Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (11 Μαΐου - 17 Μαΐου 2023)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (11 Μαΐου - 17 Μαΐου 2023)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας - και όλα τα θερινά!

cesaria

Cesária Évora της Ανα Σοφία Φονσέκα | Πέμπτη 11 Μαΐου στο Exile Room

Πάει σχεδόν μια δεκαετία από το θάνατο της Ξυπόλητης Ντίβας, που αρνήθηκε να φορέσει παπούτσια ακόμα και στο Carnegie Hall ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πάμφτωχους συμπατριώτες της. Παρόλο που γεννήθηκε σε συνθήκες εξαθλίωσης, η Cesária Évora έζησε τη ζωή της τραγουδώντας. Όταν το έσκασε από το ορφανοτροφείο, όπου την είχε εγκαταλείψει η μητέρα της, και κατέληξε απροστάτευτη στο δρόμο, όταν πολέμησε για το δικαίωμα στην ελευθερία, όταν βυθίστηκε στην κατάθλιψη – το μοναδικό φως στο σκοτάδι ήταν πάντοτε το τραγούδι. Χρησιμοποιώντας σπάνιο αρχειακό υλικό και ηχογραφήσεις από τη μουσική της Évora, η ταινία την ακολουθεί από την παιδική της ηλικία στο Cabo Verde – όπου κάποτε ανθούσε το δουλεμπόριο – μέχρι τις μεγαλοπρεπείς της εμφανίσεις μπροστά σε χιλιάδες θαυμαστές της ανά τον κόσμο. Πέρα και πάνω από όλα αυτά, όμως, η Cesária Évora ήταν μια ταπεινή γυναίκα που αγαπούσε το χορό, το τσιγάρο και το ποτό, μια γυναίκα που ήξερε να βγάζει λεφτά αλλά ήξερε και να τα χαρίζει, μια γυναίκα που δεν σήκωνε υποδείξεις από κανέναν.

Προβολή: Πέμπτη 11 Μαΐου στο Exile Room. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την προβολή και το Exile Room.

nollywood

Nollywood Travel Film Festival | 10 - 12 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φέρνει στην Αθήνα το Nollywood Travel Film Festival, ένα τριήμερο φεστιβάλ που φιλοδοξεί να συστήσει την, άγνωστη στους πολλούς, κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, κοινώς γνωστή ως Νόλιγουντ. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 10-12 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός κοντά στην στάση του μετρό). Θα παρευρεθούν εκλεκτοί καλεσμένοι από το Νόλιγουντ, ενώ στους θεατές θα προσφέρονται ποτά και finger food. Στην Ταινιοθήκη θα παρουσιαστεί ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της κινηματογραφικής παραγωγής του Νόλιγουντ μέσα από 5 μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής, αλλά και ένα πρόγραμμα 10 μικρού μήκους ταινιών.

Διαβάστε αναλυτικά για το Nollywood Travel Film Festival.

lux 2023

Προβολές των υποψήφιων ταινιών για το Βραβείο Κοινού LUX | 10 με 14 Μαΐου στον Μικρόκοσμο

Από την Τετάρτη, 10 Μαΐου έως και την Κυριακή, 14 Μαΐου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Μικρόκοσμος διοργανώνουν την προβολή των πέντε ταινιών που διαγωνίζονται για το Βραβείο Κοινού LUX. Κάθε μέρα θα προβάλλεται κι από μία ταινία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το οποίο και θα δείξει την προτίμησή του ψηφίζοντας! Στις διαγωνιζόμενες ταινίες συμπεριλαμβάνεται η ταινία «Μέρες Ξηρασίας» του Εμίν Αλπέρ, τουρκική παραγωγή σε συμπαραγωγή με την ελληνική Horsefly του Γιώργου Τσούργιαννη.

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για τις προβολές.

adaf

Athens Digital Arts Festival 2023 | 12 - 14 Μαΐου

Το Athens Digital Arts Festival, το διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Ελλάδας, επιστρέφει από τις 12 έως τις 14 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας για να αναδείξει σημεία ενός ανοίκειου κόσμου. Υπό τον τίτλο «Welcome to the Uncanny», το ADAF 2023 προσκαλεί το κοινό για τρεις μέρες να εξερευνήσει την Αθήνα από διαφορετική οπτική μέσω μιας διαδρομής που εκτείνεται από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα: από το ξενοδοχείο Brown Lighthouse Athens στην Ομόνοια, τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ στην Πλατεία Κοραή έως το Θέατρο Αθηνών στο Σύνταγμα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Athens Digital Arts Festival 2023 εδώ.

