Buzz

Η Ταινιοθήκη στο Σπίτι ΙΙ: Η Μεταπολεμική Περίοδος

στα 10

Το πρόγραμμα «Ταινιοθήκη στο Σπίτι» συνεχίζεται με μεταπολεμικό ελληνικό σινεμά και σπάνια ντοκιμαντέρ.

Flix Team
Η Ταινιοθήκη στο Σπίτι ΙΙ: Η Μεταπολεμική Περίοδος
Το Νησί της Σιωπής

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει με επιτυχία τις διαδικτυακές της προβολές. Από την Πέμπτη 23 Απριλίου (8 μ.μ) παρουσιάζει το νέο πρόγραμμά της με μια αντιπροσωπευτική επιλογή ταινιών από τον μεταπολεμικό κινηματογράφο, μέχρι και τη δεκαετία του '80, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Θα προβληθούν έξι ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ.

Κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στο επίσημο site της Ταινιοθήκης και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει επόμενη. Οι προβολές θα συνεχιστούν και τον Μάϊο.


#menoumespiti | Ολες οι προτάσεις του Flix για καλό σινεμά και τηλεόραση τις μέρες της καραντίνας


Το Στρώμα της Καταστροφής Το Στρώμα της Καταστροφής

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ταινιοθήκης: «Η επιλογή των ταινιών δίνει αντιπροσωπευτικά δείγματα της περιόδου της ανάπτυξης των ελληνικών στούντιο (Ανζερβός, Φίνος Φιλμ) στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, την εμφάνιση μιας πρώτης γενιάς σκηνοθετών/δημιουργών με χαρακτηριστική περίπτωση τον Νίκο Κούνδουρο, την εμφάνιση της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτη που πήρε μέρος σε διεθνές Φεστιβάλ, του σπουδαίου εκπροσώπου του ντοκιμαντέρ -που μαθήτεψε δίπλα στον Ανρί Λαγκλουά- Λάμπρου Λιαρόπολου. Από την περίοδο της δικτατορίας και την μεταπολίτευση παρουσιάζουμε μια σημαντική ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου που είχε σημαντικά προβλήματα με την λογοκρισία και διακρίθηκε σε ξένα Φεστιβάλ και από την μεταπολίτευση τα δύο ντοκιμαντέρ του σημαντικού λογοτέχνη, σκηνοθέτη και μεγάλου υποστηρικτή της Ταινιοθήκης Κώστα Βρεττάκου.»

«Με αυτό τον δεύτερο κύκλο ο θεατής θα γνωρίσει καλλίτερα το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου). Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, οι θεατές θα μπορούν να μαθαίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές.»

Αννα Ροδίτη Αννα Ροδίτη

Οι ταινίες που θα προβληθούν το διάστημα 23 Απριλίου - 11 Μαΐου είναι οι εξής:

Πέμπτη 23 Απριλίου - Αννα Ροδίτη των Γιάννη Φιλίππου και Μιχάλη Γαζιάδη (1948) | Ρομαντική και περιπετειώδης ταινία τοποθετημένη στην περίοδο της Κατοχής στην Ρόδο. Μία από τις πρώτες μεταπολεμικές ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, που σηματοδοτεί την συγκρότηση των πρώτων ελληνικών στούντιο, και πρώτη παραγωγή της Ανζερβός, της σημαντικότερης εταιρείας παραγωγής μετά τη Φίνος Φιλμ. Γυρίστηκε σε φυσικές τοποθεσίες, και κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη Ρόδο, με θέμα την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών. Στην ταινία συμμετέχουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου της εποχής (Καίτη Πάνου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Πρινέας).

Κυριακή 26 Απριλίου - Το Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου (1959) | Μια σπονδυλωτή ταινία σπουδή στην έννοια των συνόρων και της ελευθερίας. Ο Νίκος Κούνδουρος συνεργάστηκε με τους Ιάκωβο Καμπανέλλη, Αντώνη Σαμαράκη και Νότη Περγιάλη. Με καταπληκτική φωτογραφία από τον Τζιοβάνι Βαριάνο ο Κούνδουρος καταφερνει να αποσπάσει το αισθητικό αποτέλεσμα που η εικαστική του ματιά αναζητούσε. Η πρώτη ταινία που αναγνωρίστηκε δικαστικά στο σκηνοθέτη η δυνατότητα να προστατεύσει την δική του εκδοχή του μοντάζ (director’s cut).

Τετάρτη 29 Απριλίου - Ανοιχτή Επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1967) | Αφύπνιση ενός νεαρού άντρα με καταλύτη μια συνειδητοποιημένη και γοητευτική δασκάλα. Γυρισμένη επι δικτατορίας και λογοκριμένη από το καθεστώς, η ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου αφηγείται την ιστορία ενός νέου μικροαστού, γεννημένου στην Κατοχή και προετοιμασμένου από τις κοινωνικές συνθήκες να «βολευτεί». Ο νέος άντρας προσπαθεί να μην αντιδρά και να μη σκέφτεται, αναζητώντας μια κάποια διαφυγή σε διάφορους έρωτες, μέχρι που συναντά μια συνειδητοποιημένη νεαρή δασκάλα.

Σάββατο 2 Μαΐου - Γράμμα από το Σαρλερουά του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1965) | Ο ματαιωμένος νόστος ενός έλληνα εργάτη στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου.Ο Λάμπρος Λιαρόπουλος, στο ντοκιμαντέρ του, σκιαγραφεί την μάχη των Ελλήνων μεταναστών μεταλλωρύχων. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη μεταναστευτική αποστολή Ελλήνων εργατών στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, ο σκηνοθέτης βλέπει από μια ιδιαίτερη προσωπική σκοπιά τη θέση και τα προβλήματα αυτών των εργατών σε μια ευρωπαϊκή χώρα που, ως προς τα υλικά αγαθά, τους προσφέρει τα πάντα, εκτός από την πιθανότητα επιστροφής στην πατρίδα τους.

Σάββατο 2 Μαΐου - Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου (1956) | Μια συμμορία αναζητά αρχηγό και πιστεύει σε ένα φουκαρά, που πιάνεται στην παγίδα της ψεύτικης εξουσίας. Με την ταινία του αυτή, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλληκαι μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο Νίκος Κούνδουρος φέρνει στην Ελλάδα τον «κινηματογράφο του δημιουργού», έξω από τη κυρίαρχη λογική της εμπορικής παραγωγής. Η ταινία, με την παραβολή του άπραγου υπαλληλάκου που υποδύεται τον μεγαλοκακοποιό (Ντίνος Ηλιόπουλος), αρθρώνει μια κριτική θέση στη μετεμφυλιακή καταπιεστική συναίνεση. Σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φιλμ του ελληνικου σινεμά.

Τρίτη 5 Μαΐου - Το Στρώμα της Καταστροφής του Κώστα Βρεττάκου (1980) | Μια ανασκαφή και αποκάλυψη γίνεται και το μοναδικό τεκμήριο για την αρχαία Καλλίπολη που βυθίζεται στα νερά του Μόρνου. Ο Κώστας Βρεττάκος, απογειώνει το είδος του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας με το φακό του την ανασκαφή για την ανεύρεση της Καλλίπολης και συγχρόνως την καταβύθιση της αρχαίας πόλης από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνουστα τέλη της δεκαετίας του '70. Η ανάγκη υδροδότησης της της Αθήνας γίνεται το στρώμα της καταστροφής...

Τρίτη 5 Μαΐου - Η Διάσωση του Μνημείου του Κώστα Βρεττάκου (1987) | Το χρονικό της διάσωσης και συντήρησης μεταξύ 1973-86, καταγραφή του εγχειρήματος στον βράχο της Ακρόπολης. Το χρονικό των εργασιών συντήρησης που έγιναν στο βράχο της Ακρόπολης, από το 1973 μέχρι και το 1986. Το ντοκιμαντερ αποτυπώνει τον αργό ρυθμό της δουλειάς και των αλλαγών που συντελούνται σταδιακά, καθώς και την αγωνία των επιστημόνων και του τεχνικού προσωπικού μπροστά στη μεγάλη ευθύνη του εγχειρήματος.

Παρασκευή 8 Μαΐου - Το Νησί της Σιωπής της Λίλας Κουρκουλάκου (1958) | Μια γενναία ματιά στον εγκλεισμό των λεπρών στη Σπιναλόγκα. Η Λίλα Κουρκουλάκου, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης φιξιόν που συμμετέχει σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου(Βενετία), κάνει το ντεμπούτο της με ένα φιλμ μυθοπλασίας για τη ζωή των λεπρών, με γυρίσματα και στην ίδια τη Σπιναλόγκα που τότε ακόμα λειτουργούσε ως λεπροκομείο. Στην ταινία της, με νεορεαλιστικά και ντοκιμαντερίστικα στοιχεία,αφηγείται τοναγώνα ενός ζευγαριού νέων γιατρών για την αντιμετώπιση της λέπρας στο νησί. Το φιλμ της μάλιστα έγινε αφορμή να κλείσει το λεπροκομείο.

Δευτέρα 11 Μαΐου - Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου (1954) | Η φτώχεια και η αλληλεγγύη σε μια φτωχογειτονιά που αντιτίθεται στον εκβιασμό των δυνατών του υποκόσμου. Θεωρείται η πρώτη νεορεαλιστική ταινία στον ελληνικό κινηματογράφο και αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη. Ο Νίκος Κούνδουρος ενθουσιασμένος από το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, στρέφει το φακό του στην προσφυγική φτωχογειτονιά με τα τσακισμένα όνειρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Από την απέναντι μεριά, όχι οι πλούσιοι αλλά ένα υποκατάστατό τους, ένας φτηνός αντικατοπτρισμός μιας προκατασκευασμένης ευτυχίας: η μαγική πόλη...

Ανοιχτή Επιστολή Ανοιχτή Επιστολή


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Η Ταινιοθήκη στο σπίτι» στο επίσημο site της Ταινιοθήκης και στο event του προγράμματος στο Facebook. Στο site της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη η μικρού μήκους ταινία «Η Ρόδα» του Θόδωρου Αδαμόπουλου (1964), μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γή. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, και άρχισε μια τρελή πορεία στην πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.


#menoumespiti | Ολες οι προτάσεις του Flix για καλό σινεμά και τηλεόραση τις μέρες της καραντίνας