Φεστιβάλ / Βραβεία

To «The Congress» του Αρι Φόλμαν θα ανοίξει το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες

στα 10

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη του «Βαλς με τον Μπασίρ» είναι ένα μείγμα live action και κινουμένων σχεδίων, πραγματικότητας και φαντασίας.

To  «The Congress» του Αρι Φόλμαν θα ανοίξει το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες

Ο Εντουάρ Γουείντροπ καλλιτεχνικός διευθυντής του Δεκαπενθημέρου περιγράφει το φιλμ «σαν μια παραίσθηση, μια ταινία εν μέρει ρεαλιστική κι εν μέρει καρτούν φαντασίας, που κοιτάζει το μέλλον μας αλλά και το μέλλον του σινεμά. Σε αυτή την δυνατή διασκευή του cult βιβλίου του Στάνισλαβ Λεμ, ο Αρι Φόλμαν αφήνει απόλυτα ελεύθερη τη φαντασία του. Είναι σημαδιακό ότι αυτή η ταινία ανοίγει το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ένα τμήμα που ενδιαφέρεται για το μέλλον του σινεμά παγκοσμίως».

Με βάση το «The Futurological Congress» του Πολωνού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, το «The Congress» ακολουθεί την ιστορία της Ρόμπιν Ράιτ (την οποία προφανώς υποδύεται η Ρόμπιν Ράιτ) η οποία δέχεται μια πρόταση από την εταιρία παραγωγής Miramount να σκαναριστεί ψηφιακά, ώστε η εικόνα της να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ταινία η εταιρία θέλει να την χρησιμοποιήσει. Ετσι η Miramount θα έχει την δυνατότητα να την κάνει πρωταγωνίστρια σε οποιαδήποτε ταινία η ίδια θέλει, ακόμη και σε αυτές που πιθανότατα η Ρόμπιν Ράιτ δεν θα έπαιζε ποτέ.

Η ηθοποιός θα δεχτεί και παρ΄ ότι η καριέρα της θα συνεχιστεί, η ίδια θα εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή για να επανέλθει είκοσι χρόνια αργότερα στο συνέδριο της Miramount-Nagasaki, σε έναν κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό και όπου τίποτα δεν είναι ότι φαίνεται.

Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Πολ Τζιαμάτι και ο Τζόν Χαμ συμπρωταγωνιστούν σε αυτό το φιλμ που μοιάζει με σουρεαλιστικό όνειρο και που δίνει στους ηθοποιούς την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν με την κανονική εικόνα τους, αλλά και ως ήρωες του καρτούν κόσμου του Φόλμαν.

Διαβάστε περισσότερα για το φιλμ και δείτε μερικά πλάνα καθώς και τον σκηνοθέτη να μιλά για τις προθέσεις και τον τρόπο δουλειάς του..

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών.