Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ρωσία μποϋκοτάρει φέτος τα Οσκαρ

στα 10

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Ρωσία φέτος αποφάσισε να μην στείλει καμία ταινία για να διαγωνιστεί για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Η Ρωσία μποϋκοτάρει φέτος τα Οσκαρ

Οταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, πολλά φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική αρνήθηκαν να προβάλλουν ρωσικές ταινίες, με πολλές χώρες μάλιστα να μην παίζουν στις αίθουσές τους καμία από αυτές. Ηταν μια παράπλευρη απώλεια μιας παράνομης εισβολής που σε κάθε περίπτωση άσκησε λάθος πίεση, ενισχύοντας τελικά την προπαγάνδα και την απαγόρευση της ελευθερίας της έκφρασης σε μια χώρα με προβλήματα... δημοκρατίας.

Ευτυχώς, σχετικά γρήγορα, άρχισε να επικρατεί μια κάποια λογική. Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας συνεχίζουν να είναι προβληματικές και σε... κινηματογραφικό επίπεδο. Αυτή την φορά φαίνεται πως είναι η σειρά της Ρωσίας να μποϋκοτάρει το Χόλιγουντ με το να μην στείλει φέτος κάποια από τις 122 ταινίες της στα Οσκαρ για να διαγωνιστεί για το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Διαβάστε ακόμα: Τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση είναι η ταινία που στέλνει η Ελλάδα στα Οσκαρ του 2023

beanpole

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Δευτέρα που μας πέρασε, η Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου ανέφερε πως πήρε την απόφαση να μην στείλει κάποια ταινία φέτος στα Οσκαρ. Ο Παβέλ Τσουχράι, ο πρόεδρος της επιτροπής υποψηφιοτήτων της Ρωσίας και σκηνοθέτης της υποψήφιας για Οσκαρ ταινίας του 1997 «The Thief», παραιτήθηκε λόγω του θέματος, σύμφωνα με το Reuters.

Μια μέρα μετά, ο σκηνοθέτης Αλεξέι Ουτσίτελ είπε στο TASS πως κι αυτός είναι ενάντια αυτής της απόφασης. «Δεν μου είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Ολα τα μέλη της επιτροπής έλαβαν μια λίστα με τις κατάλληλες ταινίες για υποψηφιότητες και συζητούνταν οι ημερομηνίες συνάντησης. Αλλά ξαφνικά, έσκασε η είδηση. Νομίζω ότι έκαναν κάτι ανήθικο, για να το θέσω ήπια. Στην παρούσα κατάσταση, θα πρέπει να δείξουμε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία της Ρωσίας εξακολουθεί να υπάρχει και θα πρέπει να προτείνουμε μια ταινία», είπε σε δήλωσή του ο Ουτσίτελ.

Για την ιστορία, η Ρωσία έχει καταφέρει να έχει τα τελευταία χρόνια αρκετές ταινίες της υποψήφιες για Οσκαρ, με τις πιο πρόσφατες εκείνες του σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ «Λεβιάθαν» και «Χωρίς Αγάπη», οι οποίες δεν είχαν σχεδόν καμία υποστήριξη από την Ρωσία μιας και ασκούσαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Η τελευταία φορά που η Ρωσία κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας ήταν το 1994 με την ταινία του Νικίτα Μιχάλκοφ «Ψεύτης Ηλιος».

Η 95η τελετή απονομής των βραβείων Oσκαρ θα λάβει χώρα στις 12 Μαρτίου 2023.