Industry

Αμερικάνικη νύχτα για πάντα. Εφυγε η Βαλεντίνα Κορτέζε, η οσκαρική πρωταγωνίστρια του Φρανσουά Τριφό

στα 10

Στα 96 χρόνια της έφυγε η Ιταλίδα ηθοποιός Βαλεντίνα Κορτέζε, έχοντας ζήσει μια ζωή και μια καριέρα γεμάτη μοναδικές ανατροπές.

Αμερικάνικη νύχτα για πάντα. Εφυγε η Βαλεντίνα Κορτέζε, η οσκαρική πρωταγωνίστρια του Φρανσουά Τριφό

Η Μιλανέζα Βαλεντίνα Κορτέζε ξεκίνησε να παίζει στο σινεμά το 1940 - ήταν μια όμορφη, δροσερή κοπέλα κι έτσι έπαιρνε ρόλους ενζενί, με επιτυχία. Μόνο που η Βαλεντίνα είχε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για την πορεία της.

βαλεντίνα κορτέζε 607

Μετά τον πόλεμο, το 1949, πρωταγωνίστησε στο βρετανικό μελόδραμα «The Glass Mountain», ως μια Ιταλίδα που διασώζει (κι ερωτεύεται, φυσικά), έναν πιλότο της RAF ο οποίος, ως μουσικοσυνθέτης, της γράφει και της αφιερώνει μια όπερα. Η Κορτέζε, μ' αυτό το ρόλο της, τράβηξε την προσοχή των Αμερικανών παραγωγών και, γρήγορα, έβαλε πόδι στο Χόλιγουντ.

βαλεντίνα κορτέζε 607

Το χαρακτηριστικό της ήταν δεύτεροι ρόλοι σε σπουδαίες ταινίες: στο «Cagliostro» δίπλα στον Ορσον Γουελς, στο «Ανθρωποι του Αίματος» του Ζιλ Ντασέν, στο «Malaya», δίπλα στον Σπένσερ Τρέισι και τον Τζέιμς Στιούαρτ, στο «The House on Telegraph Hill» του Ρόμπερτ Γουάιζ, το 1951, δίπλα στον Ρίτσαρντ Μπέιζχαρτ, τον οποίο και παντρεύτηκε για μια δεκαετία - κι έκανε μαζί του το γιο της, Τζάκι. Μια χρονιά αργότερα, συμπρωταγωνίστησε με την Οντρεϊ Χέπμπορν στο βρετανικό θρίλερ κατασκοπείας, «Secret People».

βαλεντίνα κορτέζε 607

Τα μέσα της δεκαετίας του '50 την έφεραν πίσω στην Ιταλία και στην «Ξυπόλητη Κοντέσα» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, ως συμπρωταγωνίστρια των Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Αβα Γκάρντνερ. Τότε κράτησε και το ρόλο της Νένε στο «Le Amiche» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ενώ η καριέρα της την οδήγησε στο σινεμά του Τέρι Γκίλιαμ, με τις «Περιπέτειες του Βαρόνου Μιγχάουζεν», αλλά και σε μια σειρά από συνεργασίες με τον Φράνκο Τζεφιρέλι.

Στη δική μας μνήμη, ωστόσο, η Βαλεντίνα Κορτέζε μένει αναλλοίωτη ως Σεβερίν, στην «Αμερικανική Νύχτα» του Φρανσουά Τριφό, του 1973, όπου με εκπληκτική φινέτσα και ευμετάβλητο πρόσωπο, υποδύθηκε εκπληκτικά μια αλκοολική, παρηκμασμένη ντίβα: για το ρόλο της αυτό, έγινε μια από τις ελάχιστες ηθοποιούς που προτάθηκαν για Οσκαρ με ξενόγλωσση ταινία. Οι προθέσεις της να είναι τολμηρή στις ερμηνείες της, άλλωστε, είχαν φανεί από τα πρώτα της βήματα όταν, το 1948, στους «Αθλιους» του Κάρλο Πόντι ανέλαβε και τους δυο γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους, της Φαντίν και της Κοζέτ.

βαλεντίνα κορτέζε 607

Μια αληθινή ντίβα του σινεμά, με μια μεγάλη ζωή και μεγάλα επιτεύγματα και με το βλέμμα της πάντα, σαγηνευτικό, στραμμένο στην κάμερα, η Βαλεντίνα Κορτέζε έφυγε στα 96 της χρόνια, στερώντας το ιταλικό αλλά και το διεθνές σινεμά από μια πολύ ξεχωριστή κάτοικό του.