Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «The Lady» του Λικ Μπεσόν θα ανοίξει το φεστιβάλ της Ρώμης

στα 10

Λίγο πριν την πρεμιέρα της στο Τορόντο η βιογραφική ταινία του Λικ Μπεσόν για την Αούνγκ Σαν Σου Κι, την αγωνίστρια για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βιρμανία, μόλις απέκτησε το πρώτο της teaser, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει το φεστιβάλ της Ρώμης,

Το «The Lady» του Λικ Μπεσόν θα ανοίξει το φεστιβάλ της Ρώμης

Εχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 20 χρόνων σε κατ οίκον περιορισμό, έχει εκλεγεί πρόεδρος της χώρας της δίχως να της επιτραπεί να αναλάβει την εξουσία, έχει γλιτώσει από μια δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς οπαδούς της. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι αποτελεί ένα σύμβολο για τον αγώνα του λαού της Βιρμανίας για δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην χώρα της, το όνομά της είναι απαγορευμένο και γι αυτό οι οπαδοί της την αποκαλούν «The Lady», ένας τίτλος που που δανείζεται και η ταινία του Μπεσόν. Το φιλμ ακολουθεί την ιστορία της από το 1988 ως το το 1999, από τις μέρες της στην Οξφόρδη της Αγγλίας, τον γάμο της εκεί, ως την επιστροφή της στην Βιρμανία και την ανάδειξή της σε πολιτικό ηγέτη.

Η Μισέλ Γιέο υποδύεται την Κι, την οποία συνάντησε πριν τα γυρίσματα της ταινίας και η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις της ηθοποιού «είναι μια αληθινά χαρισματική γυναίκα. Είναι τόσο περήφανη για την κουλτούρα και τη χώρα της και είναι αποφασισμένη να αναδείξει την καλύτερη πλευρά της με αξιοπρέπεια και χάρη». Το γεγονός ότι η Γιέο υποδύθηκε την Κι στην ταινία της Μπεσόν την ήδη κατέστησε persona non grata στην πατρίδα της Βιρμανία.

Οσο για τον Λικ Μπεσόν, δηλώνει ότι ο βασικός λόγος που τον τράβηξε στην ιστορία της, είναι ότι πρόκειται για μια γυναίκα που «δίνει τη μάχη της χωρίς όπλα, μόνο με το πνεύμα και την καλοσύνη της. Μου θυμίζει πολύ τον Γκάντι. Αυτό που ζητά είναι το δικαίωμα να αποφασίζουμε οι ίδιοι για το μέλλον μας, το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας. Κι ακόμη κι έτσι, ακόμη κι αν δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα παράνομο, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της κλεισμένη στο σπίτι της. Είναι απλά παράλογο».

Το φιλμ θα κάνει την πρώτη προβολή του του στο Τορόντο, ενώ μόλις ανακοινώθηκε ότι η ευρωπαϊκή του πρεμιέρα θα γίνει στο άνοιγμα του φετινού φεστιβάλ της Ρώμης. Ο Μπεσόν μαζί με την Γιέο, και τον Ντέιβιντ Θιούλις που υποδύεται τον σύζυγό της, αναμένονται να παραστούν στην πρεμιέρα του φιλμ στην Ιταλική πρωτεύουσα.

Δείτε πιο κάτω το teaser του φιλμ καθώς και την αφίσα, την οποία σχεδίασε ο Σέπαρντ Φέρι, γνωστός για το «Hope» πόστερ του Μπαράκ Ομπάμα, βασισμένος πάνω σε μια αφίσα που είχε σχεδιάσει προς τιμήν του αγώνα της Αούνγκ Σαν Σου Κι