Φεστιβάλ / Βραβεία

«Shadow Dancer». H Αντρεα Ράισμπορο και ο Κλάιβ Οουεν στη σκιά του IRA

στα 10

Η καινούρια ταινία μυθοπλασίας του Τζέιμς Μαρς, του εξαιρετικού ντοκιμαντερίστα του «Σε Τεντωμένο Σχοινί» και του «Project Nim», ένα πολιτικό θρίλερ στην Βόρεια Ιρλανδία των '90's, μας συστήνεται με δυο αποσπάσματα, λίγο πριν την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Sundance.

«Shadow Dancer». H Αντρεα Ράισμπορο και ο Κλάιβ Οουεν στη σκιά του IRA

Η Αντρεα Ράισμπορο υποδύεται την Κολέτ ΜακΒέι, μια νεαρή Ιρλανδέζα, της οποίας τα αδέλφια είναι μέλη του IRA, του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που μάχεται για την ανεξαρτησία του βόρειου κομματιού της Χώρας από τους Βρετανούς. Οταν θα συλληφθεί για την ανάμιξή της στην προετοιμασία μιας βομβιστικής επίθεσης στο Λονδίνο, ο Μακ ένας πράκτορας της ΜΙ5 (τον ρόλο κρατά ο Κλάιβ Οοουεν), της δίνει την επιλογή ανάμεσα σε 25 χρόνια φυλακής και στο να επιστρέψει στο Μπέλφαστ και να γίνει πληροφοριοδότης για την δράση της οικογένειάς της.

Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τομ Μπράντμπι, τηλεοπτικού ανταποκριτή στην Βόρεια Ιρλανδία στην διάρκεια των πιο τεταμένων χρόνων της σχέσης της με την Βρετανία, ο οποίος ήθελε με αυτή την ιστορία να αποκαλύψει μια πλευρά του πόλεμου, που δεν μπορούσε να χωρέσει στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ του.

Ο ίδιος Ο Τζέιμς Μαρς ήταν αρχικά διστακτικός στο να αναλάβει την μεταφορά του, καθώς όπως λέει «αφορούσε μια περίοδο και μια σειρά από γεγονότα που ευτυχώς είχαμε ξεχάσει εδώ και χρόνια. Διαβάζοντας το όμως, κατάλαβα ότι υπήρχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλευρά στην ιστορία».

Οταν αποφάσισε να πει το ναι, πρότεινε την δική του οπτική, που όπως λέει ο παραγωγός Κρις Κόεν «ήταν απόλυτα κινηματογραφική, ξεπερνώντας την πολιτική πλευρά της ιστορίας προκειμένου να επικεντρωθεί στα στοιχεία του θρίλερ και στους χαρακτήρες».

Και φυσικά στο γεμάτο ένταση δίλημμα του «να προδίδεις την οικογένειά σου και τις πιο βαθιές πολιτικές σου πεποιθήσεις» λέει ο Μαρς. Οσο γαι τους πρωταγωνιστές του, ο Μαρς την πρόσεξε την Αντρεα Ράισμπορο, στον «Ανήλικο Δολοφόνο» του Ρόουαν Τζόφε (κι όχι στο «W.E.» της Μαντόνα) και την αποκαλεί «μια από τις πιο εντυπωσιακές ηθοποιούς των ημερών μας», ενώ για τον Κλάιβ Οουεν λέει ότι ήταν στο μυαλό του από την πρώτη κι όλας στιγμή που διάβασε το σενάριο.

Τα δυο πρώτα κλιπ, υπόσχονται ένα στιβαρό, πολιτικό θρίλερ με εξαιρετική ατμόσφαιρα και ερμηνείες, που όπως λέει ο σκηνοθέτης, «πάνε πέρα από την απλή ηθοποιία, πρόκειται για αληθινά δώρα στην ταινία και σε μένα τον ίδιο».