Φεστιβάλ / Βραβεία

Με 6 ελληνικές συμμετοχές ξεκινά την Παρασκευή, 16 Αυγούστου, το 30ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

στα 10

Ανάμεσά τους και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες στο Σπουδαστικό Διαγωνιστικό.

Με 6 ελληνικές συμμετοχές ξεκινά την Παρασκευή, 16 Αυγούστου, το 30ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο
Ασίστ

Με πληθωρική παρουσία ελληνικού κινηματογράφου ξεκινά το 30ό, επετειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, που θα διαρκέσει από τις 16 ως και τις 23 Αυγούστου 2024 στην πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα, με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής φέτος τον Πολ Σρέιντερ, συναντάμε τη νέα ταινία του Γιώργου Ζώη, «Arcadia» (διαβάστε περισσότερα εδώ), που έκανε την πρεμιέρα της τον Φεβρουάριο στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Berlinale.

arcadia Arcadia

λώξη Λώξη

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ συμμετέχει η «Λώξη» (διαβάστε εδώ την κριτική του Flix) των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή που έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια βγήκε στις αίθουσες. Στο ίδιο τμήμα διαγωνίζεται και το «Αυτό που Ζητάμε από ένα Αγαλμα είναι να μην Κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη, ταινία που ξεκίνησε την καριέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

το χάος που άφησε πίσω της Το Χάος που Αφησε Πίσω της

Τρεις ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται στο Σπουδαστικό πρόγραμμα μικρού μήκους: Το φιλμ του Νίκου Κολιούκου, «Το Χάος που Αφησε Πίσω της», από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που, μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Δράμας, διαγωνίστηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών.

Δυο ολοκαίνουριες μικρού μήκους ταινίες σε παγκόσμια πρεμιέρα, ο «Πίτυλος» της Γαλάτειας Λαγουτάρη, επίσης από την Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, που συνδέει την ιστορία δυο κοριτσιών, αδελφών, με το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και το «Ασίστ» της Μαρίας Τσιώλη, ταινία αποφοίτησής της από τη Σχολή Σταυράκου, που παρακολουθεί ένα κορίτσι που τρέχει για να προλάβει έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Ασιστ

πιτυλος

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.