Buzz

Θερινό σινεμά στο Πάρκο Ελευθερίας για τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση

στα 10

Ενα κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Θερινό σινεμά στο Πάρκο Ελευθερίας για τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων με αφορμή τη διπλή επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας και των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τίτλο «1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, όπως περιγράφεται ιδανικά ως «μια νοητή γέφυρα που συνδέει την ιστορία με το παρόν στήνεται μέσω της μεγάλης οθόνης.»

Για πέντε βραδιές του Ιουλίου, το Πάρκο Ελευθερίας μετατρέπεται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο, φιλοξενώντας το κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 25 Ιουλίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μαρτυρίες 607

Μαρτυρίες του Νίκου Καβουκίδη, 1975, 100’ | 4 Ιουλίου στις 21.00

Με άξονα τον εορτασμό της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, που συμπίπτει με τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης, ο σκηνοθέτης κάνει μια αναφορά στα κυριότερα πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προ και μετά της δικτατορίας, και που δίνουν, κατά της γνώμη του, την εικόνα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κιέριον

Κιέριον του Δήμου Θέου, 1968, 90’ | 11 Ιουλίου σιτς 21.00

Η ταινία αναφέρεται στη γνωστή «υπόθεση Πολκ», γύρω από τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και κατά μυστηριώδη τρόπο βρέθηκε δολοφονημένος, αλλά και στον τότε πρόσφατο πόλεμο των έξι ημερών.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

phantmo

14ο Athens Open Air Film Festival: Το Φάντασμα της Ελευθερίας του Λουίς Μπουνιουέλ, 1974, 104’ | 16 Ιουλίου στις 21.30

Επετειακή προβολή 50 ετών από την κυκλοφορία της ταινίας, με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Athens Open Air Film Festival: Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του OPEN AIR CINEMA.

Δοκιμή

Δοκιμή του Ζιλ Ντασέν, 1974, 92’ | 18 Ιουλίου στις 21.00

Η «Δοκιμή» γυρίστηκε μυστικά, με ελάχιστο budget και μόλις μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε ένα στούντιο της Νέας Υόρκης (στο 512 West και 19th Street New York, NY 10011), μαζί ένα δραματοποιημένο ντοκουμέντο και μια φωνή αντίστασης Ελλήνων και φιλλελλήνων της εποχής που ο καθένας από τη δική του «εξορία» θέλησαν να σταθούν απέναντι στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Πρόζα, ποίηση, τραγούδια - από Σεφέρη και Ρίτσο μέχρι απλά γράμματα ανώνυμων πολιτών, δίνουν το κέιμενο για την εμφάνιση στη «σκηνή» των Μελίνα Μερκούρη, Μαξιμίλιαν Σελ, Λόρενς Ολίβιε, Αρθουρ Μίλερ, Ολυμπία Δουκάκις, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, σε ένα «πείραμα» ντοκουμέντου που ολοκληρώθηκε την ίδια ακριβώς στιγμή με την πτώση της Χούντας και έτσι δεν κυκλοφόρησε ποτέ κανονικά στις αίθουσες.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη

Τραγούδια της Φωτιάς

Τα Τραγούδια της Φωτιάς του Νίκου Κούνδουρου, 1998, 110’ | 25 Ιουλίου στις 21:00

Με αφορμή και επίκεντρο τη μαγνητοσκόπηση δύο πολύ σημαντικών συναυλιών, αυτής που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη με το Μίκη Θεοδωράκη και αυτής που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού με το Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας (Ιούλιος 1974) καθώς επίσης και άλλες μαζικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Η ταινία αποτυπώνει με γλαφυρότητα και συνέπεια το κλίμα που επικρατούσε μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της ταινίας μιλάει ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης, που έλαβε μέρος στην Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας, και ο οποίος περιγράφει όλα τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα χέρια της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επταετίας, κατονομάζοντας στη διήγησή του όλους τους βασανιστές του.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.