Buzz

Σπίλμπεργκ, Σκορσέζε και Πoλ Τόμας Aντερσον ενώνουν δυνάμεις τους για να σώσουν το κανάλι Turner Movie Classics

στα 10

Οι τρεις σκηνοθέτες συναντήθηκαν επειγόντως με τον διευθυντή της Warner Bros με αφορμή σημαντικές απολύσεις σε έναν σημαντικό φορέα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Σπίλμπεργκ, Σκορσέζε και Πoλ Τόμας Aντερσον ενώνουν δυνάμεις τους για να σώσουν το κανάλι Turner Movie Classics

Οι Στίβεν Σπίλμπεργκ, Μάρτιν Σκορσέζε και Πολ Τόμας Αντερσον συγκάλεσαν πρόσφατα μια έκτακτη συνάντηση με τον CEO της Warner Bros Discovery, Ντέιβιντ Ζάσλαβ, για να συζητήσουν το μέλλον του καναλιού Turner Classic Movies (TCM) μετά από πρόσφατες απολύσεις στο δίκτυο.

Για όσους δεν ξέρουν, το TCM, που ανήκει στη Warner, είναι ένα ιστορικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι που ειδικεύεται στη διατήρηση και προβολή κλασικών ταινιών. Το κανάλι εκπέμπει παγκοσμίως σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας από την Cosmote TV, και προβάλει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 μέρες την εβδομάδα αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα, πολλές εκ των οποίων έχει αποκαταστήσει το ίδιο. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες στην βιβλιοθήκη του δικτύου είναι «Ο Μάγος του Οζ», «Πολίτης Κέιν» και «Καζαμπλάνκα», διαχρονικά αριστουργήματα που διαμόρφωσαν όλο το κινηματογραφικό τοπίο.

Οι απολύσεις πολλών σημαντικών στελεχών στο TCM αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν ανησυχίες για το μέλλον του καναλιού, και οι τρεις λάτρεις της κληρονομιάς του παγκόσμιου σινεμά προέβησαν σε υπεράσπιση του, υπενθυμίζοντας την ιστορική σημασία του.

Το μέλλον του καναλιού τίθεται δικαίως σε... αμφιβολία, καθώς ο Ζάσλαβ έχει πάρει πολλές αποφάσεις στο παρελθόν που έβλαψαν σημαντικά την φήμη της εταιρείας, όπως την ακύρωση της ταινίας «Batgirl» πέρυσι λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, και την ακύρωση και αφαίρεση πολλών προγραμμάτων, όπως το «Westworld», από την πλατφόρμα του Max για επαναπώληση σε μικρότερα δίκτυα, αν ήταν τυχερά. Άλλα προγράμματα που αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα, όπως το «Infinity Train», πλέον δεν μπορούν να βρεθούν νόμιμα με κανέναν απολύτως τρόπο.

Ο Σπίλμπεργκ, ο Σκορσέζε και ο Aντερσον είναι γνωστοί υποστηρικτές της διατήρησης των ταινιών και αναγνωρίζουν τον ρόλο του TCM στην επαφή του κοινού με την πλούσια ιστορία του κινηματογράφου. Σημειωτέο ότι ο Σπίλμπεργκ και ο Aντερσον είναι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του The Film Foundation, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον Σκορσέζε για την αποκατάσταση και διάσωση ταινιών. Η οργάνωση αυτή συνεργάζεται στενά με το TMC στο έργο της.

Ο Σκορσέζε έχει περιγράψει το TCM ως πηγή έμπνευσης και υπενθύμιση της ζωντανής και συνεχούς ιστορίας του κινηματογράφου. Το κανάλι παρέχει στους σκηνοθέτες και τους σινεφίλ έναν πολύτιμο πόρο, προσφέροντας μια τεράστια συλλογή ταινιών με συνεχή πρόσβαση. Το πρόγραμμα του TCM υπενθυμίζει την πολιτιστική και καλλιτεχνική σημασία του κινηματογράφου.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ζάσλαβ έχει επίσης επισημάνει την πολιτιστική σημασία του TCM. Συμμετείχε μαζί με τον Σπίλμπεργκ, τον Aντερσον και άλλους στο φετινό Φεστιβάλ Κλασικού Κινηματογράφου TCM, εκφράζοντας την αγάπη του για το κανάλι και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στη διατήρηση της ιστορίας του κινηματογράφου. Η πρόσφατη συμμετοχή του Ζάσλαβ στις συζητήσεις για το μέλλον του TCM δείχνει το ενδιαφέρον του στην προστασία αυτού του πολιτιστικού θεσμού.

tcm

Σε μια κοινή δήλωση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Σπίλμπεργκ, ο Σκορσέζε και ο Aντερσον διαβεβαιώνουν τους θαυμαστές και τους υποστηρικτές του TCM ότι έχουν συζητήσει με τον Ζάσλαβ για την αναδιάρθρωση του καναλιού. Παρακάτω ολόκληρη η δήλωση:

«Το Turner Classic Movies ήταν πάντοτε κάτι περισσότερο από ένα απλό κανάλι. Είναι πραγματικά ένας πολύτιμος πόρος του κινηματογράφου, ανοιχτός 24 ώρες την ημέρα επτά ημέρες την εβδομάδα. Και αν και ποτέ δεν υπήρξε οικονομικός γίγαντας, πάντα ήταν ένα κερδοφόρο εγχείρημα από τη στιγμή της ίδρυσής του. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, CEO της Warner Bros. Discovery, επικοινώνησε για να συζητήσει την αναδιάρθρωση του TCM. Κατανοούμε τις πιέσεις και την πραγματικότητα μιας τόσο μεγάλης εταιρείας όπως η WBD, στην οποία το TCM αποτελεί ένα από τα πολλά κινούμενα μέρη. Εχουμε διαθέσει χρόνο και συζητήσει ξεχωριστά και από κοινού με τον Ντέιβιντ και είναι προφανές ότι το TCM και ο κλασικός κινηματογράφος είναι πολύ σημαντικά για αυτόν. Ο κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα του TCM θα παραμείνει ανέγγιχτο και προστατευμένο. Είμαστε αισιόδοξοι και ενθουσιασμένοι από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις και είμαστε αφοσιωμένοι να εργαστούμε από κοινού για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση αυτού του πολιτιστικού ορόσημου που όλοι αγαπάμε.»

Αυτή η κοινή δήλωση αντανακλά την αισιοδοξία και την εκτίμηση των σκηνοθετών για τις συζητήσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί με τον Ζάσλαβ. Είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για τη διατήρηση του TCM ως έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που έχει μεγάλη αξία για τόσο για το απλό κοινό όσο και για τους λάτρεις του κινηματογράφου.