Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (6 Ιουνίου - 12 Ιουνίου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (6 Ιουνίου - 12 Ιουνίου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στα θερινά ολόκληρης της Ελλάδας.

Αν Ασφαλεια

Αν, Ασφάλεια: Ιστορίες από τον δημόσιο χώρο | 6 και 7 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Εσείς νιώθετε ασφαλείς στο δημόσιο χώρο; Θα έπρεπε; Τι ορίζουμε ως δημόσιο χώρο; Είναι τελικά δημόσιος ή ανήκει λίγο παραπάνω σε κάποιους πιο προνομιούχους;

Στις 6 και 7 Ιουνίου, φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο πλαίσιο του «Εργαστηριακού Μαθήματος Πολιτισμού ΙV: Κινηματογράφος», εξερευνούν όλα αυτά τα ερωτήματα με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού και Μεγάλου Μήκους, των οποίων το περιεχόμενο θα διεγείρει προβληματισμούς που αφορούν το σύγχρονο αστικό τοπίο.

Ιστορίες εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή με θέμα την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο, παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη του Αμφιθεάτρου Σάκη Καράγιωργα ΙΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αστυνομική βία, γυναικοκτονίες και προσβασιμότητα είναι μόνο κάποια από τα κοινωνικά ζητήματα τα οποία θίγονται μέσα από τις ταινίες αυτές και οι δημιουργοί τους θα βρίσκονται εκεί για να μας λύσουν απορίες και να συνεχίσουν μαζί μας τον μεγάλο διάλογο περί ασφάλειας σε χώρους που δεν ανήκουν σε κανέναν ή και ανήκουν σε όλ@.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από οκτώ ταινίες: Από το βραβευμένο «Πένθος- Αυτοί που μένουν» των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα, το «Εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου, το “Handbrake” της Αντιγόνης Καρνεσιώτη και το “Bitter September” της Σοφίας Φαραντάτου, έως το “Justis” των Άγγελου Μπαράι και Νικήτα Σιφονιού, το βραβευμένο «Μαμά γύρισα» του Δημήτρη Κατσιμίρη, το “LOUD” του Σωκράτη Μουσμουλίδη και το “Femicidio” της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Πέμπτη 6 Ιουνίου

Πρώτο μέρος 18.00-19.45
Παρέμβαση από την Επιτροπή Προσβασιμότητας Παντείου
«Handbrake» (11΄) της Αντιγόνης Καρνεσιώτη
«Εισιτήριο» (18΄) του Χάρη Σταθόπουλου
«Bitter September» (26΄) της Σοφίας Φαραντάτου

Διάλειμμα

Β’ Μέρος 20.00-21.30
«Femicidio» (70΄) της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου

Παρασκευή 7 Ιουνίου

Πρώτο μέρος 18.00-19.45
«LOUD» (24’) του Σωκράτη Μουσμουλίδη
«Μαμά γύρισα» (5΄) του Δημήτρη Κατσιμίρη
«ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» (7’) των Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι
«Πένθος- Αυτοί που μένουν» (71΄) των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα

Διάλειμμα

Β’ Μέρος 20.00-21.30Συζήτηση με στρογγυλή τράπεζα και παρεμβάσεις

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

piraeus

Piraeus Port Film Festival 2024 | 6 έως και 9 Ιουνίου στον Κινηματογράφο Ζέα στον Πειραιά

To Piraeus Port Film Festival θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου στον Κινηματογράφο Ζέα στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ταινίες μεγάλου μήκους και 30 ταινίες μικρού μήκους, ελληνικές και ξένες όλες με θέμα το τρίπτυχο «θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνι».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Piraeus Port Film Festival εδώ.

κοράκι

Το Κοράκι του Αλεξ Πρόγιας | Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 21.00 στη Ριβιέρα από το Midnight Express

Ένας ροκ σταρ ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του, αλλά το βράδυ πριν από το γάμο τους, ένα ξέσπασμα βίας σαρώνει την πόλη, και η νύχτα αυτή μένει στην ιστορία ως Νύχτα του Διαβόλου. Ήταν εκείνη τη νύχτα που τέσσερις κακοποιοί εισέβαλλαν στο διαμέρισμά τους, σκοτώνοντας και τους δύο. Eνα χρόνο μετά τον θάνατό του, ένα μυστηριώδες κοράκι εμφανίζεται στον τάφο του Eρικ και ο νεαρός άνδρας ανασταίνεται. Χάρη στο κοράκι, ένας αρχαίος θρύλος γίνεται πραγματικότητα. Και ο Έρικ τώρα μπορεί να πάρει εκδίκηση επιστρέφοντας από το βασίλειο των νεκρών.

