Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (21 - 27 Δεκεμβρίου 2023)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (21 - 27 Δεκεμβρίου 2023)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.

age

Αφιέρωμα στο Ιταλικό Ντοκιμαντέρ | Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στο Exile Room

Αυτόν τον μήνα το Exile Room πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον του Ιταλικού Ντοκιμαντέρ. Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τη δεκαετία του ’50 και τα μικρού μήκους κομψοτεχνήματα του auteur Βιτόριο Ντε Σέτα μέχρι το πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Βικτόρια Φλόρε, όμως το ταμπεραμέντο παραμένει αδιαμφισβήτητα ιταλικό και απόλυτα κινηματογραφικό.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Ο χαμένος κόσμος του Βιτόριο Ντε Σέτα» του Βιτόριο Ντε Σέτα

Γεννημένος σε αριστοκρατική οικογένεια στο Παλέρμο το 1923, ο Vittorio De Seta σπούδασε αρχιτεκτονική, η οποία διαμόρφωσε την εικονοκλαστική αισθητική του πολύ πριν γραφτεί στη σχολή κινηματογράφου της Ρώμης. Γοητευμένος από την αβυσσαλέα σκληρότητα της αγροτικής ζωής, ο De Setta κινηματογράφησε μια θρυλική σειρά από μικρού μήκους ταινίες για τους βοσκούς, τους ψαράδες και τους μεταλλωρύχους της Σικελίας, της Σαρδηνίας και της Καλάμπριας, που τους έκαναν να μοιάζουν με αγίους, έτοιμους να μαρτυρήσουν στο βωμό της επιβίωσης. Ο ανθρώπινος μόχθος, η λιγοστή αλλά βαθιά χαρά και η σκοτεινή μάχη ενάντια στη φύση εξυψώνονται από τον εξπρεσιονιστικό φακό του De Setta σε μια ελεγεία της βιοπάλης που αδιαφορεί για τα περιττά λόγια. Αντ’ αυτού, επιλέγει παραδοσιακά τραγούδια, επιφωνήματα και ασήμαντες καθημερινές κουβέντες που συχνά αιωρούνται αμετάφραστες στις ταινίες του σαν μουσική. Αυτά τα 10 μίνι αριστουργήματα, που ώθησαν τον Martin Scorsese να τον αποκαλέσει «ανθρωπολόγο με καρδιά ποιητή», αποτελούν μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία για το μεγαλείο ενός κόσμου που έχει πλέον εξαφανιστεί.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τις εξής ταινίες: The Age of Swordfish (Lu tempu di li pisci spata, 1954), Islands of Fire (Isole di fuoco, 1954), Easter in Sicily (Pasqua in Sicilia, 1955), Solfatara (Surfarara, 1955), Sea Countrymen (Contadini del mare, 1955), Golden Parable (Parabola d’oro, 1955), A Day in Barbagia (Un giorno in Barbagia, 1958), Fishing Boats (Pescherecci, 1958), Orgosolo’s Sepherds (Pastori di orgosolo, 1958), The Forgotten (I dimenticati, 1959).

Οι ταινίες έχουν αποκατασταθεί από τη Cineteca di Bologna στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata και από το The Film Foundation, με χρηματοδότηση από το George Lucas Family Foundation.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα στο Ιταλικό Ντοκιμαντέρ εδώ.

χαμένος

Ο Χαμένος τα Παίρνει Ολα του Νίκου Νικολαΐδη | Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στο ΑΣΤΟΡ

To The Tass Book: The Art of Storyboard, μια έκδοση αφιερωμένη στον καλλιτέχνη Γιώργο Τασιούλα έκανε την «πρεμιέρα» του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με ομιλητές τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου, τον σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα και τον Γιάννη Καρλόπουλο που επιμελήθηκε την έκδοση. Στην Αθήνα, το βιβλίο, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 20.00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, με ομιλητές τους φίλους του σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου και Γιάννη Βεσλεμέ, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΚ, σκηνοθέτη Μάρκο Χολέβα και τον Γιάννη Καρλόπουλο. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Έφη Παπαζαχαρίου. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη «Ο Χαμένος Τα Παίρνει Ολα» για την οποία ο Tass σχεδίασε τα πρώτα του storyboards.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση και την προβολή εδώ.

return of the creeps

Return of the Creeps του Νίκου Χαντζή | Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στο ΑΣΤΟΡ

Αθήνα, 1982. Κάπου ανάμεσα σε Κυψέλη, Πατήσια και Εξάρχεια, γεννιέται η Creep Records. Στον βραχύχρονο αλλά πλούσιο κατάλογό της, έκαναν το δισκογραφικό τους πέρασμα μερικές από τις σημαντικότερες μπάντες της εγχώριας new wave, post punk και dark wave σκηνής. Σε διάστημα τεσσάρων μόλις χρόνων, η Creep κυκλοφόρησε μια σειρά από εμβληματικούς δίσκους, οι οποίοι έως σήμερα αποτελούν έργα ανεκτίμητης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις του ιδρυτή της, Μπάμπη Δαλίδη, αναδύεται ένα ντοκιμαντέρ για μια από τις πρώτες και επιδραστικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το έργο πλαισιώνουν μέλη των συγκροτημάτων που δισκογράφησαν στην Creep, όπως οι Angelo & His Egos, Art of Parties, Clown, Cpt Nefos, Headleaders, Metro Decay, Rehearsed Dreams, The Reporters, South of No North, Villa 21 και The Vyllies.

Η ταινία του Νίκου Χαντζή συνεχίζει τις προβολές της στο ΑΣΤΟΡ, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 22.00.

The Last Picture Show N;yxtew

The Last Picture Show στο Ιντεάλ | Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου | Διπλή προβολή

Στο πλαίσιο των προβολών που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου θα προβληθεί στις 22.00 το «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο και σε συνεργασία με το Midnight Express στις 00.30 ο «Κυνηγός» του Τζον ΜακΤίρναν.

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές.

die hard

Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει (Die Hard) του Τζον ΜακΤίρναν | Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 20.30 στο Ολύμπιον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα με μία από τις πιο αντισυμβατικές Xmas movies όλων των εποχών, η οποία έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στην απόλυτη γιορτινή καλτ εμπειρία: το Πολύ σκληρός για να πεθάνει (1988) του Τζον ΜακΤίρναν, ταινία-ορόσημο των 80s και μία από τις πιο διασκεδαστικές περιπέτειες δράσης όλων των εποχών.

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την προβολή.

σελικ

Ο Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης του Χένρι Σέλικ | Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 19.00 στον Δαναό, στο πλαίσιο του «Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ αλλά πάει σινεμά»

Μπορούν τα Χριστούγεννα να σωθούν; Ο Τζακ Σκέλινγκτον, ο Βασιλιάς της Κολοκύθας της πόλης του Χάλογουιν προσπαθεί να ξεπεράσει τη μονοτονία του τρόμου και των ουρλιαχτών και να βοηθήσει στην εξάπλωση της Χριστουγεννιάτικης χαράς με τον δικό του ειλικρινή αλλά αναπόφευκτα φρικαλέο τρόπο.. Όμως η χαρωπή αποστολή του θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του Άγιου Βασίλη και θα μετατρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων σε εφιάλτη για όλα τα καλά παιδιά που περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα τους!

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.