Buzz

Το πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

στα 10

To φετινό πρόγραμμα των αιθουσών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι γεμάτο από αφιερώματα, ταινίες πρώτης προβολής και εκπαιδευτικές δράσεις.

Το πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Tαινίες πρώτης προβολής, με βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ. Ταινίες του παγκόσμιου σινεμά για δεύτερη σερί χρονιά, ως επιστέγασμα μιας πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε πέρσι και αγαπήθηκε από το κοινό. Νέες ενότητες προβολών με ταινίες που ταξιδεύουν μακριά από τις συμβάσεις και μας ωθούν να επαναδιαπραγματευτούμε τα όριά μας. Αφιερώματα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε αγαπημένους δημιουργούς και δημοφιλή κινηματογραφικά ρεύματα. Ένα πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις και ταινίες για παιδιά και όλη την οικογένεια. Pop-up προβολές σε ειδικά επιλεγμένες ημερομηνίες. Όλα τα παραπάνω συγκροτούν το ανανεωμένο πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024 στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, τη φετινή σεζόν θα απολαύσουμε:

Εννέα αριστουργήματα του σινεμά, που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία της έβδομης τέχνης, στην ενότητα Fundamentals of Cinema - Season 2. Ύστερα από τη περσινή χρονιά, με τα αλλεπάλληλα sold out στις αντίστοιχες προβολές, τα Fundamentals of Cinema επιστρέφουν ακόμη πιο δυναμικά, προσφέροντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ανεξίτηλα διαμάντια του σινεμα από σπουδαίους δημιουργούς εκεί ακριβώς που τους αρμόζει: στη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας και της μεγάλης οθόνης. Το πρώτο μας ραντεβού για τη φετινή χρονιά έρχεται την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, με το Πέρα από τον παράδεισο του πρίγκιπα του αμερικανικού indie, Τζιμ Τζάρμους, μία από τις απολαυστικές ταινίες του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, η οποία έχει επηρεάσει αμέτρητους σκηνοθέτες.

Έξι ταινίες από τα είδη του horror και του cult, στο πλαίσιο της ειδικής ενότητας προβολών Fundamentals Midnight, οι οποίες μας καλούν να εξερευνήσουμε τα πιο περιπετειώδη μονοπάτια του σινεμά, μέσα από δημιουργίες που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και τον μέσο όρο, εκπέμποντας μια σκοτεινή και απαγορευμένη γοητεία. Ταινίες που αμφισβητούν την έννοια του φυσιολογικού και της πραγματικότητας και αγκαλιάζουν το ανοίκειο και το αλλόκοσμο, ταξιδεύοντας στις απαγορευμένες περιοχές του ανθρώπινου υποσυνείδητου, μας περιμένουν στις φετινές μεταμεσονύκτιες περιπλανήσεις του Fundamentals Midnight, το οποίο σηκώνει αυλαία με μια ταινία που ανήκει στη σφαίρα του μύθου: Ο Εξορκιστής του Γουίλιαμ Φρίντκιν, ακριβώς μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του, ανήμερα Παρασκευή και 13 (Οκτωβρίου), μας προσκαλεί σε μια αναμέτρηση με τους πιο μύχιους και ανομολόγητους φόβους μας.

Τα τρία αφιερώματα που έχει επιμεληθεί η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, τα οποία απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, εξερευνώντας ένα πλούσιο φάσμα από κινηματογραφικά είδη και ρεύματα. Τον χορό θα ανοίξει η πλήρης ρετροσπεκτίβα στο έργο του Σταύρου Τσιώλη, ενός δημιουργού που έχει εξασφαλίσει παντοτινή θέση στην καρδιά του ελληνικού κοινού. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη θα πάρει το αφιέρωμα στις αλησμόνητες συνεργασίες ανάμεσα σε δύο bigger than life προσωπικότητες, τον Βέρνερ Χέρτζογκ και τον Κλάους Κίνσκι, οι οποίοι συνέθεσαν ένα από τα πιο θυελλώδη και εκρηκτικά ντουέτα στην ιστορία του σινεμά, που άφησε πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα και αναρίθμητες εξωφρενικές ιστορίες. Η αυλαία για τις φετινές δράσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα πέσει με το αφιέρωμα στις κορεατικές crime movies, που φέρνει κοντά μία από τις από τις πιο επιδραστικές και ακμάζουσες κινηματογραφικές αγορές-βιομηχανίες του σήμερα και το -ίσως- πιο δημοφιλές είδος της εποχής μας.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι προβολές και δράσεις που απευθύνονται στους μικρούς σινεφίλ, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι διεθνείς συνεργασίες που διοργανώνει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές και στο σινεμά μέσα από τις προβολές της δράσης Τα σχολεία πάνε σινεμά, ο αγαπημένος κυριακάτικος θεσμός των προβολών του Kids Love Cinema, o οποίος εμπλουτίζεται φέτος με την υποενότητα Fundamentals for Kids, είναι μονάχα ορισμένες από τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Φεστιβάλ που έχουν στο επίκεντρό τους τα παιδιά και την κινηματογραφική εκπαίδευση.