To «καταραμένο» ντεμπούτο του Αλεξ Πρόγιας για μια και μόνο προβολή στη Ριβιέρα στις 21.00 την Παρασκευή 7 Ιουνίου από το Midnight Express.

Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και εισιτήρια εδώ.

little miss sunshine

Little Miss Sunshine των Τζόναθαν Ντέιτον και Βάλερι Φάρις | Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 21.00 στο Park Your Cinema

Η οικογένεια Χούβερ αποφασίζει να ταξιδέψει ως την Καλιφόρνια με ένα ετοιμόρροπο βαν, προκειμένου η 8χρονη Όλιβ να συμμετάσχει στους τελικούς παιδικών καλλιστείων. Οι Γκρεγκ Κινίαρ, Τόνι Κολέτ, Στιβ Καρέλ, Πολ Ντάνο, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν και Άλαν Άρκιν πρωταγωνιστούν, ερμηνεύοντας τα βασικά μέλη μιας δυσλειτουργικής και εκκεντρικής οικογένειας που πρέπει να βρουν τον τρόπο να έρθουν κοντά. Μια ταινία που σου ζεσταίνει την καρδιά, μια τρυφερή καλοκαιρινή κωμωδία που κατέκτησε τις καρδιές κοινού και κριτικών και απέσπασε Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Η ταινία εγκαινιάζει τις θερινές προβολές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

pride

Οι προβολές του Athens Pride 2024

08/06

Πικροδάφνες της Πάολα Ρεβενιώτη | 20:00 - 21:30 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ»
Η Πάολα, η Μπέτι και η Εύα, τρεις τρανς γυναίκες στα 60 τους σε μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα, επισκέπτονται ξανά τους δρόμους και τα μέρη όπου ξεκίνησαν τη σεξεργασία, όπου διασκέδασαν και βρήκαν τον έρωτα, αγωνίστηκαν, υπήρξαν και αντιστάθηκαν ένδοξα.

10/06

Transistence των Αναστασία Βαϊτσοπούλου & Ιωάννη Τσιούλη | 19:00 - 19:30 στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση
Οι δημοσιογράφοι της Popaganda, Αναστασία Βαϊτσοπούλου και Ιωάννης Τσιούλης ξεκινούν από την Αθήνα και ταξιδεύουν μέχρι τη Μαδρίτη για να ερευνήσουν τα τρανς βιώματα.

Λεσβία της Τζέλης Χατζηδημητρίου | 20.00 - 21.30 στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση
Τη δεκαετία του ‘70, λεσβίες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου. Ενώ οι εντάσεις με τους κατοίκους αυξάνονται, η σκηνοθέτρια Τζέλη Χατζηδημητρίου -ντόπια και λεσβία η ίδια- αφηγείται μια ιστορία 40+ χρόνων γύρω από την αγάπη, την κοινότητα, τις συγκρούσεις, αλλά και τι σημαίνει να νιώθει κανείς αποδεκτός.

11/06

Προβολή & Βιβλιοπαρουσίαση-Συζήτηση: Ίντερσεξ: «Η κατασκευή και το καθεστώς αλήθειας του φύλου στη Δύση» της Δήμητρας Τζανάκη | 18.00 - 21.30 Ρομάντσο**
Η Intersex Greece και η συγγραφέας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου Ίντερσεξ: «Η κατασκευή και το καθεστώς αλήθειας του φύλου στη Δύση» θα συζητήσουν για την ίντερσεξ κατάσταση και το κίνημα στην Ελλάδα, το φύλο και την κατασκευή του. Νωρίτερα, θα γίνει προβολή της ταινίας WHO I AM NOT (2023) σε συνεργασία με την Cinedoc και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τα συμμετέχοντα άτομα.

12/06

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν του Ζαχαρία Μαυροειδή | 21.00 στο Δαναό 2
O Δημοσθένης κι ο Νικήτας δεν είναι ζευγάρι. Είναι κολλητοί φίλοι από τη Σχολή - σπούδασαν και οι δύο υποκριτική, ο Δημοσθένης τα παράτησε κι έγινε δημόσιος υπάλληλος, ο Νικήτας φιλόδοξος σκηνοθέτης. Έχει μάλιστα πρόταση από έναν Γάλλο παραγωγό να χρηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία, με την προϋπόθεση να παραδώσει μέσα σε λίγες μέρες ένα έξυπνο treatment για μία low-budget ιδέα που θα αποτυπώνει το fun, sexy ελληνικό καλοκαίρι.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Athens Pride 2024 εδώ.

asterix

Αστερίξ & Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα του Γκιγιόμ Κανέ | Σάββατο 8 Ιουνίου στις 21.00 στο Park Your Cinema

