Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο δρόμο για τη Σύρο: το αniμasyros 5.0 από σήμερα... ζωγραφίζει!

στα 10

Από τις 20 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο, το αniμasyros 5.0, θα συγκεντρώσει στο νησί τους δημιουργικότερους ανθρώπους του κόσμου. Το Flix θα είναι εκεί! Εσείς;

Flix Team
Στο δρόμο για τη Σύρο: το αniμasyros 5.0 από σήμερα... ζωγραφίζει!
«Tram» της Μικαέλα Παβλάτοβα

Το αniμasyroς 5.0 επιστρέφει στην Ερμούπολη της Σύρου στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2012, φιλοξενώντας όπως κάθε χρόνο προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο σε 2 διαγωνιστικά τμήματα, αφιερώματα σε διεθνείς καλλιτέχνες και σχολές animation, ειδικές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και το επαγγελματικό φόρουμ.

Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να πάρει μια γεύση αχαλίνωτης δημιουργικότητας και να σας μεταφέρει καθημερινές ανταποκρίσεις. Μαζί και ο τυχερός αναγνώστης μας, ο Αλέξανδρος Μέντζος, που θα ταξιδέψει στη Σύρο ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, για να μαζέψει πολύχρωμα εφόδια, να ενημερωθεί και να απολαύσει animation.

Μια γιγαντιαία αγελάδα γίνεται «πάλκο» για μια συναυλία ελβετικού φολκλόρ, ένα ψάρι άδει σπαρακτικά Ντονιτζέτι, λίγο πριν «αυτοκτονήσει» στο τηγάνι, ένα τρελά ερωτευμένο πουλί κυνηγά τον αδιάφορο γατίσιο έρωτά του, μια δαιμονισμένη μαριονέτα - κάλτσα ξεσαλώνει και μια οδηγός τραμ φουντώνει κι ερεθίζεται με τις δονήσεις των κραδασμών του δρόμου και την επικύρωση των εισιτηρίων!

H Eρμούπολη γεμίζει και φέτος χρώμα κι έμπνευση και εκατοντάδες καρτούν ξεχύνονται στα κυκλαδίτικα σοκάκια της. Στο πέμπτο ραντεβού τού αniμasyros με το κοινό, το πρόγραμμα είναι πλουσιότερο παρά ποτέ και η διάθεση πιο δημιουργική!

Οποιοι τυχεροί – και το Flix μαζί! – βρεθούν στο αniμasyros 5.0 από σήμερα, διαβάστε τι θα μπορούν να παρακολουθήσουν:

donkey«Ο Eντμοντ ήταν γαϊδούρι» του Φρανκ Ντιόν

  • Τα δύο διαγωνιστικά προγράμματα (διεθνές και φοιτητικό), με 156 ταινίες από 30 χώρες να διεκδικούν τα βραβεία του αniμasyroς 5.0

  • Ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών, όπως η αξιόλογη δουλειά σπουδαστών του ΑΚΤΟ καθώς και του ΤΕΙ Αθήνας στην ενότητα προβολών «Animation Against Trafficking».

  • Προβολές του Cartoon D' Or του 2011.

tintin«Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μoνόκερου»

  • Αφιέρωμα TinTin με τον προβολέα στον Βέλγο δαιμόνιο ήρωα τού Ερζέ, με προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων και ταινιών ντοκιμαντέρ, τόσο για τον Τεν Τεν, όσο και για τον δημιουργό του, όπως το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Hergé et Moi», διαλέξεις και ένα παιδικό εργαστήρι με θέμα «Κάνε και Συ το Δικό σου Ηρωα». Το αφιέρωμα θα εμπλουτίσει, ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, ο έμπιστος συνεργάτης του Ερζέ, ο Αλέν Μπαρέν, ενώ θα γίνει και στερεοσκοπική προβολή της ταινίας «Οι Περιπέτειες του Τεντέν: το Μυστικό του Μονόκερου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

ocelot«Les Contes de la Nuit»

  • Αφιέρωμα στο μεγάλο Γάλλο δημιουργό Μισέλ Οσελό, του οποίου η πιο πρόσφατη ταινία, «Les Contes de la Nuit», θα προβληθεί ως ταινία έναρξης του Φεστιβάλ την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου.

morningstroll«A Morning Stroll»

  • Μια γεμάτη ματιά στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ animation, και συγκεκριμένα το LIAF, London International Animation Festival, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ τόσο της βρετανικής σκηνής όσο και διεθνώς, το Cinanima, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Πορτογαλίας και το τμήμα κινουμένων σχεδίων της Σχολής Καλών και Γραφιστικών Τεχνών της Λουκέρνης. [διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα στα διεθνή Φεστιβάλ εδώ].

american«Life in Transition»

  • Αφιέρωμα στις ταινίες τριών ανεξάρτητων Αμερικανών δημιουργών animation, διαφορετικούς ύφους αλλά κοινής έμπνευσης: το American Animation Panorama θα παρουσιάσει τον Ντον Χέρτσφελντ, τον Τζον Ντίλγουερθ και τον Πάτρικ Σμιθ. [διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα στα διεθνή Φεστιβάλ εδώ].

  • Παράλληλα, σημαντικοί δημιουργοί της διεθνούς και της ελληνικής σκηνής animation διδάσκουν στα φόρουμ και αποκαλύπτουν τα μυστικά στη σχέση του animation με τους ήχους και τη μουσική («Animation & Music Forum»), ενώ στα εκπαιδευτικά εργαστήρια παίρνουν θέση οι μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από το βρετανικό studio Animate & Create (με τον Νταν Ρίτσαρντς), ενώ εμφανίζεται μέχρι και ο Μάρκος Βαμβακάρης! Θα λείπετε εσείς;

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του αniμasyros 5.0.

Επισκεφθείτε το επίσημο website του αniμasyros για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ. Το flix.gr θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τη διοργάνωση.

Tags: animasyros