Buzz

Γυρίζοντας μια ταινία για μια επιδημία, στην Ιταλία του κοροναϊού

στα 10

Η παράξενη εμπειρία του η ζωή να μιμείται την τέχνη - με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Flix Team
Γυρίζοντας μια ταινία για μια επιδημία, στην Ιταλία του κοροναϊού

Ο Bρετανός σκηνοθέτης Νίκολας Χάλμπερτ, οι ηθοποιοί και το συνεργείο του, βρέθηκαν πριν δέκα μέρες, σε μια αληθινά ιδιόμορφη περίσταση, εχοντας ταξιδέψει στη Βενετία για τα γυρίσματα της καινούργιας μικρού του μήκους «The Heptameron». Βασισμένο στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου το φιλμ του ήταν η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που απομονώνονται σε μια βίλα για να ξεφύγουν από την πανώλη και το γεγονός ότι οι άνθρωποι του φιλμ βρέθηκαν στο κέντρο μιας περιοχής που πλήττεται σκληρά από έναν καινούριο θανατηφόρο και γοργά μεταδιδόμενο ιό, έδινε στην κατάσταση μια πικρά ειρωνική διάσταση.

Δείτε ακόμη: Το σινεμά στην Ιταλία, θύμα του κοροναϊού

Ο Χάλμπερτ ενημερώθηκε για την εξάπλωση του ιού στην Βόρεια Ιταλία, αρχικά από ένα μήνυμα της μητέρας του και διαβάζοντας περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβαινε βρήκε τις συνθήκες «ιδιαίτερα παράδοξες» όπως λέει στους New York Times «εξαιτίας της απροσδόκητης συνέργειας του θέματος της ταινίας μας με τα όσα συνέβαιναν γύρω μας καθώς η γραμμή της καραντίνας στένευε γύρω μας».

The Heptameron 607

Ο ίδιος λέει ότι ήταν τυχεροί καθώς η παραγωγή ήταν από την φύση της απομονωμένη με το συνεργείο και τους ηθοποιούς να δουλεύουν σε μια βίλα και να μένουν στο ίδιο μικρό πανδοχείο όλοι μαζί. Καθώς η κρίση στην Ιταλία χειροτέρεψε αμέσως μετά την άφιξή τους όλοι περιόρισαν τις μετακινήσεις και τις συναναστροφές τους και μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει μόνο με δυο ανθρώπους εκτός της ομάδας τους: τον ιδιοκτήτη της βίλας στην οποία γυρίζουν το φιλμ και τον ιδιοκτήτη του πανδοχείου που τους φιλοξενεί.

The Heptameron 607

Ακόμη κι έτσι όμως, ο ιός βρισκόταν στη σκέψη όλων στην διάρκεια των γυρισμάτων, στα διαλείμματα ή στην διάρκεια των γευμάτων: «Εβλεπα κάποιον από τους ηθοποιούς μου να δείχνει συνοφρυωμένος και υπερβολικά σοβαρός και αναρωτιόμουν αν προετοιμάζεται για την επόμενη σκηνή ή αν σκέφτεται τα όσα συμβαίνουν γύρω μας» λέει ο Χάλμπερτ.

The Heptameron 607

The Heptameron 607

Εν τούτοις οι συνθήκες με κάποιον τρόπο λειτούργησαν υπέρ του φιλμ αφού όπως λέει ο σκηνοθέτης «η κατάσταση είναι αληθινά τραγική, αλλά με κάποιον τρόπο βοήθησε τους ηθοποιούς να εμβαθύνουν στον ρόλο τους» αν και οι ίδιοι δηλώνουν ότι προσπάθησαν να κρατήσουν τις σκέψεις τους συγκεντρωμένες στην ταινία και να μην αφήσουν -στο μέτρο του δυνατού- την επικαιρότητα να τους επηρεάσει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι τους θα θυμούνται τα γυρίσματα αυτής της ταινίας σαν μια αληθινά παράξενη κι έντονη εμπειρία ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή όλοι απλά ανυπομονούν να γυρίσουν πίσω υγιείς στην πατρίδα τους.

Διαβάστε ακόμα: Ο κοροναϊός σταμάτησε τα γυρίσματα του «Mission: Impossible 7» στη Βενετία