Βρισκόμαστε στο έτος 50 π.Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκίνησε ένας προδότης πρίγκιπας. Με τη βοήθεια ενός εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας, πριγκίπισσα Σας-Γι, καταφεύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από τους δύο γενναίους πολεμιστές Αστερίξ και Οβελίξ, οι οποίοι, χάρη στο μαγικό τους φίλτρο, διαθέτουν υπεράνθρωπη δύναμη. Οι δύο αχώριστοι ήρωες δέχονται ευχαρίστως να βοηθήσουν την πριγκίπισσα να σώσει τη μητέρα της και να ελευθερώσει τη χώρα της. Έτσι, αρχίζει ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι στον δρόμο προς την Κίνα. Όμως ο Καίσαρας και ο ισχυρός στρατός του, διψασμένοι για μια νέα κατάκτηση, κατευθύνονται κι αυτοί προς την Κίνα… Δέκα χρόνια μετά την τελευταία ταινία με πρωταγωνιστές το θρυλικό δίδυμο, οι περιπέτειες του Αστερίξ και του Οβελίξ ανανεώνονται με μια ολόφρεσκια ιστορία, την ορεξάτη σκηνοθετική ματιά του Γκιγιόμ Κανέ, κι ένα εντελώς καινούργιο καστ που περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ του γαλλικού σινεμά (Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Βενσάν Κασέλ, Μαριόν Κοτιγιάρ μεταξύ άλλων) αλλά και τον θρύλο των γηπέδων Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

iris

Ιρις 2024: Οι υποψήφιες ταινίες | 8 έως και 12 Ιουνίου στον Δαναό

Λίγο πριν την Απονομή των φετινών Κινηματογραφικών Βραβείων Ίρις, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μας προσκαλεί στον κινηματογράφο Δαναό, για να δούμε τις υποψήφιες ταινίες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών.

hello dankness

Hello Dankness των Soda Jerk | Δευτέρα 10 Ιουνίου στο θερινό Στέλλα

Το Hello Dankness είναι ένα πολιτικό παραμύθι που παρακολουθεί το ψυχοτροπικό θέαμα που χάρισε στην ανθρωπότητα η Αμερικάνικη πολιτική σκηνή την περίοδο από το 2016 μέχρι και το 2021 και όλη την μυθιστορηματική παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε γύρω από αυτό. Σαν κάποιου είδους προαστιακό stoner μιούζικαλ, η ταινία παρακολουθεί μια τυπική γειτονιά της περιόδου και την σταδιακή αποσύνθεση του φαινομενικά συνεκτικού κοινωνικού ιστού της σε κάποιου είδους πανδημία συνωμοσίας και σύγκρουσης. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ανατρεπτική αναδιατύπωση της ιστορίας, όπου συσκευασμένα λουκάνικα διαφωνούν για τα φλέγοντα πολιτισμικά επίδικα της εποχής, κάδοι σκουπιδιών διακηρύττουν QAnon θεωρίες, ζόμπι ηγούνται της επανάστασης και πραγματικά γεγονότα μπλέκονται ως μουσικά ιντερλούδια με κλασικά Broadway μιούζικαλ σαν τα Cats, Les Miserables, Annie και Phantom of the Opera.

Στο θερινό Στέλλα θα βρίσκονται οι Soda Jerk για να παρουσιάσουν την ταινία στο κοινό και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους μετά το τέλος της προβολής.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και εισιτήρια εδώ.

palestine

Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο | Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Σινέ Πετρούπολις

Θα προβληθούν 2 ταινίες σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας

Το Δώρο και Οι 18 Καταζητούμενες

Eίσοδος Ελεύθερη

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστηνιακού Κινηματογράφου, Κάρολ Σανσούρ και φίλους από την Παλαιστίνη.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

rebecca

Ρεβέκκα του Αλφρεντ Χίτσκοκ | Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 21.00 στο θερινό Απόλλων στη Θεσσαλονίκη

Το κλασικό και βραβευμένο με όσκαρ αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ρεβέκκα» είναι η επόμενη ταινία του αφιερώματος «Φραγμένες λεωφόροι» από τις Σινεφίλ Δευτέρες, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 21:00 στο Θερινό Cine Απόλλων, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια

Ενας πλούσιος χήρος παντρεύεται μια νεαρή γυναίκα, η οποία μετακομίζει στην έπαυλή του. Εκεί, τη στοιχειώνει η ανάμνηση της πρώτης του συζύγου, που πέθανε μυστηριωδώς και της οποίας η παρουσία παραμένει σε όλο το αρχοντικό χάρη στην αφοσιωμένη της οικονόμο. Καθώς η νέα κυρία ντε Γουίντερ προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβει το νέο της σπίτι, αρχίζει να ξετυλίγει ένα κουβάρι από σκοτεινά ψέματα...

