Industry

Δείτε πρώτοι τον «Γερμανό Γιατρό», την οσκαρική πρόταση από την Αργεντινή

στα 10

Η φρίκη των πειραμάτων του Μένγκελε και μια πολύ προσωπική, οικογενειακή ιστορία, μπλέκονται σ’ ένα καθηλωτικό δράμα με την αναπνοή της Λατινικής Αμερικής.

Flix Team
Δείτε πρώτοι τον «Γερμανό Γιατρό», την οσκαρική πρόταση από την Αργεντινή

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’60 κι ο διαβόητος Γερμανός γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε έχει καταφύγει στην Παταγονία, με ψεύτικη ταυτότητα. Εκεί θα συναντήσει μια οικογένεια, που θα τον φιλοξενήσει στην πανσιόν τους. Η Εύα, ο Εντζο και τα τρία τους παιδιά, θα γίνουν το ιδανικό πειραματόζωο, στα χέρια του καταζητούμενου Γερμανού γιατρού. Ολοι στην οικογένεια αντιμετωπίζουν φιλόξενα τον επισκέπτη, αγνοώντας ποιος πραγματικά είναι. Γοητευμένοι από τον χαρισματικό άνδρα, με τους ευγενικούς τρόπους, την επιστημονική του γνώση και φυσικά τα χρήματά του, ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι ζουν με έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες όλων των εποχών, τον άνθρωπο που η ιστορία αποκάλεσε Αγγελο του Θανάτου.

wakolda02

Η Λουτσία Πουέντσο εξηγεί πώς αποφάσισε να προσεγγίσει το θέμα της: «Τα χρόνια που ο Μένγκελε έμεινε στο Μπαριλότσε, αποτελούν την πιο μυστηριώδη περίοδο της ζωής του στη Λατινική Αμερική. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι εργάστηκε ως κτηνίατρος ενώ ταυτόχρονα συνέχισε τις έρευνές του με μεγάλη μυστικότητα αγοράζοντας αίμα από εγκύους. Υπάρχει η φήμη ότι κατασκεύασε κούκλες τόσο τέλειες που έμοιαζαν σχεδόν ανθρώπινες, μια φήμη που κατέληξε να γίνει μύθος. Ο Μένγκελε ήταν ένας φανατισμένος επιστήμονας που θεωρούσε τον εαυτό του έναν οραματιστή μπροστά σε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία. Η ουσία της ιδεολογίας του ήταν η επίτευξη της γενετικής τελειότητας και η καταστροφή οποιουδήποτε έμπαινε εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο. Αυτό το όραμα ήταν συνυφασμένο με την βάση του Ναζιστικού κινήματος και δεν προέκυψε απλώς μέσα στον πόλεμο.

wakolda03

Πέρασα σχεδόν έναν χρόνο γράφοντας το σενάριο του “Γερμανού Γιατρού” που βασίζεται στο βιβλίο μου. Προσπαθούσα να βρω τους λόγους που η κυβέρνηση της Αργεντινής άνοιξε έτσι απλά τις πόρτες στους Ναζί και έφτασε μέχρι το σημείο να επιτρέπει με νόμο να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα. Ολόκληρες πόλεις όπως το Μπαριλότσε ήταν φιλικές απέναντί τους. Γιατί εκατοντάδες οικογένειες έγιναν συνένοχοι στα εγκλήματα αυτών των ανθρώπων; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των Γερμανικών κοινοτήτων που είχαν εγκατασταθεί στην Αργεντινή πριν το ξέσπασμα του πολέμου και την άνοδο του ναζισμού και τι συνέβη στους εφήβους που ζούσαν εκεί όταν έμαθαν τι είδους τέρατα υπήρχαν ανάμεσα τους; Αυτές οι ερωτήσεις σε συνδυασμό με τη σκέψη ότι μια οικογένεια μπορεί να έζησε με έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες όλων των εποχών, ήταν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το σενάριο της ταινίας. Ταυτόχρονα εξερευνούσα κάποιες θεματικές από τις προηγούμενες ταινίες μου (η δημιουργία της σεξουαλικής και κοινωνικής ταυτότητας, η πολιτική αφύπνιση). Ηθελα η κινηματογραφική γλώσσα της ταινίας να παρουσιάζει τις αντιθέσεις μεταξύ του μεγαλοπρεπούς φυσικού τοπίου της Παταγονίας με τις μικροσκοπικές αλλά οργανικές λεπτομέρειες που συνθέτουν το μικρόκοσμο των ηρώων.»

wakolda04

«Ο Γερμανός Γιατρός» («Wakolda») της Λουτσία Πουένσο, βασίζεται σε πραγματική ιστορία και τολμά να κοιτάξει κατάματα το αληθινό πρόσωπο του Κακού. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και τιμήθηκε με 10 βραβεία από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Αργεντινής. Η Videorama Films, η Odeon και το Flix σάς κάνουν δώρο 10 διπλές προσκλήσεις, για την επίσημη avant premiere του «Γερμανού Γιατρού», την Πέμπτη, 20 Μαρτίου, στις 19.00, στο Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών (Μητροπόλεως 23, Μετρό Συντάγματος), παρουσία εκπροσώπων των Πρεσβειών της Αργεντινής και της Ισπανίας στην Ελλάδα. Για να διεκδικήσετε τις διπλές προσκλήσεις, στείλτε email στο win@flix.gr, με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας οπωσδήποτε στο θέμα «Ο Γερμανός Γιατρός». Ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι και την Τετάρτη, 19 Μαρτίου και οι νικητές της κλήρωσης θα ενημερωθούν με email το πρωί της Πέμπτης.

Η ταινία «Ο Γερμανός Γιατρός» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες από τη Videorama Films και την Odeon στις 27 Μαρτίου

wakoldaposter