Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 36ο Φεστιβάλ Δράμας ξεκινάει! Το Flix είναι εκεί!

στα 10

Εφτασε και πάλι η ώρα των μικρομηκάδων με το Φεστιβάλ της Δράμας να μετράει 36 χρόνια ελληνικού και 19 χρόνια διεθνούς προγράμματος. Από τις 16 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν... ακόμη και σε λίγα λεπτά κινηματογραφικού χρόνου.

Το 36ο Φεστιβάλ Δράμας ξεκινάει! Το Flix είναι εκεί!

Ξεκινάει σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου το 36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και 19 Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως για τις επόμενες έξι ημέρες, μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου, το Flix θα βρίσκεται στην πόλη της Δράμας, για να δει σε πρώτη προβολή τις ταινίες που διαγωνίζονται στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, να ανακαλύψει μικρού μήκους ταινίες απ' όλον τον κόσμο στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και να μεταφέρει ζωντανά τον παλμό ενός φεστιβάλ που συνεχίζει απτόητο να στηρίζει την ταινία μικρού μήκους εδώ και 36 χρόνια.

Το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα εμφανίζεται φέτος σαφώς πιο μικρό από τον περσινό πρωτοφανή αριθμό των περισσότερων από 80 συμμετοχών, αφού οι ταινίες που συμμετέχουν είναι μόλις 39, ενώ υπεύθυνη για να κρίνει ποιες ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ είναι η κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά και μέλη τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Τάκη Σπυριδάκη, τον κριτικό κινηματογράφου Γιώργο Κρασσακόπουλο, τη σκηνοθέτη Φωτεινή Κοτρώτση και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου.

Το Flix, όπως κάνει κάθε χρόνο, έχει παρουσιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των 39 ταινιών που συμμετέχουν στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, με πληροφορίες για την κάθε ταινία και τον δημιουργό της.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα των ταινιών που διαγωνίζονται στο 36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Αν, όμως, τα περισσότερα από τα κοινά ανάμεσα σε κινηματογραφιστές, δημοσιογράφους, κριτικούς κινηματογράφου και κοινό «παράπονα» της περσινής και όχι μόνο διοργάνωσης μοιάζουν να έχουν καλυφθεί σε ένα μέρος τους με την μικρότερη επιλογή των ταινιών, αλλά και την παρουσία μιας γυναίκας στην κριτική επιτροπή που πέρσι ήταν εντελώς ανδροκρατούμενη, ανοιχτά μένουν ακόμη αρκετά θέματα που περιλαμβάνονται στην ανοιχτή διαμαρτυρία που έγινε μετά το 35ο Φεστιβάλ (διαβάστε εδώ αναλυτικά) από ομάδα κιηματογραφιστών και η οποία τέλειωσε κάπου εκεί.

Δύο από τους υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας και που συμμετέχουν φέτος στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα απάντησαν στο Flix για το που βρίσκονται κατά τη γνώμη τους τα πράγματα ένα χρόνο μετά.

Ο Στέργιος Πάσχος μας απάντησε: «Οταν υπέγραψα το έκανα με την ελπίδα ν' ανοίξει κάποιος διάλογος ή κάποια κίνηση δημιουργίας να ξεπηδήσει μέσα από την επιστολή. Δυστυχώς δεν είδα να γίνεται κάτι τέτοιο. Το φεστιβάλ έχει προβλήματα αλλά την ίδια στιγμή δεν παύει να είναι ένας θεσμός με ιστορία που, εγώ τουλάχιστον, θεωρώ σημαντικό να υπάρχει. Κι επειδή ζούμε σε καιρούς αστάθειας, πιστεύω πως η αποχή αυτή τη στιγμή μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί και ως αδιαφορία και να δώσει τα λάθος μηνύματα σε ανθρώπους που δύο μήνες πριν δεν δίστασαν να κλείσουν ακόμα και την ΕΡΤ. Γι' αυτό το λόγο επέλεξα να συμμετέχω ελπίζοντας να γίνει κάποια στιγμή ένας ανοιχτός διάλογος για τα προβλήματα του φεστιβάλ μαζί με το φεστιβάλ. Και όχι απέναντι.»

Ο Δημήτρης Στρατάκης μας απάντησε: «Πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε κάποια αλλαγή φέτος, όπως η σημαντική μείωση των διαγωνιζόμενων ταινιών, προκειμένου να επιτευχθεί το πιο σφιχτό πρόγραμμα που ζήτησαν οι κινηματογραφιστές, θεωρώ μείζον το ότι η πραγματικότητα μάς έχει ξεπεράσει. Το κλείσιμο της ΕΡΤ, η αβεβαιότητα για το ΕΚΚ, η προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα κονδύλια που διατίθενται για τον πολιτισμό, γεννούν την ανάγκη στήριξης του φεστιβάλ, προκειμένου να επιβιώσει. Τα αιτήματα και οι ανάγκες παραμένουν, ασφαλώς, αλλά τη στιγμή που χάθηκε η παραγωγός/χορηγός επικοινωνίας/φορέας ΕΡΤ, τα δεδομένα αλλάζουν. Νέα αιτήματα γεννιούνται.»

Με το Φεστιβάλ της Δράμας, λοιπόν να παραμένει θεσμός, να αλλάζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής και να επιδέχεται σοβαρής βελτίωσης ωστέ να γίνει πραγματικά το (Διεθνές) Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που αξίζει να είναι, ανεβαίνουμε στη Δράμα για να γνωρίσουμε νέους δημιουργούς, να ξεχωρίσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες και να επιβεβαιώσουμε πως μερικές φορές το μέγεθος μετράει... και από την ανάποδη.

2

Φέτος στη Δράμα

  • Εκτός από το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα που αποτελεί και το κέντρο του Φεστιβάλ, στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν φέτος 55 ταινίες από 47 χώρες (από επιλογή ανάμεσα σε 1200 ταινίες που υποβλήθηκαν), ενώ Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που θα κρίνει τα βραβεία του διεθνούς τμήματος θα είναι ο σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου και μέλη o Γάλλος σκηνοθέτης Φρανκ Ντιόν, η Ελληνίδα σκηνοθέτης και ηθοποιός Βαρβάρα Δούκα και η Γερμανίδα Ινσα Βίσε, διευθύντρια του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Ρέγκενσμπουργκ.

  • Στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ εντάσσονται και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως Βest of του Διεθνούς Φεστιβάλ με highlights από τις σημαντικότερες ξένες ταινίες που έχουν κατά καιρούς προβληθεί, Προβολές των υποψήφιων ταινιών για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βραβεία LUX 2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μεγάλο αφιέρωμα στη Γερμανία, με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους από τα Διεθνή Φεστιβάλ Δρέσδης και Ρένγκενσμπουργκ, 4o Σπουδαστικό Πανόραμα, με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής, Προβολές και εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, Παρουσίαση μαθητικών ταινιών (3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο "Ένας πλανήτης-μια ευκαιρία"), Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη, Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ντίνου Κατσουρίδη.

  • Οι προβολές του Φεστιβάλ θα γίνονται στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Αμφιθέατρο Δημοτικού Ωδείου Δράμας, ενώ κέντρο του Φεστιβάλ είναι όπως πάντα το «Αίθριο» στα Γραφεία του Φεστιβάλ.

  • Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών στο επίσημο site του Φεστιβάλ Δράμας.

  • Το Φεστιβάλ Δράμας 2013 μετά την πατρίδα του, θα ταξιδέψει και στην Αθήνα από τις 31 Οκτωβρίου έως και 6 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μείνετε συντονισμένοι στο Flix για περισσότερα...

Διαβάστε ακόμη: