Buzz

Κι αν ο Neo στο «Matrix» ήταν γυναίκα;

στα 10

Με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την κυκλοφορία του εμβληματικού blockbuster των ’90s, οι παραγωγοί αποκάλυψαν τους ηθοποιούς που παραλίγο να φορέσουν τα μαύρα γυαλιά του Neo – ανάμεσά τους και μια γυναίκα!

Κι αν ο Neo στο «Matrix» ήταν γυναίκα;

Πριν από λίγες ημέρες, ένα από τα πιο εμβληματικά χολιγουντιανά blockbuster της δεκαετίας του ’90 έκλεισε 20 χρόνια από την πρώτη του προβολή.

Με αφορμή την επέτειο της ταινίας, ο παραγωγός του φιλμ, Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα, έδωσε μια συνέντευξη μιλώντας για τη δημιουργία της, και αποκαλύπτοντας τους ηθοποιούς που παραλίγο να υποδυθούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Neo, πριν αυτός ανατεθεί τελικά στον Κιάνου Ριβς. Κι ανάμεσα σε άλλα, αποκάλυψε ένα όνομα που κανείς δεν περίμενε.

Θεωρώντας ότι έχουν ήδη πάρει ένα μεγάλο ρίσκο με το να αναλάβουν την ταινία των αδελφών Γουατσόφσκι, που είχαν στο ενεργητικό τους μονάχα μία ακόμα μεγάλου μήκους, το εξαιρετικό, αλλά low budget neo-noir «Bound», η Warner Bros ήθελε πάση θυσία έναν μεγάλο σταρ για τον βασικό ρόλο, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία ενός πρότζεκτ που ήδη ακουγόταν αρκετά αλλόκοτο.

«Ο πρώτος κινηματογραφικός σταρ που είπε ναι ήταν ο Μπραντ Πιτ, ο οποίος γύριζε τότε το “Επτά Χρόνια στο Θιβέτ”, κι όταν τελείωσε ήταν υπερβολικά εξαντλημένος για να το αναλάβει, οπότε αποχώρησε», αποκαλύπτει ο Μποναβεντούρα. «Στη συνέχεια, πάμε στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Λέει ναι, έχουμε συναντήσεις μαζί του, αλλά μετά αλλάζει αντιμετώπιση, λέγοντάς μας “Ξέρετε κάτι, δεν μπορώ να κάνω ακόμα μία ταινία ειδικών εφέ, έχοντας μόλις ολοκληρώσει τον Τιτανικό”, κι έτσι εγκατέλειψε. Τότε ανέλαβε ο Γουίλ Σμιθ, για να αποχωρήσει κι αυτός».

Διαβάστε ακόμη: Matrix: σχεδόν 20 χρόνια μετά αποκαλύπτεται ο μυστικός κώδικας των τίτλων

The Matrix - Sandra Bullock 607

Αν όμως όλα τα παραπάνω ονόματα έμοιαζαν με αναμενόμενες για την εποχή εκείνη επιλογές, μετά τις απανωτές αποτυχίες να «κλειδώσουν» έναν σταρ, οι παραγωγοί σκέφτηκαν ακόμα και να αλλάξουν το φύλο του Neo στο σενάριο.

«Απευθυνθήκαμε σε τόσους πολλούς ανθρώπους που δεν θυμάμαι. Είχε αρχίσει να μας πιάνει απελπισία», θυμάται ο Μποναβεντούρα. «Πήγαμε στη Σάντρα Μπούλοκ και είπαμε: “Θα αλλάξουμε τον Neo σε γυναίκα”. Ο παραγωγός Τζόελ Σίλβερ κι εγώ είχαμε δουλέψει με τη Σάντι στο “Demolition Man”, και ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ καλή μου φίλη. Ηταν αρκετά απλό. Της στείλαμε το σενάριο για να δούμε αν την ενδιέφερε. Κι αν ενδιαφερόταν, θα προσπαθούσαμε να κάνουμε την αλλαγή. Απλά δεν ήταν κάτι που την ενδιέφερε εκείνη την περίοδο. Οπότε δεν κατέληξε πουθενά».

Αν και σήμερα μας είναι μάλλον δύσκολο να φανταστούμε πώς θα ήταν η ταινία με τη Σάντρα Μπούλοκ στο ρόλο, η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον, μια που στην πραγματικότητα το φύλο του Neo δεν είχε τόσο καθοριστική σημασία.

Οπως και να ‘χει, αντ’ αυτού η Μπούλοκ θα πρωταγωνιστούσε τότε στο «Miss Congeniality», που έμελε να γίνει τρομερή εισπρακτική επιτυχία, ενώ ο Κιάνου Ριβς θα κέρδιζε τελικά το ρόλο που θα άλλαζε για πάντα την καριέρα του. Ο μόνος χαμένος ήταν ο Γουίλ Σμιθ, ο οποίος απέρριψε το «Matrix» για να πρωταγωνιστήσει στο… «Wild Wild West», μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στο box office της εποχής.

Διαβάστε ακόμη