Buzz

To «Swiss Army Man» είναι η ταινία για την οποία όλοι μιλάνε (και γελάνε) στο Sundance

στα 10

Ενα viral video 95 λεπτών, ή η πιο ιδιοφυής κωμωδία που είδαμε εδώ και χρόνια;

To «Swiss Army Man» είναι η ταινία για την οποία όλοι μιλάνε (και γελάνε) στο Sundance

Πρωταγωνιστούν ο Πολ Ντέινο κι ο Ντάνιελ Ράντκλιφ. Ο πρώτος είναι ο Χανκ, ένας ναυαγός σε ένα νησί εκτός χάρτη, ο δεύτερος είναι ο Μάνι, ένα πτώμα που τα κύματα ξεβράζουν στην ακτή.Ο Χανκ ήταν αποφασισμένος να βάλει τέρμα στην ζωή του, αλλά τώρα που βρήκε έναν καινούριο φίλο άλλαξε γνώμη. Και συν τοις άλλοις, καθώς οι μέρες περνάνε, ο Χανκ βρίσκει όλο και περισσότερες χρήσεις για τον καινούριο του φίλο, ο οποίος μεταμορφώνεται στο ανθρώπινο αντίστοιχο ενός ελβετικού σουγιά. Εξου κι ο τίτλος.

Το φιλμ που υπογράφουν οι Ντάνιελς, δηλαδή ο Ντάνιελ Σάινερτ κι ο Ντάνιελ Κουάν θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια μαύρη υπαρξιακή κωμωδία, αν δεν είχε αστεία όπως αυτό στο οποίο ο Ντέινο χρησιμοποιεί το πτώμα του Ράντκλιφ σαν σανίδα του σερφ, που κινείται από μόνη της με την δύναμη των αερίων που βγαίνουν από το σώμα που αποσυντίθεται. Ναι από εκεί που φαντάζεστε.

swiss army man 607

Το σίγουρο είναι ότι το φιλμ έκανε αίσθηση, ακόμη κι αν ελάχιστοι ξέρουν πως να το χαρακτηρίσουν ή είναι σίγουροι για το αν τους άρεσε ή όχι. Ο Τζον Κούπερ, διευθυντής του φεστιβάλ, παρουσιάζοντας την ταινία στην πρώτη της προβολή είπε πως είναι πολύ χαρούμενος που επιτέλους το κοινό θα την δει καθώς είχε φτάσει σε σημεία απελπισίας προσπαθώντας να την περιγράψει σε όσους τον ρωτούσαν για το τι είναι τελικά η ταινία. «Μεταξύ μας δεν έχω την παραμικρή ιδέα» είπε.

Οι δυο Ντάνιελ, σκηνοθέτες της εποχής του ίντερνετ με μερικά πολύ πετυχημένα κλιπ στο ενεργητικό τους, παραδέχονται ότι η ταινία ξεκίνησε από ένα αστείο με κλανιές «”κάποιος που σερφάρει με ενα πτώμα που αφήνει αέρια” ήταν η αρχή, αλλά στην πορεία βρήκαμε κάτι πιο προσωπικό και σε μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε την θνητότητα και μερικές πολύ σοβαρές ιδέες, αλλά σε μια ταινία με πορδές, οπότε δεν θα έμοιαζε υπερβολικά σοβαροφανής».

swiss army man 607

Κι ο Ντάνιελ Ράντκλιφ ξέρει πως «πιθανότατα όλοι θα αναφέρουν το «Swiss Army Man», ως “την ταινία στην οποία το πτώμα του Ράντκλιφ κλάνει”, αλλά όταν διάβασα το σενάριο μίλησα με τον Πόλ (Ντείνο) και συμφωνήσαμε πως αυτοί οι τύποι που μας το έστειλαν είναι μάλλον παλαβές ιδιοφυΐες. Στην δεύτερη σελίδα, στην σκηνή με το πτώμα στην θάλασσα, ήξερα ότι ήθελα να κάνω την ταινία».

Και τώρα το φιλμ είναι πραγματικότητα και πριν ακόμη το δει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τους θεατές του Sundance μοιάζει να είναι ήδη ένα cult movie, που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ελπίζουμε μόνο να είναι κάτι παραπάνω από «την ταινία στην οποία το πτώμα του Ράντκλιφ κλάνει»...

Δείτε πιο κάτω το video από το q&a μετά την πρώτη προβολή του φιλμ στο φεστιβάλ.


Δείτε ακόμη: