Buzz

Tα Σκόπια παίζουν ποδόσφαιρο με την...Ιστορία!

στα 10

Σάλο έχει ξεσηκώσει η σκοπιανή ταινία «To Τρίτο Ημίχρονο» που προφασίζεται ότι αφηγείται την αληθινή ιστορία 7.148 Σκοπιανών Εβραίων που οδηγήθηκαν από τις βουλγαρικές αρχές σε θαλάμους αερίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Tα Σκόπια παίζουν ποδόσφαιρο με την...Ιστορία!

Συνεχίζοντας να πρωταγωνιστούν στα τεκταινόμενα της σύγχρονης βαλκανικής ιστορίας, τα Σκόπια βρίσκονται ακόμη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα, αυτή τη φορά διαταράσσοντας τις σχέσεις τους με τη γειτονική Βουλγαρία.

Αιτία, μια κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Το Τρίτο Ημίχρονο» που εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα και αφηγείται την ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας των Σκοπίων που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της βουλγαρικής κατοχής είχε για προπονητή της έναν Εβραίο, τον οποίο αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν οι δυνάμεις κατοχής της Βουλγαρίας. Παράλληλα, το φιλμ του Ντάρκο Μιτρέφσκι (που ενισχύθηκε με το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι) αφηγείται την ιστορία 7.148 Σκοπιανών Εβραίων που οδηγήθηκαν σε θαλάμους αερίων της πόλης Τρεμπλίνκα από τις βουλγαρικές αρχές, το στρατό και την αστυνομία.

H αντίδραση της Βουλγαρίας υπήρξε άμεση, ήδη από την εποχή των γυρισμάτων της ταινίας, το καλοκαίρι του 2011, και εντείνεται μέρα με τη μέρα καθώς οι Βούλγαροι θεωρούν πως τα Σκόπια παραποιούν την ιστορία παρουσιάζοντας τη χώρα τους ως υπεύθυνη για το ολοκαύτωμα στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πράγμα που σύμφωνα με τις δηλώσεις τους όχι απλά δεν ισχύει αλλά κατευθύνεται από την κυβέρνηση των Σκοπίων ως ακόμη μια προσπάθεια της να παραποιήσει την ιστορία των πολύπαθων Βαλκανίων.

Η Βουλγαρία ισχυρίζεται επίσης πως δεν κατανοεί την επίθεση αυτή των Σκοπίων (που στις επίσημες επιστολές διαμαρτυρίας που έχει συντάξει αναφέρει ως FYROM και όχι ως Δημοκρατία της Μακεδονίας), όταν υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ονομασία των Σκοπίων, βοήθησε για την κατάργηση της βίζας και συνεχίζει να υποστηρίζει τη γειτονική χώρα.

Από την άλλη, ο σκηνοθέτης της ταινίας, οι συντελεστές αλλά και οι κυβερνητικοί ιθύνοντες των Σκοπίων υποστηρίζουν πως οι αντιδράσεις της Βουλγαρίας είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια άρνησης του ολοκαυτώματος, επιμένοντας πως η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες ανθρώπων που γλίτωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συμπληρώνουν, δε, πως το «Τρίτο Ημίχρονο» είναι μια ταινία που φιλοδοξεί να διαφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό παρουσιάζοντας πολλές από τις «εξωτικές» ομορφιές της αλλά και να δικαιώσει την Ιστορία της.

Στο σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η εμπλοκή της Ελλάδας, καθώς η Βουλγαρία έχει λόγο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, γεγονός που εξοργίζει τους Σκοπιανούς οι οποίοι δηλώνουν πως σε σχέση με το όνομα εμπλεκόμενες χώρες είναι μόνο η Ελλάδα και τα Σκόπια. Αν και επί της ονομασίας η Ελλάδα μάλλον «αγρόν ηγόραζεν» αφού η ταινία - που προωθείται με νύχια και με δόντια από την κυβέρνηση των Σκοπίων - επιμένει σταθερά και αδιάλλειπτα, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια τα Σκόπια, να αναφέρεται στη χώρα ως «Μακεδονία».

Κατά τη διάρκεια του 65ου Φεστιβάλ Καννών, που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου το «Τρίτο Ημίχρονο» (δείτε το τρέιλερ παρακάτω) απέκτησε διεθνείς πωλήσεις ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την διανομή του στις κινηματογραφικές αίθουσες του πλανήτη.

Προφανώς, η ιστορία (με γιώτα μικρό και κεφαλαίο) δεν θα σταματήσει εδώ...