Φεστιβάλ / Βραβεία

SIFF 2021 | Μέρα 2η: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου φέρνει το χθες στο σήμερα με ένα μυσταγωγικό ταξίδι

στα 10

Για άλλη μια χρονιά το ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά μετατράπηκε σε υπαίθριο σινεμά για να φιλοξενήσει μια μαγική live performance.

SIFF 2021 | Μέρα 2η: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου φέρνει το χθες στο σήμερα με ένα μυσταγωγικό ταξίδι

Το ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά παραμένει και φέτος πιστό στο ραντεβού του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου. Βλέπετε, το υπέροχο αυτό μέρος στην Ερμούπολη της Σύρου έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το φεστιβάλ μιας κι εκεί, από την πρώτα κιόλας βήματά του, μετατράπηκε σε ένα υπέροχο υπαίθριο σινεμά και, έκτοτε, κάθε χρόνο φιλοξενεί μερικές από τις πιο μαγικές, και σίγουρα τις πιο αξιοσημείωτες, προβολές και οπτικοακουστικές εμπειρίες της διοργάνωσης.

Και φέτος, για ένατη συνεχή, χρονιά, στο ιστορικό ναυπηγείο του νησιού δημιουργήθηκε ένα μυστικιστικό σκηνικό, με φόντο τα σκαριά των πλοίων και παρέα το γεμάτο φεγγάρι του Ιουλίου να δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά στην όλη αυτή ατμόσφαιρα. Το Φεστιβάλ συνέχισε το ταξίδι του στην «εκτός εποχής» κανονικότητά του, με την τοπο-ειδική οπτικοακουστική εγκατάσταση «Τελετή Καθέλκυσης» της Μαρίνας Γιώτη κάτω από τους ήχους της μουσικής της May Roosevelt.

Διαβάστε ακόμα: SIFF 2021 | Μέρα 1η: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην «εκτός εποχής» κανονικότητα

siff

siff

siff

siff 2021

siff

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η Μαρίνα Γιώτη χρησιμοποιεί σπάνια οπτικοακουστικά αρχεία από παλαιότερες τελετές καθέλκυσης σκαφών, εστιάζοντας στις συνθήκες της προσδοκίας και της αναμονής, ενώ το έργο βρίσκεται σε «διάλογο» με το ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά. Η May Roosevelt ντύνει μουσικά την ταινία παίζοντας ζωντανά το θέρεμιν, ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που ελέγχεται δίχως φυσική επαφή από τον ερμηνευτή, του οποίου οι ήχοι ανέβασαν την ένταση του δέους στα πλάνα της Γιώτη σε μια πραγματικά υποβλητική ατμόσφαιρα η οποία δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.

Μετά την περφόρμανς των εγκαινίων, η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου (ωράριο λειτουργίας: 21:00-23:00). Διαβάστε εδώ περισσότερα για την εγκατάσταση.

siff

Ακολούθησε ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που αναζητούν τις χειρονομίες πέρα από τα όρια του κινηματογραφικού κάδρου, μετρούν την απόσταση ανάμεσα στο θέμα και στον θεατή, και μας προσκαλούν να δούμε πίσω από την επιφάνεια του φόντου. Κάθε ταινία, μια μοναδική εμπειρία, η οποία συνδύαζε την αληθινή ζωή και τη φαντασία, τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, το πειραματικό και το αφηγηματικό, αναδεικνύοντας για άλλη τη δύναμη του σινεμά να δημιουργεί και να μας μεταφέρει σε μια «εκτός εποχής» πραγματικότητα.

siff

9o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (22 έως 26 Ιουλίου):

Oλες οι προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία που θα ισχύουν τη δεδομένη περίοδο.
Η είσοδος σε όλες τις «Off Season / Εκτός εποχής» προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες και συνεχείς ενημερώσεις για το πρόγραμμα στο επίσημο site του φεστιβάλ.

siff9 607