Buzz

Βλέπουμε τον «Δράκουλα των Εξαρχείων» για ένα ακόμη βράδυ με τον Τζίμη Πανούση

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 64 ετών ο Τζίμης Πανούσης, μια από τις πιο αιρετικές φωνές της ελληνικής underground σκηνής. Θυμόμαστε τον μοναδικό πρωταγωνιστικό του ρόλο στην καλτ ταινία του Νίκου Ζερβού, αλλά και τις υπόλοιπες μικρές εμφανίσεις του στο σινεμά.

Βλέπουμε τον «Δράκουλα των Εξαρχείων» για ένα ακόμη βράδυ με τον Τζίμη Πανούση

Ο τρελός ορθοπεδικός Βίκτωρ Παπαδόπουλος έχει εγκατασταθεί στα Εξάρχεια, μαζί με την κόρη του και τους δύο βοηθούς του. Εχει έρθει από τα Καρπάθια και είναι ένα υβρίδιο του Δόκτορα Φρανκενστάιν και του Κόμη Δράκουλα. Εχει για στόχο την πραγματοποίηση ενός παρανοϊκού σχεδίου, που συνίσταται στη δημιουργία ενός τέλειου ροκ μουσικού συγκροτήματος (οι Μουσικές Ταξιαρχίες, με αρχηγό τον Τζίμη Πανούση), το οποίο θα αποτελείται από συναρθρωμένα μέλη σημαντικών πεθαμένων μουσικών.Ομως τελικά το συγκρότημα βγαίνει με μια έντονη ροπή προς το «λαϊκό» τραγούδι. Επιπλέον, οι νεκροί ενός νεκροταφείου, από το οποίο τυμβωρυχεί ο Βίκτωρ με τους βοηθούς του, με αρχηγό τον Χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας δυσανασχετούν και επαναστατούν, επιτίθενται στο σπίτι του Βίκτορα και οργανώνουν υπέρ του σκοπού τους μια μεγάλη δημόσια συναυλία του συγκροτήματος που έφερε στη ζωή ο τρελός επιστήμονας.

Ο Δράκουλας των Εξαρχείων 607

Παίζοντας τον εαυτό του, έχοντας στο πλευρό του με σύσσωμες τις Μουσικές Ταξιαρχίες, αλλά και όλες τις φυσιογνωμίες όπως θα έλεγε και ο πρωταγωνιστής Κωνσταντίνος Τζούμας εκείνης της εποχής (Τζόνι Βαβούρας, Νικόλας Ασιμος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Πουλικάκος, Ισαβέλλα Μαυράκη, Αντώνης Καφετζόπουλος) ο Τζίμης Πανούσης πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Ζερβού που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο διάσημα cult του ελληνικού σινεμά.




Οι εμφανίσεις του Τζίμη Πανούση στο σινεμά ήταν λίγες, ένα πέρασμα στον «Ηνίοχο» του Αλέξη Δαμιανού (που κόπηκε τελικά από την τελική έκδοση της ταινίας) και δυο φορές παπάς, στον «Προστάτη Οικογενείας» του Νίκου Περάκη και στο «Safe Sex» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. Ο Τζίμης Πανούσης υπέγραψε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ του Φοίβου Κοντογιάννη «Αθηνά εκ του Μηδενός» το 2012.


Ειδική μνεία στην υπέροχη ερμηνεία του μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη του «You've Got A Friend in Me» από το «Toy Story», με τον ελληνικό τίτλο «Εγώ κι Εσύ Μαζί»:


Ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε το 1954. Εγινε γνωστός μέσα από την ιδιαίτερο, αιρετικό και επαναστατικό για κάθε εποχή, στιχουργικό και συνθετικό του ταλέντο, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο (τελευταία του εμφάνιση ήταν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στο ρόλο του Τρυγαίου), στην τηλεόραση και έγραψε και βιβλία.

Πιο γνωστός θα μείνει σε όλους για τις προκλητικές του ζωντανές εμφανίσεις και δηλώσεις που τον οδήγησαν συχνά στη δικαιοσύνη.

To βιογραφικό του στις εκδόσεις Opera όπου κυκλοφορούν και τα περισσότερα βιβλία του γράφει:

Ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε το 1954, στις 12 Φεβρουαρίου, λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, και είναι Υδροχόος με ωροσκόπο Σκορπιό. Εχει την Αφροδίτη του στους Πιθήκους, τη μισή του Σελήνη στα μικρασιατικά παράλια και την άλλη μισή την έχουν οι Τούρκοι. Γράφει τραγούδια, βιβλία και κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο από το 1988. Ξεκίνησε την καριέρα του εννέα χρόνων παίζοντας Καραγκιόζη, με αυτοσχέδιες φιγούρες από εξώφυλλα περιοδικών, έξω από τα σύρματα ιδρύματος απροσάρμοστων παιδιών στο Χολαργό. Εχει αλλεργία στο οπαδιλίκι όλων των τύπων, από κόμματα και οργανώσεις μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες και πατρίδες. Σιχαίνεται τους αμερικανοτσολιάδες, τους νεογενίτσαρους εκσυγχρονιστές και τους χρηματόδουλους αρπακολλατζήδες. Αιδοιοδιψής και αιδοιόπληκτος, φιλοδοξεί να γίνει ένας πετυχημένος συλλέκτης γυναικείων οργασμών. Κομπορρημονεί ο ίδιος, ότι ουδέποτε συγκινήθηκε από το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων Δόξας και Χρήματος (το παίζει στάνταρ Χι, και μάλιστα μηδέν μηδέν). Συμπαγής καλλιτέχνης βαρέων βαρών, έχει στην πλάτη του ένα βαρύ έμφραγμα κι ένα βαρύ εγκεφαλικό, αλλά συνεχίζει απτόητος(;) με την ευχή: «Να μας έχει ο θεός γερούς να μπορούμε ν' αρρωστήσουμε, διότι η αρρώστια στο καπάκι δε λέει, είναι τουματσίλα...»

Τζίμης Πανούσης