Industry

Στα σινεμά της Τουρκίας! Τι και πώς βλέπουν οι γείτονες;

στα 10

Μια κινηματογραφική βόλτα στην καρδιά της Τουρκίας μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και μας προκαλεί να κάνουμε συγκρίσεις.

Στα σινεμά της Τουρκίας! Τι και πώς βλέπουν οι γείτονες;

Οχι, δε μιλάμε για την Κωνσταντινούπολη, γιατί αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία, όπως η Νέα Υόρκη δεν είναι η πραγματική Αμερική. Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, όμως, της γειτονικής χώρας, οι κινηματογραφικές αίθουσες ζουν και βασιλεύουν, με ποικιλία ταινιών, καλές τιμές και σεβασμό στον πελάτη. Να τι μάθαμε σε μια βόλτα στην Αγκυρα.

Πρώτο και κύριο, στην Τουρκία οι μη τουρκόφωνες ταινίες δεν είναι μεταγλωττισμένες αλλά προβάλλονται, όπως και στην Ελλάδα, με υποτίτλους.

Η γκάμα των ταινιών που παίζονται στις αίθουσες τείνουν προς το πιο εμπορικό: καλλιτεχνικές ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο δυσκολεύεσαι να βρεις, αλλά μπορείς ωραιότατα να πετύχεις ό,τι θέλεις από τις μεγάλες αμερικανικές ταινίες της χρονιάς, συχνά πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Μεμονωμένες αίθουσες υπάρχουν, αλλά η τεχνική τους κατάσταση έχει μείνει κάποια χρόνια πίσω και, ειδικά οι νέοι θεατές, δεν τις προτιμούν. Μας θυμίζει κάτι; Βέβαια, σ' αυτές τις αίθουσες προβάλλονται, πολύ συχνά, αφιερώματα και διοργανώνονται φεστιβάλ, όπου, αντίθετα, οι νέοι δηλώνουν το παρών κατά χιλιάδες.

Ο ευκολότερος τρόπος, λοιπόν, να δεις μια ταινία, είναι σ’ ένα multiplex (στην Αγκυρα υπάρχουν τουλάχιστον 21 που μετρήσαμε εμείς), το οποίο θα βρεις μέσα σ’ ένα εμπορικό κέντρο, παραδοσιακά στον τελευταίο όροφο.

Εφαρμογή

Πηγαίνεις με το αυτοκίνητό σου στο εμπορικό κέντρο Panora. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι ότι το parking είναι εντελώς δωρεάν, όλες τις ώρες. Οπως σ’ ολόκληρη την Τουρκία και περίπου σ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα. Το εμπορικό κέντρο είναι όμορφο και κομψό (και λιτό για την τουρκική αισθητική)…

mall

…και ακόμα χριστουγεννιάτικα στολισμένο!

xmas

Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το Cinemaximum, με 7 αίθουσες.

sinemax

Μπορείς να πάρεις το εισιτήριό σου από το αυτόματο μηχάνημα

atm

ή από τα ταμεία που κινούνται γρήγορα. Το απλό εισιτήριο κοστίζει 13 λίρες Τουρκίας, δηλαδή περίπου 5,5 ευρώ, ενώ υπάρχουν και διάφορες προσφορές και εκπτώσεις.

boxoffice

Το lobby είναι γεμάτο standees και προθήκες που φέρνουν δίπλα δίπλα τα αμερικανικά και τα τουρκικά block busters.

kara

zinci

Στο μπαρ, μπορείς να αγοράσεις ένα ποπ κορν κι ένα αναψυκτικό για 12 λίρες, δηλαδή 5 ευρώ, εκτός κι αν προτιμήσεις τον… κουβά (δείτε τη φωτό), το μεγάλο ποπ κορν και δύο αναψυκτικά, για 21 λίρες, δηλαδή 9 ευρώ σύνολο!

kova

Οδεύσαμε προς την αίθουσα, το salon

salon

… για να δούμε το «Silver Linings Playbook» που βγαίνει στην Ελλάδα στις 31 Ιανουαρίου.

silver

Καθίσαμε αναπαυτικά στις καρέκλες που πέφτουν πίσω, σχεδόν για να ξαπλώσεις και είδαμε τα çok yakinda, τα προσεχώς, από το «Broken City» με τον Ράσελ Κρόου και τον Μαρκ Γουόλμπεργκ, μέχρι την πολυαναμενόμενη τουρκική κωμωδία «Hükümet Kadin» που πιθανόν δε θα δούμε ποτέ!

hukumet

Διαψεύδοντας την ως τώρα πεποίθησή μας ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, οι τουρκικές αίθουσες, ακόμα και στα multiplex, κάνουν διάλειμμα, για να ξαναψωνίσει το κοινό από το μπαρ!

Βγαίνοντας από το σινεμά, ψωνίσαμε κάτι πρόχειρο στο σούπερ μάρκετ, μια και τα καταστήματα παραμένουν κάθε μέρα ανοιχτά ως τις 10 το βράδυ (και τις Κυριακές) και κατευθυνθήκαμε, ευχαριστημένοι, προς την έξοδο…

exit