Buzz

«Runnin' Down a Dream»: Αντίο Τομ Πέτι

στα 10

80 εκατομμύρια δίσκους μετά, ο Τομ Πέτι άφησε πίσω τους Heartbreakers αυτού του κόσμου, μετά από ανακοπή καρδιάς στα 67 του χρόνια. Οσο η δική μας καρδιά βρίσκεται σε Free Fallin', πάμε μια βόλτα σε μικρή και μεγάλη οθόνη, στη ροκ διαδρομή μιας καριέρας 40 χρόνων.

Flix Team
«Runnin' Down a Dream»: Αντίο Τομ Πέτι

Η ροκ σκηνή έχασε ένα θρύλο, έναν εμβληματικό μουσικό. O Τομ Πέτι γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1950. Ηταν ο τραγουδιστής των Tom Petty and the Heartbreakers, αλλά και συνιδρυτής των The Traveling Wilburys και των Mudcrutch. Στην καριέρα του πούλησε συνολικά περισσότερους από 80 εκατομμύρια δίσκους.

Ο 67χρονος Πέτι είχε μόλις ολοκληρώσει τη μεγάλη του περιοδεία για να γιορτάσει τα 40 του χρόνια με τους Heartbreakers, αλλά παρόλο που είχε δηλώσει ότι μάλλον αυτή «θα ήταν και η τελευταία του βόλτα τριγύρω στην Αμερική» είχε επίσης προσθέσει ότι «δεν πρόκειται να σταματήσει να γράφει και να παίζει μουσική».

Tom Petty 607 1

Δυστυχώς όμως το βράδυ της Κυριακής, η μουσική και η καρδιά του σταμάτησε. Μετά από ανακοπή στο σπίτι του στο Μαλιμπού όπου βρέθηκε να μην αναπνέει στις 2 Οκτωβρίου του 2017, μεταφέρθηκε στο νοσκομείο όπου εξέπνευσε ώρες μετά (4 τα ξημερώματα για την Ελλάδα).

Για τη μουσική και τους φανς του ήταν ο αλητάμπουρας από το Νότο που μέσα από το τραχύ ροκ ν' ρολ της φωνής και της μπάντας του έδινε ρομαντικό καταφύγιο στους επανατάστες, τους περιθωριακούς, τους τυχοδιώκτες, τους ταξιδιώτες. Από το «Damn the Torpedoes» του 1979 («Refugee», «Don't Do Me Like That») μέχρι την αναπάντεχη δεύτερη καριέρα στα 90ς με το «Into The Great Wide Open» («Learning to Fly») που τον σύστησε σε μία νεότερη γενιά, ο Πέτι έγραψε τη δική του ιστορία κι έφτασε, δυστυχώς νωρίς, στο «End of the Line».

Tom Petty 607 2

«Είμαι σοκαρισμένος από τα νέα. Συντετριμμένος.» δηλωσε ο φίλος και συνιδρυτής των Traveling Wilburys, Μπομπ Ντίλαν. «Ο Τομ για μένα στεκόταν πολύ ψηλά. Ηταν σπουδαίος μουσικός, σπουδαίος φίλος, ένας άνθρωπος γεμάτος φως. Δε θα τον ξεχάσω ποτέ...»


Ο Τομ Πέτι έπαιξε (και τραγούδησε) πρώτη φορά στο σινεμά το 1978 στο «FM», μια μουσική ταινία της εποχής σε σκηνοθεσία του Τζον Α. Αλόνζο, έκανε ένα πέρασμα από το «Made in Heaven» του Αλαν Ρούντολφ το 1987, υποδύθηκε ένα ρόλο στο «The Postman» του Κέβιν Κόστνερ το 1997 και έτσι είχε από μια εμφάνιση κάθε δεκαετία στο σινεμά.

Tom pEtty 607

Ενδιάμεσα έκανε και μια μικρή καριέρα στην τηλεόραση παίζοντας τον εαυτό του στο «Garry Shandling's Show» από το 1987 μέχρι το 1990, εμφανίστηκε στο «The Larry Sanders Show», στους Simpsons το 2002 στο επεισόδιο «How I Spent My Strummer Vacation» όπου έμαθε στιχουργική στον Χόμερ Σίμπσον, ως φωνή στο «King of the Hill» από το 2004 μέχρι το 2009 και ένα μικρό cameo στο «Lil Bush» του Comedy Central το 2008.

Δείτε εδώ μια σκηνή από τη συμμετοχή του Τομ Πέτι στους «SImpsons»:


Δείτε εδώ μια σκηνή με τον Τομ Πέτι από το «The Postman» του Κέβιν Κόστνερ:


Δείτε εδώ τη σκηνή του Τομ Πέτι από το «Made in Heaven»:


Το 2007 ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς γύρισε το ντοκιμαντέρ «Runnin' Down a Dream», που στις τέσσερις ώρες που διαρκεί αφηγείται την ιστορία του Τομ Πέτι και των Heartbreakers από τη γέννησή τους μέχρι και την επική συναυλία για τα 30 τους χρόνια το Σεπτέμβρη του 2006.


Δείτε εδώ και ένα από τα πιο διάσημα βίντεο κλιπ του Τομ Πέτι για το «Don't Come Around Here No More» σε σκηνοθεσία του Τζεφ Στάιν:


Δείτε εδώ το «American Girl» να χρησιμοποιείται ευφυώς σε μια σκηνή της «Σιωπής των Αμνών»:


Και ποιος θα ξεχάσει τη συνεργασία του με την Κιμ Μπέισινγκερ στο μακάβριο βίντεο του «Mary Jane's Last Dance»:


Μετά από 42 χρόνια καριέρας, κολυμπώντας ανάποδα από το ρεύμα, κάνοντας θρυλικές συνεργασίες, χάνοντας φίλους από την μπάντα, παλεύοντας με την ηρωίνη, κερδίζοντας δεύτερες ευκαιρίες με νέες γενιές μουσικόφιλων, βγαίνοντας ξανά στο δρόμο φέτος το καλοκαίρι, ο Πέτι έμοιαζε συμφιλιωμένος με το στάτους του ροκ σταρ.

Tom Petty 607 3

«Οταν είσαι πρωτοεμφανιζόμενος, ο κόσμος σε γνωρίζει τραγούδι με το τραγούδι, η αξία σου μεταβάλλεται άλμπουμ με άλμπουμ. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι σήμερα αν με πλησιάσει κάποιος στο δρόμο θα με ευχαριστήσει για τη μουσική. Για το σύνολο της δουλειάς μου. Για το σάουντρακ της ζωής μου. Κι αυτό είναι ένας υπέροχο συναίσθημα. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης να ζήσει...»

«Κάνε κάτι στη ζωή σου που πραγματικά αγαπάς. Αν είσαι τυχερός, θα σου πληρώνει το νοίκι. Και για μένα, αυτό σημαίνει επιτυχία...»

Αντίο, τρελοκαπελά. Εδώ, ειρωνικά, αποχαιρετάς τον Τζορτζ Χάρισον με τη βοήθεια του Prince: