Buzz

Ταινίες Made in Luxembourg

στα 10

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, διοργανώνουν μια γνωριμία με τον κινηματογράφο της Ευρωπαϊκής χώρας, που έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των μεγάλων φεστιβάλ.

Ταινίες Made in Luxembourg
Black Dju του Πολ Κρούτσεν

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη από τις 19 έως τις 22 Μαΐου 2011 και θα περιλαμβάνει επτά ταινίες μεγάλου και οκτώ μικρού μήκους, παραγωγής από το 1992 μέχρι και το 2010.

Διαβάστε το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν και ετοιμαστείτε για τη γνωριμία μ’ ένα ανερχόμενο σινεμά.

Ταινίες Μεγάλου Μήκους:Black Dju (Λουξεμβούργο, Γαλλία, Βέλγιο 1992), του Πολ Κρούτσεν, με τους Φιλίπ Λεοτάρ, Ρισάρ Ψουρσέ, Σεζάρια Εβόρα. 90'. Διάλογοι: Γαλλικά, Πορτογαλικά, ελληνικοί υπότιτλοι.
Eνα σκληρό και στιλάτο φιλμ νουάρ, που διαδραματίζεται σε μια κοινότητα μεταναστών από το Κάπο Βέρντε. Eνας νεαρός ψάχνει τον πατέρα του, έναν πρώην μποξέρ. Η ταινία προσφέρει μια σπάνια εμφάνιση στην οθόνη της τραγουδίστριας Σεζάρια Εβόρα, καθώς και την τελευταία και εξαιρετική ερμηνεία του Φιλίπ Λεοτάρ.

Το Σπίτι των Αγοριών (House of Boys, Λουξεμβούργο, Αγγλία, Γερμανία, 2010), του Ζαν-Κλοντ Σλιμ, με τους Λέικ Αντερσον, Μπεν Νορθόβερ, Ούντο Κίερ, Στίβεν Φράι. 120'. Διάλογοι: Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.Σε αυτό το πολύχρωμο δράμα, το μελόδραμα συναντά τη μουσική κωμωδία. Ενας φοιτητής βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων στο Αμστερνταμ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο τόσο με την αγάπη όσο με την εκδήλωση της κρίσης του AIDS. Εάν ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο Τζον Γουότερς είχαν αποφασίσει να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να γυρίσουν μια ταινία σε στούντιο στο Λουξεμβούργο, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα. Το φιλμ κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου το 2010.

Σε Σκοτεινό Μέρος (In a Dark Place, Λουξεμβούργο, Αγγλία, 2006), του Ντονάτο Ροτούνο, με τους Λίλι Ζομπίσκι, Τάρα Φιτζέραλντ, Γκρέιαμ Πούντνεϊ. 95'. Διάλογοι: Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.Μια εκδοχή τρόμου του κλασικού έργου του Χένρι Τζέιμς, «Το Στρίψιμο της Βίδας». Η διαταραγμένη ψυχικά καθηγήτρια εικαστικών, Αννα, έχει προσληφθεί από τον κ. Λενγκ ως γκουβερνάντα για να μεγαλώσει τη Φλόρα και τον αδελφό της, Μάιλς. Η Αννα πιστεύει ότι τα φαντάσματα της προηγούμενης γκουβερνάντας ζουν ακόμη στο σπίτι και κατατρέχουν τα παιδιά. Ετσι αποφασίζει να τους βοηθήσει για να αντιμετωπίσουν τα πνεύματα και να ελευθερώσουν την ψυχή τους.

Σκόνη (Dust, Λουξεμβούργο, 2010), του Μαξ Τζέικομπι, με τους Κάθριν Στέντμαν και Αντριου Χόλεϊ. 86'. Διάλογοι: Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.Μία ταινία στοχαστική που επικεντρώνεται σε λίγους νέους ανθρώπους οι οποίοι φαίνεται να είναι οι μόνοι επιζήσαντες έπειτα από μια ολοκληρωτική συντέλεια του κόσμου. Το φιλμ θυμίζει τις ταινίες του Κιαροστάμι και παρουσιάζει για πρώτη φορά μια εξαιρετική κινηματογράφηση του δάσους των Αρδεννών.

