Σίντνεϊ Πουατιέ και.. ένα φιλί από τον Κλιντ Ιστγουντ.

Το Χόλιγουντ τιμά τον Μόργκαν Φρίμαν
Ο αποδέκτης του 39ου τιμητικού AFI βραβείου, Μόργκαν Φρίμαν, επί σκηνής...

«Ηθελα μονίμως να βρίσκω ευκαιρία και να κόβω τα πλάνα πάνω του. Γιατί όσο οι υπόλοιποι βούιζαν χωρίς λόγο, ο κύριος Μόργκαν Φρίμαν στεκόταν ακίνητος, με μία τιτάνια βαρύτητα, με τη στιβαρότητα του πραγματικού ηθοποιού...»

Αυτά είπε επί σκηνής ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο σκηνοθέτης του Φρίμαν στο «Se7en», και δεν ήταν ο μόνος που εξεθείασε τον 74χρονο πρωταγωνιστή. Η ζεστασιά της αίθουσας κι ο ειλικρινής ενθουσιασμός των ομιλητών της 39ης τελετής απονομής του τιμητικού AFI βραβείου, έδιναν την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για άλλη μία χολιγουντιανή επίδειξη δημοσίων σχέσεων. Από τον Φόρεστ Γουιτάκερ και τον Τιμ Ρόμπινς μέχρι τον Μάθιου Μακόνεχι και τον Κέισι Αφλεκ, κι από τον Σάμιουελ Τζάκσον και τον Κρις Ροκ μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και την Ελεν Μίρεν, ο κόσμος του Χόλιγουντ υποκλίθηκε στον ηθοποιό που δοκίμασε τον εαυτό του στον κινηματογράφο στα... 50 του χρόνια (!), έχοντας ήδη χτίσει μεγάλη καριέρα ως χορευτής και θεατρικός πρωταγωνιστής. «Κι όμως, νομίζουμε ότι τον είχαμε πάντα μαζί μας» σχολίασε ο Σίντνεϊ Πουατιέ. «Σαν να μεγαλώσαμε μαζί με αυτό τον καρατερίστα που έγινε σταρ, αυτόν τον πρίγκιπα της υποκριτικής...».

Η Μπέτι Γουάιτ ντυμένη στα κόκκινα τραγούδησε «Hello, Morgan» με τον ... Κλιντ Ιστγουντ να της κάνει φωνητικά. Ο σκηνοθέτης που συνεργάστηκε με τον Φρίμαν από τους «Ασυγχώρητους» μέχρι το Οσκαρ του στο «Million Dollar Baby» και τον ακόμα μια φορά υποψήφιο «Ανίκητο» δήλωσε ότι στην πραγματικότητα έψαχνε αφορμή να τον έχει σε κάθε ταινία του. «Κι ο "Ανίκητος" αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα γιατί: ακόμα κι ο Νέλσον Μαντέλα πίστεψε ότι ο Μόργκαν είναι ο πραγματικός Μαντέλα» είπε γελώντας ο Ιστγουντ και, σε μία εκδήλωση αυθεντικού χολιγουντιανού «bromance», αιφνιδίασε τον Φρίμαν μ' ένα φιλί στο μάγουλο. «Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να αγαπήσω έναν άντρα - αλλά εσύ είσαι το όριο του πόσο κοντά έχω φτάσει» του είπε.

Ο ίδιος ο Μόργκαν Φρίμαν, φανερά συγκινημένος, αρκέστηκε σ' ένα ζεστό ευχαριστώ. «Κατάγομαι από το Μισισιπί κι εκεί έχουμε μία έκφραση για το πώς αισθάνομαι απόψε: "περπατάω πάνω σε απλωμένο βαμβάκι » δήλωσε ταπεινά, όσο η αίθουσα χειροκροτούσε τον οσκαρικό ηθοποιό που απέδειξε ότι στο Χόλιγουντ τελικά ποτέ δεν είναι αργά...