οι Γάμοι της Τήλου

Οι Γάμοι της Τήλου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη | Παρασκευή 12 Μαΐου στον Tavro

Στο πλαίσιο προβολών με γενικό τίτλο Revolution is not a one time event, ο Tavros θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, υποψήφιο για Ιρις Καλύτερου Ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Το έτος 2008 ο δήμαρχος του νησιού της Τήλου συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους στην Ελλάδα. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων μέσα από υλικό επιτόπια γυρισμένο και πλάνα από το γκέι πράιντ της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις τύπου και άλλες διαδηλώσεις επί του θέματος. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

Προβολή: Παρασκευή 12 Μαΐου, 21.00 στον Tavro (Αναξαγόρα 33, 1ος όροφος, Ταύρος, 17778 Ελλάδα | τηλέφωνο: 302103425360, | www.tavros.space | info@tavros.space)

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Tavros.

belladonna of sadness

Belladonna of Sadness του Εΐτσι Γιαμαμότο | Παρασκευή 12 Μαΐου στο ΣΙΝΕΑΚ

To «Belladonna of Sadness», γνωστό και ως «Tragedy of Belladonna» είναι ιαπωνική άνιμε ταινία μεγάλου μήκους του 1973, σε σκηνοθεσία Εϊίτσι Γιαμαμότο. Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη, σε συνεργασία με τον Γιοσιγιούκι Φουκούντα, το οποίο βασίστηκε στο «La Sorcière» του Ζιλ Μισελέ. Η παραγωγή έγινε από την Mushi Production και η διανομή Nippon Herald Films. Η ταινία αποτέλεσε το τρίτο μέρος της τριλογίας «Animerama». Η υπόθεσή της επικεντρώνεται στην ιστορία της Ζαν, μίας νεαρής χωριατοπούλας, που πέφτει θύμα βιασμού και κατόπιν κατηγορείται για χρήση μαγείας. Αν και κατά την εποχή της κυκλοφορίας της, η ταινία δεν έλαχε επιτυχίας, σήμερα θεωρείται σταθμός στην ιστορία του ιαπωνικού και παγκόσμιου κινουμένου σχεδίου, για την τεχνοτροπία της και το ριζοσπαστικό περιεχόμενό της. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιουνίου του 1973, στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το 2009 κυκλοφόρησε ξανά στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, και σε περιορισμένες προβολές στις ΗΠΑ. Το 2014, η εταιρεία Cinelicious ξεκίνησε την αποκατάσταση του αυθεντικού φιλμ, με την έκδοση 4Κ, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2016.

Η προβολή γίνεται στα πλαίσια του επιτυχημένου κύκλου προβολών Midnight Express την Παρασκευή 11 Μαΐου στο ΣΙΝΕΑΚ του Πειραιά στις 23.00

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια εδώ.

η νέα πατρίδα

Η Νέα Πατρίδα του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου | Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Δαναό

Στο ντοκιμαντέρ «H Νέα Πατρίδα», ο θεατής κάνει μια ιστορική αναδρομή στις πρώτες κοινότητες Αρμενίων προσφύγων, όπως αυτές εξελίχθηκαν ανά την ελληνική επικράτεια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, μέσα από άγνωστες μαρτυρίες και αφηγήσεις απογόνων των πρώτων προσφύγων. Παράλληλα, ο θεατής παρακολουθεί τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Νέου Κόσμου τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν την αρμενική τους ταυτότητα στη σύγχρονη Αθήνα. Η ταινία καταφέρνει να αναδείξει άγνωστες ιστορικές πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας οι οποίες έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Αρμενίων τηςχώρας, παρουσιάζοντας σπάνιο αρχειακό υλικό και γυρίσματα σε Κοκκινιά,Νέο Κόσμο, Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή,Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ηράκλειο, Σύρο και στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Προβολές: Παρασκευή 12 Μαΐου, Σάββατο 13 Μαΐου, Κυριακή 14 Μαΐου στις 20.00

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Νέα Πατρίδα».

horrorant

8ο Horrorant Film Festival | Από 4 μέχρι 14 Μαΐου στο Ελιζέ

Το ετήσιο φεστιβάλ με ταινίες τρόμου επιστρέφει από τις 4 μέχρι τις 10 Μαΐου. Αναζητήστε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών.

Ελιζέ | Νυμφαίου 12, Ιλίσια | τηλέφωνο: 2107488144 | Είσιτήρια: € 7, € 5 (μικρού μήκους), € 16 (ημερήσιο), € 50 (full pass).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ εδώ.

reich

Αγάπη, Εργασία & Γνώση: Η Ζωή και οι Δοκιμασίες του Βίλχελμ Ράιχ των Γκλεν Ορκιν και Κέβιν Χίντσεϊ | Κυριακή 14 Μαΐου στο Τριανόν

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οργονομίας, οργανώνει την προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αγάπη, εργασία & γνώση: Η ζωή και οι δοκιμασίες του Βίλχελμ Ράιχ», στα πλαίσια της διάδοσης του έργου του Ράιχ στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο φιλμ για τον Αυστριακό ψυχίατρο, ερευνητή και επιστήμονα Βίλχελμ Ράιχ, το οποίο παρουσιάζει τα γεγονότα της ζωής του με ακρίβεια και πιστότητα. Είναι η μόνη κινηματογραφική παραγωγή που είχε στη διάθεσή της πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του Ράιχ, στα ημερολόγια, τα εργαστηριακά τετράδια, τα ιδιωτικά κείμενα και τα προσωπικά και επιστημονικά φιλμ.