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την προβολή.

πρόσωπο με πρόσωπο

H Ανοδος του Φασισμού Κεκλεισμένων των Θυρών | Τρίτη 11 Ιουνίου στο Βοξ στις 20.00

Με αφετηρία τις Ευρωεκλογές που σημάνουν για άλλη μία χρονιά την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς σε πλήθος δημοσκοπήσεων, τόσο σε Ελλάδα, όσο και Ευρώπη, έρχεται μία ειδική προβολή στο VOX με δύο ταινίες από το χθες και το σήμερα, που καταγράφουν την σταδιακή μεταμόρφωση μίας κοινωνίας. Σε διάλογο μεταξύ τους, ξετυλίγουν το «πως» και «γιατί» λίγο πριν ξεσπάσει το κύμα του φασισμού με επίκεντρο την αστική οικογένεια, ως μικρόκοσμο του πολιτικού τοπίου.

Κεντρική προβολή: Η ταινία «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη. (1966 - μυθοπλασία). Γυρισμένη ακριβώς έναν χρόνο πριν γίνει το πραξικόπημα της 21ης πρώτης Απριλίου, μια πολιτική και προσωπική ταινία (film d’auteur), που καυτηριάζει την «νέα τάξη» πραγμάτων που επιχειρεί να επιβάλει ένα αυταρχικό καθε-στώς της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ολιγαρχίας. Με την ευκαιρία στιγματίζεται η καταστροφή της Αθήνας. Πρόκειται για μια μαρτυρία για την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και μια σάτιρα της ανερχόμενης τάξης των νεόπλουτων στη δεκαετία του ’60.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1966 και το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 1967 μεταξύ άλλων, ενώ είχε απαγορευτεί επί δικτατορίας και χρησιμοποιήθηκε στις διεθνείς αντιφασιστικές κινητοποιήσεις της εποχής κατά της χούντας.

Εναρκτήρια Προβολή: Πριν την ταινία θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία της Ισμήνης Δασκαρολη, «Το Φαγητό Στο Τραπέζι», (Der Braten des Hauses, Γερμανία, 2023).

Πλέον, οι υπήκοοι ενός δέσποτα, μακρά από το να έχουν να περιμένουν οποιαδήποτε χάρη από αυτόν, καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και όλα τους τα υπάρχοντα είναι ιδιοκτησία του, ή τουλάχιστον θεωρούνται από τον ίδιο ως τέτοια, είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν σαν χάρη ό,τι τους παραχωρεί από τη δική τους ιδιοκτησία. Τους αποδίδει δικαιοσύνη όταν τους απογυμνώνει. Τους φέρεται με έλεος, όταν τους επιτρέπει να ζήσουν.”

(Το Κοινωνικό Συμβόλαιο - Ζαν Ζακ Ρουσσώ)

Γυρισμένη σήμερα με έμφαση στο χθες, το Φαγητό στο Τραπέζι εστιάζει στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη με αφετηρία την Γερμανία. Ένα αστικό σπίτι, ένα εξου-θενωμένο προσωπικό, μία χώρα υπό κατάρρευση, ετοιμάζουν το Φαγητό στο Τρα-πέζι. Το έργο επικεντρώνεται σε εκείνους που μιλάνε για την Δημοκρατία, για να κα-τανοήσει τους λόγους που στο τέλος αυτή αποτυγχάνει. Όλα κινούνται γύρω και προκαλούνται από το φαγητό στο τραπέζι, η μάχη για το οποίο δεν γνωρίζει ηθικούς φραγμούς.

Την βραδιά θα προλογίσει ο Ακης Καπράνος μαζί με τον Νίκο Θεοδοσίου, με μία σύντομη εισαγωγή πάνω στο έργο του Μανθούλη, το καλλιτεχνικό και πολιτικό του στίγμα στο σινεμά. Καθώς και την σχέση του σινεμά με τον φασισμό και την άνοδο του φασισμού με αφετηρία την αστική οικογένεια.

Κεντρικοί ομιλητές: Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου, ιδρυτής του Mid-night Express), Νίκος Θεοδοσίου (συγγραφέας - σκηνοθέτης και φίλος του Ροβήρου Μανθούλη), Ισμήνη Δασκαρόλη (σκηνοθέτης – σεναριογράφος του Φαγητό στο Τρα-πέζι).

Η προβολή θα γίνει παρουσία του πρωταγωνιστή του Πρόσωπο με Πρόσωπο, Κώστα Μεσσάρη και συντελεστών και των δύο ταινιών. Η βραδιά πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Πέγκυ Ρίγγα, Νίκο Θεοδοσίου και Ιάκωβου Βρούτση.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.


Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στα θερινά ολόκληρης της Ελλάδας.