Ο Εμπορος της Βενετίας (The Merchant of Venice, Αγγλία, Λουξεμβούργο, 2004), του Μάικλ Ράντφορντ, με τους Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Αϊρονς, Τζόζεφ Φάινς. 138΄. Διάλογοι: Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.Η διάσημη εκδοχή του έργου του Σέξπιρ του Μάικλ Ράντφορντ με τον Αλ Πατσίνο στον κεντρικό ρόλο, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε ένα στούντιο στο Λουξεμβούργο. Το σκηνικό, δηλαδή ένας βενετσιάνικος δρόμος και ένα κανάλι, είχαν κατασκευαστεί στον περίβολο ενός πρώην εργοστασίου χάλυβα. Ενας ύμνος στη δύναμη της ψευδαίσθησης!

Ανυπότακτος (Refractaire, Λουξεμβούργο, Γαλλία, 2010), του Νίκολας Στάιλ, με τους Γκρεγουάρ Λεπρένς-Ρενγκέ, Μαριάν Μπάσλερ, Τιερί βαν Βέρβεκε. 100΄. Διάλογοι: Γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.Μια ιστορία «ανυποταξίας», από τις πολλές ιστορίες ανθρώπων που αρνήθηκαν να ενσωματωθούν στο γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του Λουξεμβούργου και μπήκαν στην αντίσταση, βρίσκοντας καταφύγιο στο λαβύρινθο των ορυχείων του νότου.

CQ (Λουξεμβούργο, Γαλλία, 2001), του Ρόμαν Κόππολα, με τους Τζέρεμι Ντέιβις, Αντζελα Λίντβαλ, Ελοντί Μπουσέζ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Μπίλι Ζέιν. 88'. Διάλογοι: Αγγλική με ελληνικούς υπότιτλους.Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στην αισθητική του ‘60 και ένα άκρως απολαυστικό παστίς από τον γιο του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ταινίες Μικρού Μήκους:Ere Mela Mela (Νταν Γουίροθ, 2001, 5'). Ενας αισθησιακός χορός σε μουσική ενός αιθιοπικού ποπ τραγουδιού. Βραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Πεταλούδες (Butterflies, Μαξ Τζέικομπι, 2005, 12’). Η διφορούμενη ιστορία ενός μεσήλικα άνδρα που γίνεται μάρτυρας του πνιγμού ενός μικρού κοριτσιού. Βασισμένο σε ένα διήγημα του Ιαν ΜακΓιούαν. Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Starfly (Μπέριλ Κολτς, 2005, 20’). Οι παράξενες περιπέτειες του Μπόμπι Μπάξτερ, ενός αστροναύτη χαμένου στο διάστημα. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Ρίο ντε Τζανέιρο.

W (Λικ Φάιτ, 2003, 13’). Ενα νεαρό ζευγάρι συναντά μία τραβεστί σε ένα κακόφημο μπαρ σε βελγική ακτή.

Ρουτίνα (Routine, Σέζα Κιγιοκάουα, 2009, 13’). Η ξαφνική νυχτερινή εμφάνιση ένα μικρού κοριτσιού ντυμένου με ένα κόκκινο παλτό αναστατώνει τη ρουτίνα ενός οδηγού λεωφορείου.

Με Συντροφιά τη Σκόνη (En Compagnie de la Poussiere, Ζακ Μολιτόρ, 2008, 20’). Η ιστορία ενηλικίωσης δύο αγοριών διχασμένων ανάμεσα στη φιλία και την αγάπη.

Ice Cream Sundae (Ντεζιρέ Νοσμπουχ, 2002, 13. Μια νεαρή έγκυος γυναίκα εξομολογείται τα δεινά της σε μια ηλικιωμένη κυρία, της οποίας το ρόλο παίζει η ηθοποιός του Χίτσκοκ, Τίπι Χέντρεν.

Morganrot (Τζεφ Ντέσομ, 2009, 4'). Πειραματική ταινία για ένα φλεγόμενο πιάνο που πέφτει από έναν ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη.

Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 19/0520.00 Εναρξη προβολών με ταινίες μικρού μήκους από το Λουξεμβούργο (είσοδος στην προβολή ταινιών μικρού μήκους με προσκλήσεις και περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων)22.30 Black Dju

Παρασκευή 20/0520.00 Το Σπίτι των Αγοριών22.00 Σε Σκοτεινού Μέρος

Σάββατο 21/0520.00 CQ22.00 Σκόνη

Κυριακή 22/0520.00 Ανυπότακτος22.00 Ο Εμπορος της Βενετίας