Φεστιβάλ / Βραβεία

To ελληνικό σινεμά στο 35ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ

στα 10

Δύο ταινίες μεγάλου, τέσσερις μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ φέρνουν άρωμα Ελλάδας στο φετινό 35ο Cinemed, το Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ.

To ελληνικό σινεμά στο 35ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ
Σκηνή από το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

Κάθε Οκτώβρη, στο Μονπελιέ της Γαλλίας, το Cinemed συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του μεσογειακού κινηματογράφου σε μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλομορφία του κινηματογράφου στον ευρωπαϊκό Νότο και ακόμη παρακάτω, με επιλογές ταινιών από την Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία κ.ά.

Φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει 12 ταινίες, η Ελλάδα εκπροσωπείται από το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, το οποίο, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, συνεχίζει τα επιτυχημένα του ταξίδια του στον κόσμο, έχοντας ήδη προβληθεί σε Τορόντο και Ρεϊκιαβίκ. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)

Στο Πανόραμα ταινιών μεγάλου μήκους θα προβληθεί το «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα Μου» του Νίκου Κορνήλιου, μια ταινία που πέρασε απαρατήρητη εδώ στην Ελλάδα, αν και έκανε την πρεμιέρα του στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το «Στο Λύκο» των Αράν Χιους και Χριστίνας Κουτσοσπύρου, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέρσι στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου και αποτελεί μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους, συμμετέχει φέτος το «Αγώνας Δρόμου» της Δήμητρας Νικολοπούλου, μέρος του πρότζεκτ «Εξι Ταινίες για την Αθήνα» που γυρίστηκαν στο πλαίσιο του 2ου Open Air Film Festival, ενώ στο Πανόραμα συμμετέχει το «Μπλε Δεκατρία» της Ζακλίν Λέντζου που προβλήθηκε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Στο τμήμα των Πειραματικών Ταινιών του Φεστιβάλ, θα προβληθούν το «Επιστροφή στην οδό Αιόλου (Εξι Λαϊκές Ζωγραφιές)» της Μαρίας Κουρκούτα και το «Motion/Transition» της Εύης Στάμου.

2

Διαβάστε περισσότερα για το 35ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ, που φέτος διεξάγεται από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου, στο επίσημο site της διοργάνωσης.