Ξεκίνησε ως ένας από τους πιο λαμπρούς μαθητές του Φρόιντ, και πολιτικά ήταν ένας ανελέητος αντίπαλος των ναζιστών. Η επιστημονική του σταδιοδρομία διεξήχθη σε έξι χώρες και διήρκεσε αρκετές δεκαετίες, καταλήγοντας τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διώχθηκε και φυλακίστηκε. Το «Αγάπη, Εργασία & Γνώση» εξετάζει τη ζωή και τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ράιχ, τις μελέτες του για τον καρκίνο και μία πειραματική μέθοδο αντιμετώπισής του, την έρευνά του στην τροποποίηση του καιρού και την ανακάλυψη μιας άγνωστης μορφής βιολογικής και ατμοσφαιρικής ενέργειας την οποία ονόμασε οργόνη. Το κινηματογραφικό συνεργείο εργάστηκε σε τέσσερις χώρες και οι σκηνοθέτες πήραν συνεντεύξεις από ακαδημαϊκούς και ιστορικούς που ασχολούνται με το έργο του Ράιχ, με πρώην εργαστηριακούς βοηθούς του και με γείτονες, καθώς και με τον τελευταίο ψυχίατρο που εκπαιδεύτηκε από τον Ράιχ.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οργονομίας (ΕΛΙΝΟΡ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός (ΑΜΚΕ), ερευνητικός, εκπαιδευτικός και επιμορφωτικός οργανισμός που επιδιώκει να αναδείξει το έργο του Ράιχ και να το διατηρήσει ώστε να είναι προσιτό στις επόμενες γενεές. Επίσης, καταθέτει μια σύγχρονη κριτική προσέγγιση στο έργο του Ράιχ τόσο μέσω θεωρητικών εργαλείων όσο και με την πειραματική έρευνα.

Προβολή: H προβολή είναι στις 11 το πρωί. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση όπου θα απαντηθούν ερωτήσεις του κοινού. Είσοδος Ελεύθερη

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Τριανόν.

γλυκιά συμμορία

Γλυκιά Συμμορία του Νϊκου Νικολαΐδη | Κυριακή 14 Μαίου στην Ιριδα

Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ταινιών την οποία ο σκηνοθέτης ονόμασε «Τα χρόνια της χολέρας». Η τριλογία ξεκίνησε με την ταινία «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα» (1979) και τελείωσε με το «Ο Χαμένος τα Παίρνει Ολα» (2002).

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συνεργάτη και σύντροφο του σκηνοθέτη Νίκου Νικολαΐδη, Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου και την παραγωγό Θεοδώρα Βαλεντή. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Νίκου Νικολαΐδη.

Η είσοδος στον κινηματογράφο Ίριδα, θα γίνεται από την πλευρά της Ακαδημίας με την επίδειξη του email προκράτησης θέσης και παραλαβή του δωρεάν εισιτηρίου. Η προκράτηση θέσεων ξεκινάει 2 μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχει και αριθμός δωρεάν εισιτηρίων που θα διατίθενται στην είσοδο μέχρι την εξάντληση τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επισκεφτείτε το iridavisions.gr

queer

Queer Movie Nights | 15 με 18 Μαΐου στο Τριανόν και στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το «Queer Movie Nights» δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ. Είναι, όπως το χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές του, μια γιορτή του queer κινηματογράφου με διεθνείς παραγωγές, πρεμιέρες, ελληνικές ταινίες και ειδικούς καλεσμένους στην καρδιά της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας*.

Συνολικά, 16 ταινίες θα παρουσιαστούν από τις 15 μέχρι τις 18 Μαΐου, πολλές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της queer σκηνής.

Επίσημος καλεσμένος φέτος θα είναι ο Ματ Κάρτερ, σκηνοθέτης της ταινίας «Ιn from the Side» του 2022.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Το Κουήρ στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο», την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 18:00 στον κινηματογράφο Τριανόν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με σκοπό την αναγνώριση της queer ταυτότητας του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και την ανάδειξη των προκλήσεων των queer δημιουργών

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών Queer Movie Nights.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας - και όλα τα θερινά!