Industry

Με «Song of Granite» και κέλτικα τραγούδια, το Τριανόν γιορτάζει το Saint Patrick's Week

στα 10

Η πολυβραβευμένη ταινία του Πατ Κόλινς, «Song of Granite», φέρνει το ιρλανδικό πνεύμα απόψε, στο Τριανόν, για μία και μοναδική προβολή!

Flix Team
Με «Song of Granite» και κέλτικα τραγούδια, το Τριανόν γιορτάζει το Saint Patrick's Week

Ο κινηματογράφος Τριανόν μάς κακομαθαίνει: Για σήμερα, Τρίτη, 13 Μαρτίου, στην καρδιά της εβδομάδας του Αγίου Πατρικίου, διοργανώνει μια βραδιά πέρα ως πέρα ιρλανδική, σε μορφή, πνεύμα, εικόνες και ήχους.

Με τον τίτλο «Irish Music Memoirs: A Celebration of Irish Traditional Music & Film», το Τριανόν θα φιλοξενήσει, από τις 8 το βράδυ, ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια από το Κέλτικο ensemble Sòlastas και, αμέσως μετά, στις 9.30, θα προβάλλει, σε αποκλειστική πρώτη στην Ελλάδα, την ταινία του πολυβραβευμένου Ιρλανδού σκηνοθέτη (και ως επί το πλείστον ντοκιμαντερίστα) Πατ Κόλινς, το «Song of Granite», που αποτέλεσε και την επίσημη πρόταση της Ιρλανδίας στα φετινά Οσκαρ.

song of granite 607

Η ιδέα της εκδήλωσης ήταν μια πρωτοβουλία της Λαμπρινής Γιώτη, συνιδρυτικού μέλους του κέλτικου ensemble Sòlastas, εθνομουσικολόγου με ειδίκευση στο sean-nós, το παραδοσιακό γαελικό τραγούδι της Νοτιοδυτικής πλευράς της Ιρλανδίας. «Sean-nós» σημαίνει «με τον αρχαίο τρόπο», δηλαδή χωρίς συνοδεία οργάνων, όπως τραγουδούσε ο κόσμος στα παλιά χρόνια, πριν ενσωματωθούν τα όργανα στο τραγούδι. «Το κούνημα των χεριών, το κλείσιμο των ματιών, το κράτημα του ήχου, το γύρισμα, το τοπίο, τα λιγοστά δέντρα, ο αέρας, η βροχή, τα λιβάδια, οι βάλτοι, τα πουλιά, η μελωδία, τα λόγια. Μοιρολόγια, ανεκπλήρωτη αγάπη…» Ολα τα παραπάνω συνθέτουν το σκηνικό του παραδοσιακού αυτού είδους τραγουδιού.

Στο τέλος της συναυλίας, θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα και για μία μοναδική προβολή (με ελληνικούς υπότιτλους), η ταινία «Song of Granite» για τη ζωή του παραδοσιακού sean-nós τραγουδιστή, Τζο Χίνι.

song of granite 607

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Πατ Κόλινς, ο οποίος υπογράφει το σενάριο μαζί με τους Eoghan Mac, Giolla Bhríde και Sharon Wooley, βγήκε τον Νοέμβριο του 2017 στις ιρλανδικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα σπάνιο βιογραφικό ντοκουμέντο στην ιρλανδική γαελική (κέλτικη) διάλεκτο της Δυτικής Ιρλανδίας και συγκεκριμένα της περιοχής Κονεμάρα. Το «Song of Granite» παντρεύει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο πραγματικά ντοκουμέντα από τη ζωή του τραγουδιστή Τζο Χίνι, αλλά και κινηματογραφικό υλικό με ηθοποιούς, συνδυάζοντάς τα με τη γλώσσα και τα τοπία της Κονεμάρα, όπου έζησε και μεγάλωσε ο Χίνι. Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση της Ιρλανδίας για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Galway Film Fleadh (Ιρλανδία), ήταν στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Φεστιβάλ SXSW 2017 στο Τέξας.

Ταξιδέψτε στην Κονεμάρα με το τρέιλερ του «Song of Granite» παρακάτω και ραντεβού απόψε στο Τριανόν για βουτιά στην ιρλανδική ψυχή.

info

Irish Music Memoirs: A Celebration of Irish traditional music & film
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018
20.00 | Ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια από το Κέλτικο ensemble Sòlastas
21.30 | Πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Song of Granite» (Σκηνοθεσία: Πατ Κόλινς, Ιρλανδία/Καναδάς, 2017, Α/Μ, 105')
η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους
Εισιτήρια: 10 ευρώ / 8 ευρώ (ΑμεΑ, άνεργοι, προπώληση)
Προπώληση μέσω του δικτύου Viva.gr και στο ταμείο του Τριανόν