Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 66ο Φεστιβάλ Καννών κλείνει με... Απαρτχάιντ

στα 10

Παραδοσιακά, χωρίς κάποια πολυαναμενόμενη ταινία θα κλείσει την αυλαία του το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Και αυτή είναι το «Zulu» του Ζερόμ Σαλ με τους Ορλάντο Μπλουμ και Φόρεστ Γουιτάκερ.

Το 66ο Φεστιβάλ Καννών κλείνει με... Απαρτχάιντ

Οι Κάννες, ως το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, έχουν μερικές παραδόσεις που δεν χαλάνε ποτέ. Μια από αυτές είναι ότι ανοίγουν την αυλαία τους με μια πολυαναμενόμενη ταινία - γεγονός, ικανή να κρατήσει από μόνη της τη δόξα ολόκληρου του φεστιβάλ και ότι επιλέγουν για τη λήξη τους συνήθως μια άγνωστη ταινία που συνήθως είναι μέτρια προς αδιάφορη, αλλά εμπεριέχει τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν ικανή να βρίσκεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Ετσι, μετά από πρόσφατα παραδείγματα (την «Thérèse Desqueyroux» του Κλοντι Μιλέρ πέρσι και το «Les Aime Bien» του Κριστόφ Ονορέ πρόπερσι), το 66ο Φεστιβάλ Καννών ανακοινώνει πως θα κλείσει στις 26 Μαΐου με το «Zulu» του Ζερόμ Σαλ, μια συμπαραγωγή Μ.Βρετανίας, Γαλλίας και Νοτίου Αφρικής, εξ ολοκλήρου γυρισμένης στη Νότιο Αφρική και βασισμένη στo ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου Καρίλ Φερέι που κυκλοφόρησε το 2008.

2

Το «Zulu» τοποθετείται στο Κέιπ Τάουν του Απαρτχάιντ και αφηγείται την ιστορία δύο αστυνομικών (τους υποδύονται ο Ορλάντο Μπλουμ και ο Φόρεστ Γουιτάκερ) που ερευνούν τη δολοφονία ενός 18χρονου κοριτσιού, κόρης ενός από τους παίχτες της πρωταθλήτριας ομάδας ράγκμπι των Sprinboks.

Οσο για τον Ζερόμ Σαλ, η μοναδική του προϋπηρεσία είναι κάτι χολιγουντιανά κακέκτυπα που μιλούν γαλλικά (βλ. «Διεθνής Συνομωσία»), εδώ στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία.

Διαβάστε όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το 66ο Φεστιβάλ Καννών που ξεκινάει στις 15 Μαΐου με τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν.

Tags: cannes 2013