Εργαστήρι με τίτλο «Περιφερειακή όραση: Επαναχρησιμοποιώντας το Aρχείο» από το Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 22 JUL  /  Flix Team

Απευθύνεται σε σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που δουλεύουν με τον ήχο και την κινούμενη εικόνα, και εστιάζει σε διαμεσικές (cross-media) στρατηγικές ερμηνείας των οπτικοακουστικών αρχείων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) αναγγέλλει με χαρά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «Περιφερειακή όραση: Επαναχρησιμοποιώντας το Αρχείο», το οποίο απευθύνεται σε σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που δουλεύουν με τον ήχο και την κινούμενη εικόνα, και εστιάζει σε διαμεσικές (cross-media) στρατηγικές ερμηνείας των οπτικοακουστικών αρχείων.

Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων, που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020, οι έως και οκτώ (8) συμμετέχοντες (άτομα ή δημιουργικές ομάδες) θα αναπτύξουν έργα βασισμένα σε αρχειακό υλικό, το οποίο θα συνδέεται με τη θεματική του SIFF για την περίοδο 2020-2021, με τίτλο «Off Season/Εκτός εποχής». Τον Ιούλιο του 2021 θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από εργαστήρια στη Σύρο, ενώ τα τελικά έργα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη: Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου θα γίνει «Εκτός Εποχής»

Το πρώτο στάδιο του εργαστηρίου, το οποίο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020, περιλαμβάνει τρεις εισαγωγικές συναντήσεις. Κάθε μία από αυτές θα συντονιστεί από κάποιον συνδιοργανωτή του εργαστηρίου: την ομάδα προγράμματος του SIFF, τη Stefanie Schulte Strathaus (συν-διευθύντρια του Arsenal – Institute for Film and Video Art του Βερολίνου), και τους Δανάη Στεφάνου και Γιάννη Κοτσώνη (διοργανωτές του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Syros Sound Meetings στη Σύρο). Οι επόμενες συναντήσεις, τις οποίες θα συντονίσει ο Tamer El Said (συνιδρυτής της Cimatheque - Alternative Film Centre), θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη συνεργατικών πρότζεκτ και την ενσωμάτωση επιπρόσθετων δραστηριοτήτων. Ο συνολικός αριθμός και η συχνότητα αυτών των συναντήσεων (έως εννέα) θα καθοριστεί από τον Ελ Σαΐντ, κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.

Το αρχειακό υλικό που θα διατεθεί στους συμμετέχοντες θα παραχωρηθεί από τη Cimatheque, ένα εναλλακτικό κινηματογραφικό κέντρο στο Κάιρο, αφιερωμένο στη διατήρηση της τοπικής οπτικοακουστικής εικόνας, όπως και από τοπικά αρχεία της Σύρου και αποθετήρια κινούμενης εικόνας στην Ελλάδα. Αν και τα πρότζεκτ δεν θα είναι περιορισμένα σε τοπικούς προσδιορισμούς, η εμβέλεια των αρχείων που συμμετέχουν καλύπτει κυρίως την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν μπορούν να φέρουν συμπληρωματικά και το δικό τους υλικό.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

Περιφερειακή όραση: Επαναχρησιμοποιώντας το Αρχείο | Ενα εργαστήριο για αρχειακά οπτικοακουστικά έργα | Βασικός εκπαιδευτής: Ταμέρ Ελ Σαΐντ | Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) | Σε συνεργασία με το Arsenal – Institute for Film and Video Art, τη Cimatheque και το Syros Sound Meetings | Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen | Σεπτέμβριος 2020 – Ιούλιος 2021 | Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020

σγαγφ

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, θα καλυφθούν πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (μετ’ επιστροφής από τον Πειραιά) και η διαμονή στο νησί για μία εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες που έχουν τη βάση τους εκτός Αθηνών θα πρέπει να καλύψουν μόνοι τους τα επιπρόσθετα έξοδα μετάβασης. Καθώς οι διοργανωτές του εργαστηρίου δεν θα παράσχουν τεχνική υποστήριξη (π.χ. στο μοντάζ), είναι προαπαιτούμενη μια σχετική τεχνική κατάρτιση.

Για να κάνετε αίτηση, παρακαλείστε να μελετήσετε το παραπάνω κείμενο και να υποβάλετε τα παρακάτω σε αυτήν την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020. Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2020.

  1. Δήλωση ενδιαφέροντος, όπου θα περιγράφεται τυχόν εμπειρία με αρχεία ή συλλογές (έως 500 λέξεις / στα αγγλικά).
  2. 1-2 δείγματα δουλειάς (παρουσίαση σε εξωτερικό σύνδεσμο και όχι ως επισύναψη)
  3. Βιογραφικό σημείωμα (CV)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Syros International Film Festival.

φγσφσγ

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.