Φεστιβάλ / Βραβεία

Πανόραμα ταινιών μικρού μήκους από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

στα 10

Μια νέα δυναμική εκδήλωση έρχεται να προστεθεί φέτος στον κινηματογραφικό χάρτη της Αθήνας: το Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους.

Flix Team
Πανόραμα ταινιών μικρού μήκους από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση του Πανοράματος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει βήμα προβολής στους νέους Έλληνες δημιουργούς του μέλλοντος. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί το διάστημα Πέμπτη 31 Μαρτίου - Δευτέρα 4 Απριλίου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Νίκος Κούνδουρος», στέγη της ΕΕΣ, επί των οδών Τοσίτσα 11 και Σπύρου Τρικούπη 22 στα Εξάρχεια.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη αίθουσα προβολών της Εταιρείας, με ελεύθερη είσοδο. Θα προβληθούν εκατό ταινίες πρόσφατης παραγωγής μικρού μήκους, παρουσία των δημιουργών τους. Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό των προβληματισμών και των θεματικών που αφορούν τους σκηνοθέτες σήμερα. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως είναι ταινίες που δημιουργήθηκαν στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και σπουδαστικές ταινίες, θα συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συναντηθεί το βλέμμα των δημιουργών με τους θεατές τους.

Αφορμή για το Φεστιβάλ αποτελεί η πεποίθηση πως ο ελληνικός κινηματογράφος και ιδιαίτερα οι νέες γενιές κινηματογραφιστών έχουν πάντα ανάγκη στήριξης και ενθάρρυνσης.Ιδιαίτερα, μετά την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας στον οπτικοακουστικό χώρο, που απελευθέρωσε τους νέους σκηνοθέτες από οικονομικές πιέσεις, γίνεται πλέον πιο εύκολη η πρόσβασή τους στη κινηματογραφική δημιουργία. Παράλληλα όμως, το πλήθος των ταινιών μικρού μήκους που παράγεται στην Ελλάδα σήμερα είναι ανέφικτο να προβληθεί στις ήδη υπάρχουσες διοργανώσεις. Ως εκ τούτου, η ανάγκη ενός Πανοράματος από το σωματείο μας, τον κατεξοχήν φορέα έκφρασης των σκηνοθετών, αποτελεί μονόδρομο.

Στη λήξη του Πανοράματος, η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει βραβεία σκηνοθεσίας για την ενθάρρυνση των νέων δημιουργών. Τα βραβεία θα είναι χρηματικά και η γλυπτική τους σύνθεση ανήκει στην επώνυμη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Μια σύνθεση της ίδιας γλύπτριας θα δοθεί τιμητικά σε όλους τους συμμετέχοντες.

panorama poster