Buzz

«The Island President»: Μαζί με τους Radiohead, βοηθήστε τις Μαλδίβες να επιβιώσουν

στα 10

Το ντοκιμαντέρ για τους αγώνες του Μοχάμεντ Νασίντ για τη διάσωση των Μαλδίβων ετοιμάζεται για την έξοδό του στην Αμερική και ξυπνά συνειδήσεις.

«The Island President»: Μαζί με τους Radiohead, βοηθήστε τις Μαλδίβες να επιβιώσουν

Το ντοκιμαντέρ του Τζον Σενκ, «The Island President», έκανε την πρεμιέρα του στο προηγούμενο Φεστιβάλ του Τέλιουραϊντ και στη συνέχεια προβλήθηκε στο Τορόντο, όπου και κέρδισε το Βραβείο Κοινού στην κατηγορία του. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία του Προέδρου των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος κατάφερε να αποτινάξει με εκλογές την απολυταρχική κυβέρνηση του Μομούν Αμπντούλ Γκεγιούμ και να εφαρμόσει δημοκρατικό καθεστώς.

Μόλις, ωστόσο, ο Νασίντ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπιστώθηκε ότι τα νησιά των Μαλδίβων κινδυνεύουν να πνιγούν στην κυριολεξία, καθώς η στάθμη του ωκεανού ανεβαίνει διαρκώς, λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ο Νασίντ ξεκίνησε ένα δραστήριο, διεθνικό ακτιβισμό γι’ αυτόν το σκοπό, για τη μείωση δηλαδή των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να σταθεροποιηθεί η μετακίνηση των υδάτων, αλλά πριν λίγες βδομάδες η κυβέρνησή του απομακρύνθηκε, κατά τον ίδιο σε βίαιο πραξικόπημα, πάντως σίγουρα μετά από μαζική λαϊκή διαμαρτυρία.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ολόκληρη την ιστορία του Μοχάμεντ Νασίντ, όχι μόνο, βέβαια, ως μια ξεχωριστή ανθρώπινη ιστορία, αλλά και, κυρίως, για να αφυπνίσει το κοινό στην επερχόμενη καταστροφή των Μαλδίβων. Ο Τομ Γιορκ είναι ένας από τους προασπιστές της ταινίας και της δράσης του Νασίντ και γι’ αυτό, προκειμένου ν’ αυξήσει τη δημοσιότητα, διέθεσε στην ταινία τραγούδια των Radiohead. Ο Γιορκ έγραψε, μάλιστα, στο blog της μπάντας: «Το ‘The Island President’ είναι μια ταινία για τις Μαλδίβες και για τον αγώνα του Προέδρου Νασίντ να κάνει τη φωνή ενός μικρού έθνους ν’ ακουστεί στη συζήτηση για την κλιματολογική αλλαγή. Εάν δε γίνει κάτι για να σταματήσει η άνοδος της στάθμης του νερού, θα χάσουν τα πάντα. Η χώρα θα βρεθεί μέσα στο νερό. Κάποια δικά μας τραγούδια χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν την ιστορία ν’ ακουστεί.»

Δείτε παρακάτω ένα clip από το «The Island President» και μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.