Buzz

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον θρυλικό παραγωγό Σολ Ζαντς

στα 10

Στα 92 του χρόνια, έχοντας κερδίσει τρεις φορές το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, πέθανε ο Σολ Ζαντς, ένας από τους πιο θρυλικούς παραγωγούς της βιομηχανίας.

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον θρυλικό παραγωγό Σολ Ζαντς

«Το πάθος είναι το πιο ανεκτίμητο και το στοιχείο εκείνο που είναι αδύνατον να το περιγράψεις με οποιονδήποτε τρόπο που διαχωρίζει μια ταινία από μία άλλη. Το πάθος κινείται ελεύθερα διασχίζοντας τα σύνορα, μιλάει την κάθε γλώσσα και ανθίζει σε κάθε κουλτούρα. Οι κινήσεις του πάθους είναι η πιο μεγάλη ικανοποίηση στη ζωή ενός κινηματογραφιστή. Αυτό συμβαίνει όταν βλέπεις και ακούς ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο να μοιράζονται το γέλιο, το δάκρυ και τα μικρά εκείνα αγκομαχητά στις ίδιες αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές.»

Το παραπάνω απόσπασμα από το λόγο του Σολ Ζαντς κατά την παραλαβή του τιμητικού Οσκαρ που κέρδισε το 1997 αποτελεί όλα όσα χρειάζεται κανείς να γνωρίζει για τον παραγωγό που με τις πρώτες δύο του ταινίες («Στη Φωλιά του Κούκου» και «Amadeus») κέρδισε Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας πριν αποσυρθεί έχοντας κερδίσει άλλο ένα για τον «Αγγλο Ασθενή» το 1996.

2 Ο Σολ Ζαντς μαζί με τους Μάικλ Ντάγκλας, Μίλος Φόρμαν, Λουίζ Φλέτσερ και Τζακ Νίκολσον, όλοι με τα αγαλματάκια τους για το «Στη Φωλιά του Κούκου» το 1975.

Ο Ζαντς γεννήθηκε το 1921 στο Νιου Τζέρσεϊ, έφυγε από το σπίτι του στα 15 του χρόνια, δούλεψε για να βγάλει τα προς το ζην και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν επιστρέψει στο Σεντ Λούις όπου και σπούδασε επιχειρήσεις. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και δούλεψε για τον παραγωγό της τζαζ Νόρμαν Γκρανζ και ταξίδεψε σε περιοδείες ως μάνατζερ μαζί με τον Ντιουκ Ελινγκτον και τον Ντέιβ Μπρούμπεκ. Το 1955 έγινε μέλος της Fantasy Records με μεγαλύτερο όνομα του Creedence Clearwater Revival, πριν την αγοράσει μαζί με ομάδα επενδυτών το 1967 και την μετατρέψει στη μεγαλύτερη εταιρεία τζαζ μουσικής στον κόσμο. Ηταν τότε που ο Ζαντς αποφάσισε πως εκτός από τη μουσική βιομηχανία, ήθελε να αφήσει το στίγμα του και στο σινεμά, παίρνοντας τα δικαιώματα δύο διάσημων βιβλίων της δεκαετίας του '60, του «Στη Φωλιά του Κούκου» και του «At Play in the Fields of the Lord».

2 Με τον αδικοχαμένο Αντονι Μινγκέλα στα γυρίσματα του «Αγγλου Ασθενή»

Εκτός από τις τρεις ταινίες που κέρδισαν το Οσκαρ, ο Ζαντζ υπήρξε επίσης παραγωγός του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» που γυρίστηκε ως κινούμενα σχέδια το 1978 από τον Ραλφ Μπάκσι, του «Στην Ακτή του Κουνουπιού» του Πίτερ Γουιρ το 1986 και της «Αβάσταχτης Ελαφρότητας του Είναι» του Φίλιπ Κάουφμαν το 1988. Μια από τις τελευταίες του ταινίες ήταν το «Goya's Ghosts» το 2006.

O Ζαντς πέθανε στα 92 του χρόνια στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο χρυσές στιγμές στην καριέρα του Σολ Ζαντζ: