Φεστιβάλ / Βραβεία

#TIFF64: Το «Comandante» είναι μια ανθρωπιστικά αντιπολεμική, «πολεμική» ταινία

στα 10

Η αληθινή ιστορία του καπετάνιου ενός ιταλικού υποβρυχίου στο Β Παγκόσμιο Πολέμο (που άνοιξε την 80ή Mostra, κι απόψε παίζεται στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) γίνεται μια συγκινητική ταινία με επίκαιρο μήνυμα, που δεν αγνοεί τον ελέφαντα (του φασισμού) στην άτρακτο.

#TIFF64: Το «Comandante» είναι μια ανθρωπιστικά αντιπολεμική, «πολεμική» ταινία

Μελαγχολικό και μουντό στην χρωματική του παλέτα, κλειστοφοβικό και σκοτεινό, αλλά με τον δικό του τρόπο ελπιδοφόρο και θετικό, το «Comandante» είναι μια ταινία δράσης που δεν ακολουθεί την πεπατημένη του είδους, αφού η δράση που το ενδιαφέρει κυρίως είναι πιο εσωτερική κι από τους στριμωγμένους θαλάμους του υποβρυχίου στο οποίο διαδραματίζεται.

To 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.

comandante

Βρισκόμαστε στις αρχές του Β Παγκόσμιου κι ο διοικητής του υποβρυχίου Καπελίνι, Σαλβατόρε Τοντάρο, ετοιμάζεται για μια ακόμη αποστολή στα βάθη της Μεσογείου, μόνο που αυτή τη φορά εκείνο που θα δοκιμαστεί, δεν θα είναι το κουράγιο και το θάρρος του ίδιου και του πληρώματός του, αλλά κυρίως η ηθική και η ανθρωπιά τους.

Στην πορεία της ταινίας, σε μια θαλάσσια σύγκρουση, το Καπελίνι θα βυθίσει ένα πλοίο από το Βέλγιο που κουβαλούσε ανταλλακτικά για βρετανικά αεροπλάνα. Το Βέλγιο θεωρητικά κρατούσε ακόμη ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αλλά λίγες μέρες αργότερα, θα έπαιρνε κι αυτό το μέρος των Συμμάχων. Στα συντρίμμια του πλοίου, σε σωστικές λέμβους, θα βρεθούν 26 Βέλγοι ναυτικοί, τους οποίους ο Κομαντάντε αντί να εγκαταλείψει στο έλεός τους, θα προσπαθήσει να ρυμουλκήσει σε ένα κοντινό νησί κι όταν αυτό το σχέδιο θα ναυαγήσει, θα τους φιλοξενήσει στο σκάφος του, κάτω από αντίξοες συνθήκες προκειμένου να τους μεταφέρει στην στεριά.

comandante

Στην διάρκεια αυτής της απροσδόκητης συγκατοίκησης των δύο εχθρών, η μεγαλοθυμία, η ανθρωπιά και «το δίκαιο της θάλασσας», θα χτίσουν μια εύθραυστη ισορροπία που θα βοηθήσει τα δύο μέρη να δοκιμάσουν να κοιτάξουν την πραγματικότητα μέσα από διαφορετικά μάτια και να δοκιμάσουν να δώσουν μια ευκαιρία στην κατανόηση και την ενσυναίσθηση. Ο Εντοάρντο Ντε Ανγκελις, θα βρει στο πρόσωπο και την σωματική αλλά και μετρημένη ερμηνεία του Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, τον ιδανικό ηθοποιό για να στηρίξει τον ήρωα του και θα κατορθώσει να συνθέσει στην ιστορία, στιγμές έντασης, αγωνίας, συγκίνησης, ακόμη και χιούμορ.

Nαι, βλέποντας το φιλμ είναι αναπόφευκτο να αναρωτηθείς αν είναι ΟΚ να συμπάσχεις με το πλήρωμα ενός υποβρυχίου της φασιστικής Ιταλίας, όμως το «Comandante» δεν αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτόν τον σκόπελο, αντίθετα, τονίζει πως η ατομική ευθύνη και η προσωπική ηθική οφείλουν να παραμένουν ακέραιες ακόμη και κάτω από τις πιο σκοτεινές πολιτικές συνθήκες.

comandante

Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως στην Ιταλία του σήμερα όπου η κυβέρνηση αν μπορούσε θα απαγόρευε την διάσωση μεταναστών στην θάλασσα, αυτή η ταινία θυμίζει πως οι ανθρώπινες ζωές, ακόμη και των «ξένων» ή των «εχθρών» είναι αυτές που έχουν σημασία. Τόσο στον πόλεμο, πολύ περισσότερο δε, σε περιόδους ειρήνης.


To 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.