Tο Goethe-Institut Athen, σε συνεργασία με το Exile Room, συμμετέχουν στην παγκόσμια προβολή της σημαντικότερης ταινίας που γυρίστηκε ποτέ για το Ολοκαύτωμα κατά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπιρκενό.
Το «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν, διάρκειας 9 1/2 ωρών θα προβληθεί σε αποκατεστημένη κόπια. Συγκλονιστικό από όποια πλευρά (κινηματογραφική, κοινωνική, πολιτική, ιδεολογική) κι αν το δεις το magnus opus του Γάλλου σκηνοθέτη που πέθανε το 2018 παρουσιάζει τις δηλώσεις/μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν άμεσα ως θύματα, δράστες και παρατηρητές την εθνικοσοσιαλιστική εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων και την επιβεβαίωσαν, συχνά για πρώτη φορά, ύστερα από 30 χρόνια και πλέον.
Διαβάστε ακόμη: Αποχαιρετισμός στον Κλοντ Λανζμάν
Σύμφωνα με τα λόγια του σκηνοθέτη, η ταινία δεν έχει θέμα την επιβίωση, αλλά είναι «μια μαρτυρία για το θάνατο». Ο Λανζμάν δεν αφήνει τους μάρτυρες απλά να ανακαλέσουν στη μνήμη τα βιώματά τους. Μέσω της τεχνικής που χρησιμοποιεί όταν τους κάνει ερωτήσεις, τους παροτρύνει να ζήσουν ξανά τα όσα συνέβησαν τότε. Οι ερωτήσεις του Λανζμάν περιστρέφονται γύρω από τα γεγονότα στους τόπους δολοφονίας των Εβραίων και θίγουν το μηχανισμό της γραφειοκρατίας της εξόντωσης. Ο μηχανισμός αυτός ξεκίνησε ήδη στα γκέτο και εφαρμόστηκε πλήρως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης. Οι λήψεις δείχνουν τους τόπους της δολοφονίας όπως ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η διαφωτιστική επίδραση της ταινίας βασίζεται στο μοντάζ των δηλώσεων των μαρτύρων και των ιστορικών τόπων στους οποίους αναφέρονται οι αναμνήσεις:
«Πήγα στα μέρη αυτά, μόνος, και κατάλαβα ότι πρέπει να συνδυάσει κανείς τα πράγματα. Πρέπει να γνωρίζεις και να δεις, να δεις και να γνωρίζεις. Γι’ αυτό και το ζήτημα των τόπων είναι τόσο ουσιώδες. Πρόκειται για ένα φιλμ άμεσα συνυφασμένο με τον τόπο, ένα τοπογραφικό, ένα γεωγραφικό φιλμ».
H προβολή της ταινίας θα γίνει τμηματικά, με παρουσιάσεις από τους Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (ομότιμης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συγγραφέως), Χρήστου Καρακέπελη (σκηνοθέτη ταινιών ντοκιμαντέρ), Κατερίνας Οικονομάκου (δημοσιογράφου, συγγραφέως), Εύας Στεφανή, (Καθηγήτριας Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθέτιδος ταινιών ντοκιμαντέρ, εικαστικού)
Πρόγραμμα προβολής
Μέρος 1ο (2: 25´) > 14:00 – 16:30
Παρουσίαση: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου
Διάλειμμα
Μέρος 2ο (1:45´) > 17:00 – 19:00
Παρουσίαση: Κατερίνα Οικονομάκου
Διάλειμμα
Μέρος 3ο (2:19΄) > 19:30 – 21:30
Παρουσίαση: Εύα Στεφανή
Διάλειμμα
Μέρος 4ο (2:20΄) > 22:00 – 00:30
Παρουσίαση: Χρήστος Καρακέπελης
Shoah του Κλοντ Λανζμάν | 27 Ιανουαρίου 2020 | Από τις 14.00 μέχρι τις 00.30 | Χώρος: Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Αθήνα | Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους | Πληροφορίες: Goethe-Institut: Τηλ. 210 3661000, E-Mail: Prog-athen@goethe.de | Exile Room: Τηλ. 210 3223395 | Είσοδος ελεύθερη | Το κάλεσμα στην παγκόσμια προβολή της ταινίας στις 27 Ιανουαρίου 2020 είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου. | H ταινία προβάλλεται σε ανακαινισμένη κόπια. | Η ταινία δεν έχει χρονολογική αφήγηση, μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς και τμηματικά και οποιαδήποτε ώρα.