Buzz

ScenePast: ένα app μας δείχνει πώς είναι σήμερα διάσημα κινηματογραφικά μέρη

στα 10

Πόσοι δεν έχουμε σκεφτεί την ιδέα του SCENEPAST - ενός iPhone app που μας μεταφέρει στο πώς έχουν μεταμορφωθεί σήμερα τοποθεσίες (δρόμοι, καταστήματα, εστιατόρια, πάρκα) στις οποίες γυρίστηκαν μερικές διάσημες σκηνές στο σινεμά. Δείτε παραδείγματα...

ScenePast: ένα app μας δείχνει πώς είναι σήμερα διάσημα κινηματογραφικά μέρη

Ενα application μας ταξιδεύει στο χθες και το σήμερα διάσημων location, θρυλικών ταινιών στο σινεμά. Γωνιές στο νεοϋρκέζικο East Village είναι πια αγνώριστες, πάρκα χτίστηκαν, καντίνες έγιναν αλυσίδες εστιατορίων. Η ζωή όπως τη θυμόμαστε μέσα από το σινεμά, δεν υπάρχει πια. Και ίσως να μην υπήρχε και ποτέ.

Το app ονομάζεται SCENEPAST και κατασκευάστηκε μετά από συζήτηση δύο φίλων που δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη software. Ο Μάικλ Μπέρνσταϊν είναι τροφοδότης σε αλυσίδες καταστημάτων και ο Κρεγκ Μπράιν μαρκετίστας αλλά στο χώρο του entertainment. Οι δυο τους έθεσαν το what if ερώτημ: «δε θα ήταν τέλειο να γυρίζαμε πίσω στο χρόνο μέσα από ταινίες και τηλεοπτικά σόου;».

«Οπότε αποφασίσαμε να χτίσουμε μία εφαρμογή που θα μας δείχνει πώς ήταν π.χ. μία γειτονιά στη δεκαετία του 70 και πώς τώρα, παίρνοντας υλικό από διάσημες ταινίες και βγάζοντας εκ νέου φωτογραφίες της περιοχής....» εξηγεί ο Μπέρνσταϊν.

Το app έκανε την πρεμιέρα του πριν από λίγους μήνες και το WIRED παρουσίασε παραδείγματα της αφορμογής ενθουσιάζοντας τους σινεφίλ, οι οποίοι διαβάσαμε φυσικά τις δυνατότητες που μας παρέχει εντελώς ανάποδα: υπάρχει ακόμα το Σαν Φρανσίσκο του «Δεσμώτη του Ιλίγγου»; Πώς μοιάζει τώρα το dinner του οργασμού της Σάλι; Τι έχει συμβεί στο στέκι του Dude στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι»;

Μέσω της εφαρμογής αυτής μπορεί κανείς να ψάξει βάζοντας χρονολογία, zip code και να κοιτάξει μέρη και γειτονιές, χθες και σήμερα. Η βιβλιοθήκη του application διαθέτει πάνω από 650 στιγμιότυπα (τα οποία επέλεξαν από υλικό 20.000 ωρών!) σε Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο και Μαΐάμι ενώ μας ταξιδεύει μέσα στα τελευταία 70 χρόνια.

Ρίξτε μια ματιά στα εξής παραδείγματα:

1

Πώς μοιάζει η γωνία στην 8η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπου ο «Ταξιτζής» Τράβις Μπικλ σταματούσε το ταξί του, έπινε τον πρώτο καφέ της βάρδιας και κοιτάζοντας νταβατζήδες και πόρνες αναρωτιόταν πόση βροχή πρέπει να πέσει για να ξεπλύνει αυτό το μητροπολιτικό βόθρο; [Νέα Υόρκη, 1975] [Διαβάστε την κριτική του Flix για τον «Ταξιτζή».](https://flix.gr/cinema/o-taksitzhs.html)

2

Μάλλον έπεσε πολλή βροχή γιατί τώρα εκεί στεγάζεται το κτίριο των New York Times. [Νέα Υόρκη, 2013]

3

Ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου» Τζίμι Στιούαρτ ψάχνει την αλήθεια στη διασταύρωση των δρόμων Gough & Eddy...

4

Mόνο που στη θέση της εκκλησίας, η οποία καταστράφηκε σε φωτιά το 1995, τώρα βρίσκεται ένα ανοιχτό πάρκινγκ αυτοκινήτων...

4

Μιλώντας για πάρκινγκ: ο Μάικλ Τζέι Φοξ κάνει σκέιτ στο «Back to the Future» στο μεγάλο πάρκινγκ της Victory Blvd στα 80ς, μπροστά από το Burger King.

5

Και το 2013 το τοπίο μοιάζει κλινικό και παρατημένο. Το Burger King υπάρχει ακόμα...

5

Η πρώτη σκηνή του «Big Lebowski» διαδραματίζεται σε μία καντίνα με tacos....

6

Σήμερα στη θέση της υπάρχει βενζινάδικο. Πρόοδος;

7

Η γωνία Stuvesant Ave. & Lexington Ave. στο Μπρούκλιν του 1989, έτσι όπως την αποτύπωσε ο Σπάικ Λι στο «Κάνε το Σωστό».

8

Λιγότερο γοητευτική σήμερα...

9

Το 1986 οι «Ghostbusters» έστριβαν τη γωνία του Greenwich Village, κυνηγώντας φαντάσματα μπροστά από το διάσημο ιταλικό εστιατόριο «Umberto's».

10

Σήμερα, μεσουρανεί άλλος Ιταλός στη θέση του. Ομως πληροφορούμαστε ότι το «Umberto's» υπάρχει, απλά έχει μεταφερθεί απέναντι.

11

Το «Ratner's», ήταν διάσημο deli στο Lower East Side του Μανχάταν, και ξεπηδούσε σε διάφορες ταινίες των 70ς - όπως στο «The French Connection» (1971).

12

Το απόλυτο ξενέρωμα...

Διαβάστε περισσότερα στο preview ScenePast.

Διαβάστε ακόμη: