Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Βενετίας κλείνει τα 70 του χρόνια. To Flix είναι ήδη εκεί!

στα 10

Το παλιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου κλέινει φέτος τα 70 του χρόνια και το Flix βρίσκεται ήδη στο Λίντο για να σας μεταφέρει για το επόμενο δεκαήμερο όλα όσα εορταστικά θα συμβούν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Το Φεστιβάλ Βενετίας κλείνει τα 70 του χρόνια. To Flix είναι ήδη εκεί!

Από το 1932 μέχρι και σήμερα που κλείνει τα 70 του χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει σε λάμψη και δημοσιότητα το Φεστιβάλ των Καννών, αλλά παραμένει σταθερά το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τη ξεχωριστή θέση του μέσα στη Biennale της Βενετίας, αλλά και τη σταθερή λατρεία του, εκτός από το ευρωπαϊκό σινεμά του παρελθόντος και του μέλλοντος, στο σινεμά της Ασίας, έχοντας χαρίσει μέσα στα εβδομήντα αυτά χρόνια τα περισσότερα βραβεία σε ασιατικές ταινίες από κάθε άλλη κινηματογραφική διοργάνωση.

Το Flix βρίσκεται ήδη στη Βενετία, έτοιμο να παρακολουθήσει τις ταινίες που διαγωνίζονται φέτος για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ, αλλά και να συνομιλήσει με δημιουργούς και συντελεστές των ταινιών που φτάνουν στο Λίντο ξεκινώντας από εδώ την παγκόσμια καριέρα τους. Καθημερινά θα μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνους Φεστιβάλ Βενετίας, στο ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς.

2

Τα 70 χρόνια

Για τον εορτασμό των 70 του χρόνων, το Φεστιβάλ Βενετίας ζήτησε από 70 δημιουργούς που έχουν διακριθεί στο παρελθόν στη διοργάνωση να σκηνοθετήσουν από μια μικρού μήκους ταινία. Ανάμεσά τους και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά και ο πανταχού παρών Τζέιμς Φράνκο, η Καθρίν Μπρεγιά, ο Ατόμ Εγκογιάν, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Βάλτερ Σάλες και οι Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Τσαγγάρη, οι δύο Ελληνες δημιουργοί που συμμετείχαν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και έφυγαν με διακρίσεις (Βραβείο Σεναρίου για τις «Αλπεις» το 2011 και Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για το «Attenberg» το 2010 αντίστοιχα). Και οι εβδομήντα ταινίες θα προβληθούν σε μια προβολή με τίτλο «Venezia 70 - Future Reloaded», σε ένα κινηματογραφικό σβήσιμο τούρτας και ευχή για το μέλλον του Φεστιβάλ.

missviolence

Με... βία από την Ελλάδα

Η συνεχής παρουσία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ Βενετίας, βρίσκει φέτος τον Αλέξανδρο Αβρανά και τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Miss Violence» να διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα, φέρνοντας για ακόμη μια φορά το νέο ελληνικό σινεμά στο προσκήνιο μεγάλων φεστιβαλικών διοργανώσεων. Διαβάστε εδώ όλα όσα δήλωσε ο Αλέξανδρος Αβρανάς στο Flix για την επιλογή της ταινίας του στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και δείτε φωτογραφίες και τρέιλερ.

2 Σκηνή από το «The Wind Rises» του Χαγιάο Μιγιαζάκι, ισχυρού διεκδικητή του φετινού Χρυσού Λέοντα

Αυτόν τον Χρυσό Λέοντα ποιος θα τον πάρει;

Ιδιαίτερης σημασίας (γιατί είναι ο 70ός, αλλά και γιατί ο νικητής θα τον παραλάβει από τα χέρια του Μπερναρντο Μπερτολούτσι), ο φετινός Χρυσός Λέοντας θα καταλήξεις σε μια από τις 20 ταινίες που συμπεριλαμβάνονται στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα - οι περισσότερες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών, αλλά και λιγότερο γνωστοί δημιουργοί που με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ ανεβαίνουν στη λίστα της αφρόκρεμας του παγκόσμιου σινεμά. Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για όλες τις ταινίες που διεκδικούν τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ.

2 Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν

Δέκα ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο Φεστιβάλ Βενετίας σαν τρελοί (πατώντας στους τίτλους διαβάζετε περισσότερες λεπτομέρειες και βλέπετε φωτογραφίες και τρέιλερ από τις ταινίες)

  • Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν / Επίσημη έναρξη για το Φεστιβάλ, η διαστημική όπερα του Αλφόνσο Κουαρόν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τη Σάντρα Μπούλοκ προβάλλεται τρισδιάστατη, αλλά εκτός διαγωνιστικού προγράμματος.

