Φεστιβάλ / Βραβεία

SIFF 2021 | Μέρα 1η: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην «εκτός εποχής» κανονικότητα

στα 10

Η πρώτη μέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μας έδωσε φτερά για να μας ταξιδέψει στο παρελθόν και να μας γνωρίσει με ένα κομμάτι πραγματικά ατόφιου λυρικού σινεμά.

SIFF 2021 | Μέρα 1η: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην «εκτός εποχής» κανονικότητα

Οπως σε όλη η Ελλάδα έτσι και για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη της Σύρου, η ζωή επανέρχεται σιγά σιγά σε μια μεταπανδημική κανονικότητα. Κόσμος έχει αρχίσει να κατακλύζει τους δρόμους, τα σοκάκια και τα μαγαζιά του νησιού, παραλίες να γεμίζουν με φωνές και γέλια και όλα δείχνουν πως τα πάντα έχουν μπει, πλέον, σε μια εντός εποχής καθημερινότητα.

Για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως έχει μπει κι αυτό σε μια «εντός εποχής» πραγματικότητα, με το να διεξάγεται και πάλι στα μέσα Ιουλίου, μετά και από τη μικρή μετάβασή του πέρσι στα τέλη Σεπτέμβρη, αλλά το ίδιο επιμένει να είναι off-season και συνεχίζει τη διερεύνηση της «εκτός εποχής» θεματικής του η οποία υπόσχεται και φέτος να είναι μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη φεστιβαλική εμπειρία γεμάτη από ταινίες, οπτικοακουστικές περφόρμανς και εργαστήρια.

Το Flix βρίσκεται στη Σύρο για να ζήσει και να μεταφέρει την εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα: Θραύσματα από το παρελθόν μιλούν για το τώρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

siff 2021

siff 2021

siff 2021

Φέτος το Φεστιβάλ επέλεξε μια αρκετά ιδιαίτερη, αλλά και ταυτόχρονα συγκλονιστική ταινία για την έναρξή του, το «Daughters of the Dust» της Τζούλι Ντας, η οποία μας μεταφέρει στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα στα μικρά νησιά νότια της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια, για να εξερευνήσει την κουλτούρα της κοινωνίας των Γκάλα οι οποίοι ήταν από τους τελευταίους που κρατούσαν σθεναρά τα ήθη, τα έθιμα και τους τρόπους ζωής της Αφρικής, με τις ζωές τους να κλονίζονται καθώς αρκετοί από αυτούς είχαν σκεφτεί να τα αφήσουν όλα αυτά πίσω και να πάνε να ζήσουν στην ενδοχώρα.

Εχοντας περάσει 30 χρόνια από την τότε που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Sundance, η ταινία της Ντας παραμένει ένα ατόφιο κομμάτι πραγματικού, υπέροχου, κλασικού σινεμά το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Συνδυάζοντας μια μη γραμμική πορεία του παρελθόντος με το παρόν αλλά το μέλλον, το φιλμ παίζει με την σημασία της παράδοσης, της κληρονομίας αλλά και το πόσο σημαντική είναι στην ζωή του κάθε ανθρώπου η καταγωγή του, με τη Ντας να γεμίζει τον καμβά της με μια αφθονία λυρισμού και μοτίβων τα οποία πηγάζουν από την πλούσια ιστορία και παράδοση μιας ολόκληρης χώρας.

Η Ντας τολμά να δώσει τη φωνή της ταινίας της στις γυναίκες, και μάλιστα σε μια εποχή και κουλτούρα που θεωρούνταν ως ανδροκρατούμενη, με ένα εξαιρετικό αφροαμερικάνικο καστ, χωρίς περιορισμούς, για να τις αναδείξει σε δυναμικές, μητριαρχικές παρουσίες με μια δόση θείας λαμπρότητας. Με πινελιές νοσταλγίας παντρεύει με ένα μοναδικό τρόπο σαγηνευτικές και ονειρικές εικόνες με μερικούς εκστασιακούς ποιητικούς ρυθμούς, ολοκληρώνοντας ένα ζωντανό πορτρέτο μιας κοινωνίας που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες και σε μαγεύει μέχρι και σήμερα.

siff 2021

siff 2021

siff 2021

siff 2021

Την προβολή στο κατάμεστο θερινό κινηματογράφο Παλλάς, δίπλα από την πλατεία Μιαούλη, διαδέχτηκε η περφόρμανς «Το Χειρόγραφον» στο υπαίθριο πάρκινγκ της οδού Μάρτεν Νόρδεστρομ (πρώην σινεμά Αθηνά), μια ελεγεία για τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, μια μεθυστική found-footage ταινία, στην οποία ο μοντέρ Χαρούτ Αρακέλιαν ενώνει σε μια λυρική σύνθεση σπάνια πλάνα από πρώιμα ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικά επίκαιρα (μεταξύ άλλων), ενώ ο μουσικοσυλλέκτης Ιαν Ναγκόσκι ανασύρει από τα αρχεία του σπάνιες, πρωτότυπες ηχογραφήσεις από διάφορες μεταναστευτικές κοινότητες της εποχής, φέρνοντας στο σήμερα το ηχόχρωμα μιας αλλοτινής γειτονικής Ανατολής.

Το έργο παρουσιάστηκε με αφήγηση από τους Γιώργο Καλλανιώτη, Γεωργία Ματσούκα και Λουκία Παλαιολόγου – μια ζωντανή δράση παράλληλη με την προβολή, η οποία παραπέμπει ευφάνταστα στις συνθήκες θέασης την εποχή του πρώιμου, βωβού κινηματογράφου. Μια ιδανική εισαγωγή για τη νέα «off-season» περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας στο φεστιβάλ.

Διαβάστε περισσότερα για το «Χειρόγραφον» εδώ.

siff 2021

siff 2021

Δείτε παρακάτω και το video diary από την πρώτη μέρα, σε επιμέλεια του Μιχάλη Κατσούρη.

9o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (22 έως 26 Ιουλίου):

Oλες οι προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία που θα ισχύουν τη δεδομένη περίοδο.
Η είσοδος σε όλες τις «Off Season / Εκτός εποχής» προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες και συνεχείς ενημερώσεις για το πρόγραμμα στο επίσημο site του φεστιβάλ.

siff9 607