Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα Βραβεία του αnimasyros 4.0

στα 10

Με επιτυχία, σημαντικούς καλεσμένους κι επιβεβαίωση της άνθησης της ελληνικής παραγωγής ολοκληρώθηκε το διεθνές φεστιβάλ και φόρουμ κινουμένων σχεδίων animasyros, με την απονομή βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος.

Τα Βραβεία του αnimasyros 4.0
«My mother’s coat» της Μαρίας Μαργκό Τσακίρη Σκανάτοβιτς

Πραγματική γιορτή του animation, με παρόντες δημιουργούς, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους φορέων, υποστηρικτές, εθελοντές και πλήθος κοινού σε κάθε προβολή του κατάμεστου ιστορικού θεάτρου «Απόλλων», το αnimasyros 4.0 ανέδειξε, σύμφωνα και με τα λόγια της κριτικής επιτροπής, «την πραγματική δύναμη της τέχνης της εμψύχωσης, δηλαδή την ικανότητά της να δείχνει όλα εκείνα που δύσκολα μπορούν να εκφραστούν με άλλα μέσα».

Το βράδυ της απονομής, τιμήθηκαν οι παρακάτω ταινίες και δημιουργοί: «Για την πρωτοποριακή χρήση του μέσου, τη φαντασία και τον παιγνιώδη χαρακτήρα της» ειδική μνεία έλαβε η ταινία «Das Haus» του Ντέιβιντ Μπούοπ από την Γερμανία.

Ειδική μνεία έλαβε και η ταινία «Luminaris» του Χουάν Πάμπλο Ζαραμέλα από την Αργεντινή, χάρη «στην εξαιρετική ιστορία αγάπης που διηγήθηκε, το σενάριο, το ρυθμό, την αισθητική, το χιούμορ και την δημιουργική της χρήση του pixilation».

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ τέλος απονεμήθηκε στην ταινία «My mother’s coat» της Μαρίας Μαργκό Τσακίρη Σκανάτοβιτς από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο: την βαθιά ειλικρινή και ευαίσθητη διήγηση μιας γυναίκας για την σχέση με την μητέρα της, που κέρδισε κοινό και κριτική επιτροπή χάρη στην λιτότητα και την εκφραστική της ποιότητα. Η απονομή του Μεγάλου Βραβείου για πρώτη φορά σε ελληνικό animation αποτέλεσε την καλύτερη αναγνώριση της διαρκώς ανοδικής πορείας της εγχώριας δημιουργίας.

Εκτός από βραβεία, το αnimasyros 4.0 περιλάμβανε προβολές 130 ταινιών από 45 χώρες, αφιερώματα, επαγγελματικό φόρουμ, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες εκδηλώσεις και εκλεκτούς καλεσμένους από σημαντικά στούντιο κινουμένων σχεδίων, ανάμεσα στους οποίους οι Τζίμ Κάπομπιάνκο (Pixar) και Κάσιντι Κέρτις (Dreamworks).