Industry

Το video-on-demand είναι η νέα τηλεόραση!

στα 10

Η νέα, ογκώδης συμφωνία του YouTube με την Disney εντείνει τον ανταγωνισμό στη γρήγορα ανερχόμενη αγορά του VOD που αλλάζει τις συνήθειες των θεατών σε όλον τον κόσμο.

Το video-on-demand είναι η νέα τηλεόραση!

Το YouTube έχει αποφασίσει να γίνει ο νούμερο ένα προορισμός για video on demand και, απ’ότι φαίνεται, θα τα καταφέρει, με τη νέα συμφωνία που έκλεισε με την Disney, σύμφωνα με την οποία θα προσφέρει στη διάθεση του κοινού ολόκληρο τον κατάλογο του στούντιο!

Οι τίτλοι, βέβαια, δεν περιλαμβάνουν μόνο την Disney, που ήδη είναι μια τεράστια πηγή απόλυτα εμπορικών ταινιών, αλλά και την Pixar, την DreamWorks και όλες τις μικρότερες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη ομπρέλα της, πράγμα που σημαίνει ότι στο YouTube θα προβάλλονται ταινίες από τους «Πειρατές της Καραϊβικής» μέχρι την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τα «Toy Story» ή το «Up».

Σταδιακά στη συλλογή θα προστεθεί ολόκληρο το αρχείο των κλασικών, παλαιότερων κινουμένων σχεδίων της Disney, αλλά και αρχειακό υλικό από τη δημιουργία τους, συνεντεύξεις, σκηνές από γυρίσματα και making of videos.

To video on demand κομμάτι του YouTube ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο και εξελίσσεται επιθετικά στην αγορά. Το κανάλι της Disney έχει έναν λειτουργικό προϋπολογισμό γύρω στα 15 εκατομμύρια δολλάρια και θα είναι κοινό μεταξύ της Diensy και του YouTube, ο θεατής δηλαδή θα μπορεί να κάνει την επιλογή του από τις ιστοσελίδες και των δύο εταιρειών, από τις αρχές του 2012.

Η κίνηση αυτή του YouTube, που από το 2006 αποτελεί ιδιοκτησία της Google (σε μια θεαματική εξαγορά αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων), είναι μια σαφής ένδειξη ότι σταδιακά το ίντερνετ θ’αντικαταστήσει για τον χρήστη την τηλεόραση – ενδεχομένως και τον κινηματογράφο σε κάποιο επίπεδο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το YouTube θα έχει ν’ανταγωνιστεί μια ήδη γεμάτη αγορά online video-on-demand, δίπλα στο «LoveFilms» του Amazon, το Netflix που θα λειτουργεί και εκεί από τις αρχές του ’12, αλλά και το HMV που, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις του, συνεργάζεται με την υπηρεσία FilmFlex για ταινίες της Disney και της Sony (από τους «Harry Potter» και τους «X-Men» μέχρι όλους τους Τζέιμς Μποντ).

Στη νέα τάση επένδυσης στο video-on-demand, που αυτήν την περίοδο προσελκύει όλους τους επιχειρηματίες με ενθουσιασμό, σταδιακά κάποιες εταιρείες θα επικρατήσουν και κάποιες θα εξαφανιστούν. Το σίγουρο είναι ότι η λειτουργία του vod θα γίνει η νέα «τηλεόραση»: απλή, χρηστική, φθηνή και υπάκουη στις επιθυμίες του θεατή. Μένει να δούμε από ποιον και πότε θα εξελιχθεί στην Ελλάδα.