Φεστιβάλ / Βραβεία

Σημειώστε: 2ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

στα 10

Σύγχρονη κοινωνιολογική παρατήρηση μέσα από τον κινηματογραφικό φακό; Μην το χάσετε: αξίζει τον κόπο! Το 2ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου στο Nixon Cinema. Οι προβολές θα είναι δωρεάν, αλλά θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Οι κόπιες θα έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους.

Σημειώστε: 2ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Primary: Η ταινία σταθμός της σχολής του Direct Cinema

Το σινεμά είναι ακόμα ένας τρόπος να καταγράφουμε, να αποσαφηνίζουμε, να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο που ζούμε. Αυτό πιστεύουμε κι αυτό πρεσβεύουν και οι διοργανωτές του 2ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την εθνογραφία μέσα από το φακό της κάμερας, όπως αναδεικνύεται από το παρελθόν της αλλά και όπως αποτυπώνεται από τους νέους δημιουργούς σήμερα.

Το φεστιβάλ χωρίζεται σε 3 ενότητες:

Φοιτητικές ταινίες

Μέσα από αυτό το τμήμα βλέπουμε τις σπουδαστικές προσπάθειες φοιτητών ανθρωπολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, οι οποίοι προτίμησαν να εκθέσουν το θέμα τους όχι μέσα από μία απλή εργασία, αλλά φτιάχνοντας μία ταινία.

Πανόραμα

Πρόσφατες παραγωγές εθνογραφικών ντοκιμαντέρ από κινηματογραφιστές-ανθρωπολόγους, οι οποίοι μετά την φοιτητική τους εμπειρία συνέχισαν να καταγράφουν την κοινωνική τους έρευνα μέσα από τον κινηματογραφικό φακό. Οι ταινίες που έχει φέτος συγκεντρώσει το 2ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου προέρχονται από την Αγγλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ελλάδα αλλά καταγράφουν θέματα που μας ταξιδεύουν στην πραγματικότητα ολόκληρου του πλανήτη: από τις Φιλιππίνες μέχρι την Κούβα, κι από τη Ρωσία μέχρι το Καμερούν και πίσω στις γειτονιές της Αθήνας, το φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο.

Αφιέρωμα στον Ρίτσαρντ Λίκοκ

Ο κινηματογραφιστής Ρίτσαρντ Λίκοκ (R. Leacock), ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, θεωρείται πρωτοπόρος του «Direct Cinema», του οποίου αποτέλεσε κύριο εκπρόσωπο (μαζί με τους Ντι Εϊ Πενεμπέικερ, Ρόμπερτ Ντρου και Ντέιβιντ & Αλμπερτ Μέισλες). Το Direct Cinema, η αμερικανική απάντηση στο Cinéma Vérité, άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας του 50 για πάντα τον τρόπο κινηματογράφησης των ντοκιμαντέρ (τόσο φιλοσοφικά, όσο και τεχνικά)

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες:

Louisiana Story (1948) σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Φλάερτι και κάμερα Ρίτσαρντ Λίκοκ.

Η τελευταία ταινία του μεγάλου δημιουργού και πατέρα του εθνογραφικού κινηματογράφου δεν είναι ντοκιμαντέρ αλλά μια μυθοπλαστική ταινία βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες και παρακολουθεί την ειδυλλιακή ζωή ενός νεαρού αγοριού Cajun και του κατοικίδιου ρακούν του που διαταράσσεται όταν η ηρεμία του βάλτου σπάει από μια γεώτρηση πετρελαίου κοντά στο σπίτι του. Για τον Λίκοκ, ο οποίος εδώ είναι πίσω από την κάμερα, ήταν μια συνεργασία καθοριστικής σημασίας και μια αξέχαστη εμπειρία ζωής.

Primary (1960) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ντρου

Η ταινία σταθμός της σχολής του Direct Cinema καταγράφει την προεκλογική εκστρατεία των Τζον Φ. Κένεντι και Χάμπερτ Χάμφρεϊ στο Ουισκόνσιν για το χρίσμα των δημοκρατικών. Χωρίς συνεντεύξεις και προφορικό λόγο και χωρίς καμία καθοδήγηση, η κάμερα παρακολουθεί και καταγράφει τη δράση που εκδηλώνεται μπροστά της. Τυπικά πίσω από τη κάμερα ο Λίκοκ και ο Αλμπερτ Μέισλες και στο μοντάζ ο Πενεμπέικερ.

The Chair (1962) σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λίκοκ και Ρόμπερτ Ντρου

Σε αυτή τη δραματική καταγραφή ο Λίκοκ μαζί με τον Ντρου παρακολουθούν τον αγώνα του δικηγόρου Λουις Νίζερ να σώσει τον Πολ Κραμπ από την ηλεκτρική καρέκλα. Μια σπάνια μαρτυρία για ένα ζήτήμα που ακόμα και σήμερα διχάζει την Αμερική.

Στο gallery δείτε φωτογραφίες από τα «Louisiana Story» και «Primary», καθώς και πορτρέτα του Λίκοκ και των συνσκηνοθετών του.