  • The Canyons του Πολ Σρέιντερ / Αφού το απέρριψαν όλα τα μεγάλα αμερικάνικα φεστιβάλ (ανάμεσά τους και το Σάντανς), το χρηματοδοτημένο από crowdfunding φιλμ του Σρέιντερ σε σενάριο του Μπρετ Ιστον Ελις με τη Λίντσεϊ Λόχαν και τον πορνοστάρ Τζέιμς Ντιν φτάνει στη Βενετία σε μια ειδική προβολή, με τον Σρέιντερ να είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του παράλληλου προγράμματος «Horizzonti».

  • The Zero Theorem του Τερι Γκίλιαμ / Υποψήφιο για τον Χρυσό Λέοντα, το νέο φουτουριστικό παραμύθι του Τέρι Γκίλιαμ έρχεται τέσσερα χρόνια μετά από το «The Imaginarium of Doctor Parnassus» και όλοι ελπίζουν αυτή τη φορά ο αγαπημένος Μόντι Πάιθον να έχει βρει κέντρο στον λατρεμένο παραλογισμό της φαντασίας του.

  • Under the Skin του Τζόναθαν Γκλέιζερ / Από τον συναρπαστικό σκηνοθέτη του «Sexy Beast» και του «Birth», να η ταινια που αποδεικνύει πως η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι εξωγήινη.

  • Philomena του Στίβεν Φρίαρς / Κανείς δεν λέει ποτέ όχι σε έναν παλιό καλό Στίβεν Φρίαρς με τη Τζούντι Ντεντς σε ένα ρόλο που δεν αποκλείεται να τη στείλει μέχρι και τα Οσκαρ και τον Στιβ Κούγκαν να συνοδεύει μια συγκινητική ιστορία - πιθανό διεκδικητή ενός από τα μεγάλα βραβεία στη Βενετία.

  • Tom a la Ferme του Ξαβιε Ντολάν / Ακόμη και αν το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει συνεχώς πως παραμένει ένας νεαρός (συναρπαστικός μεν, άνισος δε) δημιουργός, κάθε καινούρια ταινία του Ξαβιέ Ντολάν είναι ένα γεγονός. Εδώ σε μια συγκινητική ιστορία βασισμένη σε θεατρικό έργο.

  • Joe του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν / Ακόμη δεν πρόλαβε να βάλει στη βιβλιοθήκη του το βραβείο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο για το «Prince Avalanche» και ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν έρχεται στη Βενετία με το «Joe», την ταινία που θα υπενθυμίσει σε όλους και στον ίδιο πως ο Νίκολας Κέιτζ παραμένει ένας σπουδαίος ηθοποιός.

  • The Wind Rises του Χαγιάο Μιγιαζάκι / Ο σημαντικότερος animator των ημερών μας επιστρέφει με μια ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα σε αυτό που θα είναι με διαφορά το ομορφότερο πράγμα που θα προβάλλει φέτος το Φεστιβάλ Βενετίας.

  • Child of God του Τζέιμς Φράνκο / Βασισμένο στο τρίτο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι, το νέο σκηνοθετικό πόνημα του Φράνκο θα επιχειρήσει να κάνει κινηματογράφο ένα αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Τιμ Μπλέικ Νέλσον. Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, αναμενόμενο...

  • Parkland του Πίτερ Λάντσμαν / O φάκελος της δολοφονίας του Τζον Κένεντι ανοίγει ξανά, αυτή τη φορά μέσα από το βλέμμα ενός πρώην δημοσιογράφου της New York Times.

2 The Sorcerer του Γουίλιαμ Φρίντκιν

Η γοητεία του κλασικού

Για να γιορτάσει τα 70 του χρόνια, το Φεστιβάλ Βενετίας συλλέγει αποκατεστημένες κόπιες γνωστών και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων της έβδομης τέχνης, μετατρέποντας το τμήμα του με τις κλασικές ταινίες σε μια γιορτή του σινεμά. Από το «Providence» του Αλέν Ρενέ μέχρι το τιμητικό βραβείο στον Γουίλιαμ Φρίντκιν που συνοδεύεται από την προβολή του cult «The Sorcerer» του 1977 και από το «Τα Χέρια Πάνω από την Πόλη» του Φραντσέσκο Ρόσι μεχρι το αφιέρωμα στη Σαντάλ Ακερμάν και τον Σαγιαζίτ Ρέι, κάποιος θα μπορούσε να πάει στη Βενετία φέτος μόνο για να μάθει σινεμά. Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του «Venezia Classici».

2

Δείτε το Φεστιβάλ Βενετίας στο σπίτι σας

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Βενετίας δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να βρεθούν στο Λίντο να παρακολουθήσουν επιλεγεμένες ταινίες από το πρόγραμμα μέσω του Sala Web, της online αίθουσας που φέτος προβάλλει όλο το πρόγραμμα των «Οριζόντων» με ταινίες νέων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο (ανάμεσά τους και οι ταινίες του Σίον Σόνο και το κινηματογραφικό ντεμπούτο της γνωστής σχεδιάστριας Agnes b.) αλλά και τις τρεις ταινίες που γυρίστηκαν μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Βενετίας «Biennale College - Cinema». Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προβολές του «Sala Web».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας που θα διαρκέσει από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

2