Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου

Κοράκια (Korparna) του Γιενς Ασούρ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.15

Korparna 607

Ο Αγκνε, ένας επίμονος αγρότης που ζει στην επαρχία της Σουηδίας της δεκαετίας του ’70, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει τη φάρμα του από τις κερδοσκοπικές βλέψεις του οικοπεδούχου και από το γενικό κλίμα του «εκσυγχρονισμού». Καθώς το αγρόκτημα έμεινε στην ίδια οικογένεια περνώντας από γενιά σε γενιά, ο Άγκνε είναι σίγουρος πως ο μεγάλος γιος του θα αναλάβει τα ηνία. Όταν θα μάθει τις πραγματικές προθέσεις του γιου του, θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το πείσμα από την τρέλα. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του διάσημου φωτογράφου Γενς Ασούρ είναι μια δραματική, αγωνιώδης ελεγεία για τα βάρη της οικογένειας και τη δύναμη του αναπόφευκτου.

tri 607

Τρία (Tri, 1965) του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς - Βαλκανική λογοτεχνία και κινηματογράφος - Σταύρος Τορνές στις 13.30

Τρεις ιστορίες που εκτυλίσσονται στη Γιουγκοσλαβία κατά την αρχή, το μέσον και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνδετικός κρίκος είναι ο πρωταγωνιστής, που συμμετέχει είτε ως μάρτυρας της βιαιοπραγίας, είτε ως θύμα είτε ως θύτης. Υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και, κατά κοινή ομολογία, η καλύτερη παρτιζάνικη ταινία του Γιουγκοσλαβικού σινεμά, το αντιπολεμικό δράμα του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς είναι ένα υπαινικτικό, δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο φιλμ με θέμα τον θάνατο και τη συντριβή των απλών ανθρώπων στις μυλόπετρες του πολέμου.

Person to Person 607

Πρόσωπο με Πρόσωπο (Person to Person) του Ντάστιν Γκάι Ντέφα - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 17.30

Κατά τη διάρκεια μίας και μόνο μέρας στη Νέα Υόρκη, μια πληθώρα χαρακτήρων παλεύουν εξίσου με το κοινότοπο και το απρόσμενο και τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής τους. Μια μάχιμη ρεπόρτερ συναντά δυσκολίες την πρώτη της μέρα στη δουλειά, όσο κι αν το παραπλανημένο αφεντικό προσπαθεί να τη βοηθήσει, μια επαναστατημένη έφηβη προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στα φεμινιστικά της ιδεώδη και σε άλλες επιθυμίες της, ενώ ένας νέος άνδρας πασχίζει να τα ξαναβρεί με την πρώην του, παρά το γεγονός πως ο αδελφός της απειλεί με αντίποινα. Εντωμεταξύ, ένας φανατικός μουσικόφιλος χτενίζει όλη την πόλη για να βρει ένα σπάνιο βινύλιο. Μια παιγνιώδης ωδή στην αναλογική εποχή, την ταπεινότητα, αλλά και την ίδια τη Νέα Υόρκη.

Hao ji le 607

Και καλή σας μέρα (Hao ji le) του Λιου Τζιαν - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 21.00

Μια καταιγίδα πρόκειται να πέσει σε μια μικρή πόλη της νότιας Κίνας. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει χρήματα για να επιδιορθωθεί η αποτυχημένη πλαστική εγχείρηση της αρραβωνιαστικιάς του, ένας οδηγός κλέβει από το αφεντικό του μια τσάντα που περιέχει ένα εκατομμύριο. Τα νέα σχετικά με τη ληστεία διαδίδονται γρήγορα στην πόλη και, μέσα σε μια νύχτα, στήνεται ένα άγιο κυνηγητό… Ένα σαρωτικό νεο-νουάρ γεμάτο μαγικό ρεαλισμό, από έναν πρωτοπόρο του ανεξάρτητου κινεζικού ανιμέισον.

Η Επιφάνεια των Πραγμάτων 607

Η Επιφάνεια των Πραγμάτων της Νάνσυ Μπινιαδάκη - Διεθνές Διαγωνιστικό - Τώνια Μαρκετάκη στις 22.15

Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην Αθήνα για τον Ερρινυό, το αρχαίο υπόγειο ποτάμι, που κανείς ποτέ δεν έχει δει, αλλά κάποτε μέσα στη δεκαετία του ΄80, εμφανίστηκε και παρέσυρε μαζί του ένα κορίτσι. Σήμερα μια νεαρή ανθρωπολόγος ερευνά τον μύθο και εντοπίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το κορίτσι. Είναι οι τρεις καλύτερές της φίλες και μια καθηγήτριά τους ιστορικός. Μέσα από αποσπάσματα επιστολών, ηχογραφήσεων και συνεντεύξεων, αυτές οι γυναίκες αφηγούνται την τραγική ιστορία που συνέβη πριν από 30 χρόνια και σημάδεψε τις ζωές τους καθώς και τη συλλογική μνήμη της πόλης. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία: «Η Επιφάνεια των Πραγμάτων ή Ερρινυός»: Το Flix στα γυρίσματα της ταινίας της Νάνσυς Μπινιαδάκη

3/4  Ilian Metev 607

3/4 του Ιλιάν Μέτεφ - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 23.15

Μια νεαρή πιανίστρια προετοιμάζεται για μια οντισιόν στο εξωτερικό. Ο αδελφός της της αποσπά την προσοχή λόγω της ανεπιθύμητης κλίσης του προς το παράλογο. Ο πατέρας τους, που είναι αστροφυσικός, μοιάζει ανίκανος να διαχειριστεί τις ανησυχίες των παιδιών του. Ένα πορτρέτο μιας οικογένειας που περνά μαζί το τελευταίο καλοκαίρι της.

Η Fischer γιορτάζει 11 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.