Buzz

Αντιφρονούντες... στο Ινστιτούτο Goethe για Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

στα 10

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Goethe-Institut Athen διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης σε όλο τον κόσμο, υπό τον τίτλο «The Dissident» (Ο Αντιφρονούντας) που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Μπράιαν Φόγκελ.

Flix Team
Αντιφρονούντες... στο Ινστιτούτο Goethe για Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Goethe-Institut Athen διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης σε όλο τον κόσμο, υπό τον τίτλο «The Dissident» (Ο Αντιφρονούντας) που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Μπράιαν Φόγκελ.

Το ντοκιμαντέρ, που ολοκληρώθηκε το 2020, εστιάζει στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Επικριτής του καθεστώτος στη Σαουδική Αραβία, ο Κασόγκι εξορίστηκε το 2017 από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ όπου αρθρογραφούσε για τη Washington Post.

the dissident

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου (Berlin International Literature Festival, ilb) για μια παγκόσμια προβολή της ταινίας του Αμερικανού δημιουργού, το Goethe-Institut Athen προγραμματίζει μια δημόσια προβολή της ταινίας «The Dissident» για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 3ης Μαΐου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου) στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στους Ελληνες δημοσιογράφους Γιώργο Αυγερόπουλο και Σταύρο Μαλιχούδη, που πιστεύουν στην ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση και ροή της πληροφορίας με ακριβείς και επαληθευμένες ειδήσεις. Ο διάλογος μεταξύ των ομιλητών θα επικεντρωθεί τόσο στην ελευθερία του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στα εγχώρια και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να τεθεί ανοιχτά το ζήτημα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ιδίως αυτές που αφορούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Το δικαίωμα στην πληροφόρηση ελέγχεται όλο και περισσότερο σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα, σύμφωνα με στοιχεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών που ελέγχουν το διαδίκτυο μέσα από τεχνικές κατασκοπείας και λογοκρισίας. Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή για τον ίδιο λόγο που δολοφονήθηκε ο Κασόγκι.

Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου, μια ετήσια κατάταξη των χωρών που δημοσιεύεται ετησίως από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), αντικατοπτρίζει τον βαθμό ελευθερίας που έχουν οι δημοσιογράφοι, τα πρακτορεία ειδήσεων, και χρήστες του Διαδικτύου σε κάθε χώρα, και τις προσπάθειες που έγιναν από τις αρχές για να σέβονται και να διασφαλίζουν τον σεβασμό για την ελευθερία αυτή. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 70η θέση. Η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται στην 170η θέση στον κόσμο.

Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ζητήματα γύρω από την ελευθερία του λόγου, και ερωτήματα που αφορούν τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στον χώρο της δημοσιογραφίας και πέρα από αυτόν, φαντάζουν σήμερα ίσως πιο καίρια από ποτέ.

the dissident

Η ταινία «The Dissident» (Ο Αντιφρονούντας, 2020, διάρκεια 1 ώρα 59 λεπτά) βραβεύτηκε το 2021 με το Writers Guild of America Award / Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για Ντοκιμαντέρ. Ο Μπράιαν Φόγκελ είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, ομιλητής και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ταινία του Icarus, που αναφέρεται στο σκάνδαλο ντοπαρίσματος της ρωσικής ολυμπιακής ομάδας, κέρδισε το 2018 το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.


Ο Γιώργος Αυγερόπουλος (Αθήνα, 1971) είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος. Πρώην πολεμικός ανταποκριτής και ρεπόρτερ πρώτης γραμμής, ο Αυγερόπουλος στράφηκε στο ντοκιμαντέρ το 2000, ιδρύοντας την σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας που προβαλλόταν στην ελληνική τηλεόραση επί 13 συναπτά έτη. Κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της Ελλάδας, ο Αυγερόπουλος έστρεψε την κάμερά του στην πατρίδα του, κινηματογραφώντας την από την αρχή έως το τέλος. Οι δύο ταινίες του «AGORA – Από την Δημοκρατία» στην Αγορά» και «Δεσμώτες – AGORA II» είναι διεθνείς συμπαραγωγές. Η δουλειά του Αυγερόπουλου έχει τιμηθεί με περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα Fipa d’Argent (FIPA, France) Rockie Award (Banff World Media Festival, Canada), Gold Hugo (Chicago International Film Festival TV Awards), Orpheus Award (Los Angeles Greek Film Festival) και το βραβείο κοινού του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Σταύρος Μαλιχούδης γεννήθηκε το 1992. Είναι ρεπόρτερ στο Solomon και μέλος του Reporters United. Έχει συμμετάσχει σε διασυνοριακές έρευνες των Investigate Europe και Lighthouse Reports, κι έχει εργαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το inside story. Ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευθεί σε ευρωπαϊκά Μέσα. Το ρεπορτάζ για Τα Πρακτικά της Μόριας, που συνυπέγραψε, βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το European Press Prize το 2021 και απέσπασε ένα IJ4EU Impact Award, το ευρωπαϊκό βραβείο για τη διασυνοριακή ερευνητική δημοσιογραφία, το 2022. Το 2019 επιλέχθηκε ως fellow για το Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE) του BIRN. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους εκπαιδεύτηκε στη δημοσιογραφία δεδομένων στο Columbia University της Νέας Υόρκης με υποτροφία.

O Aντιφρονούντας του Μπράιαν Φόγκελ | Τρίτη 3 Μαΐου 2022, 18:00 στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000 | Η ταινία θα προβληθεί στην πρωτότυπη γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους. | Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά. | Είσοδος ελεύθερη

the dissident pster