Buzz

Αντίο στον Σταύρο Καπλανίδη

στα 10

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, μετά από σύντομη πάλη με τον καρκίνο ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης.

Flix Team
Αντίο στον Σταύρο Καπλανίδη

Ο Σταύρος Καπλανίδης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία. Zούσε και εργαζόταν στο Παρίσι, ενεργό κομμάτι του Μάη του '68, έως το 1975 όπου και επέστρεψε στην Eλλάδα.

Είχε εργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές («Mεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Aγγελόπουλου, «Λούφα και Παραλλαγή» του Nίκου Περάκη, «Fedora» του Μπίλι Γουάιλντερ, «Midnight Express» του Αλαν Πάρκερ κ.α.). Επίσης συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Σταύρο Τορνέ, τον Σταύρο Τσιώλη τον Δήμο Αβδελιώδη και άλλους.

καπλανίδης Ο Σταύρος Καπλανίδης τα χρόνια του Παρισιού

Ταινίες του όπως, «Les Amants Terribles» («Οι Τρομεροί Εραστές»), Tα πουλιά εδώ δεν πετούν...», «Σταύρος Tορνές O φτωχός κυνηγός του νότου» διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ντοκιμαντέρ του «Play it again Χρήστο» για τον Χρήστο Βακαλόπουλο απέσπασε το Βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007.

καπλανίδης Ο Σταύρος Καπλανίδης στα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το 2007

Γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον «Λούσια» του Νίκου Χουλιαρά το 2009. Το 2009 γύρισε την «Καντίνα»,ταινία μυθοπλασίας σε σενάριο του Σταύρου Τσιώλη. Τελευταία του δουλειά ήταν το ντοκιμαντέρ «Anna Wich: Φωτογράφος», για τη Γερμανιδα φωτογράφο που έκανε σπίτι της την Ελλάδα.

Καντίνα Σκηνή από την «Καντίνα» του 2009

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Eταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Kινηματογραφίας του YΠΠO και του Δ.Σ. του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου.

Σε συλληπητήριο μήνυμά της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρέτησε τον σκηνοθέτη:

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΠΑΝΤΑ, ΣΤΑΥΡΟ !!!!

Οι Έλληνες σκηνοθέτες σε αποχαιρετάμε με ανείπωτη θλίψη, αγαπημένε Σταύρο Καπλανίδη, εσένα, τον εξαιρετικό δημιουργό και μοναδικό φίλο όλων μας. Με κινηματογραφικές σπουδές και επαγγελματική ήδη καριέρα στην Γαλλία, γύρισες μετά τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα και έγινες γρήγορα ο πολύτιμος συνεργάτης των σκηνοθετών του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, δουλεύοντας δίπλα στον Αγγελόπουλο, τον αγαπημένο σου Τορνέ, τον Τσιώλη, τον Αβδελιώδη, τον Περάκη… και τόσους άλλους ΄Ελληνες και ξένους συναδέλφους σου. Παράλληλα κατέθεσες την προσωπική σου γραφή με εξαιρετικές δημιουργίες, που χειροκροτήσαμε τόσο στον Κινηματογράφο όσο και στα προγράμματα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Πάντα θαυμαστή η σκηνοθεσία σου στον τηλεοπτικό «Λούσια», στις καλλιτεχνικές ταινίες που υπέγραψες αλλά και στα τόσο διεισδυτικά και πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ που γύρισες για τους αγαπημένους φίλους σου καλλιτέχνες . Σε όλα αυτά τα χρόνια της κινηματογραφικής σου καριέρας, Σταύρο, δήλωνες αδιάκοπα παρών σαν υπεύθυνος πολίτης και δημιουργός συμμετέχοντας σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις του σωματείου μας και ευρύτερα του οπτικοακουστικού χώρου, με άποψη και δυναμικό πάντα λόγο στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των σκηνοθετών. Ένας καλλιτέχνης φορτισμένος αδιάκοπα από τα οράματα της Τέχνης σου, αρνούμενος να καμφθεί από τις πολλαπλές δυσκολίες των συνθηκών εργασίας και αντίθετα εμπνευσμένος σταθερά από εναλλακτικές προτάσεις δημιουργίας. Η προσωπικότητα και η παρουσία σου δίπλα μας θα παραμένει μέγιστο παράδειγμα για όλους, τους παλιούς σου φίλους και τους νεώτερους κινηματογραφιστές, πως το υψηλό φρόνημα της καλλιτεχνικής ελευθερίας που πίστεψες διαμορφώνει και στηρίζει πάντα τις πραγματικές αξίες της ζωής και της έμπνευσης.


Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ «Σταύρος Τορνές: Ο Φτωχός Κυνηγός του Νότου»:


Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ «Play it again Χρήστο»:


Δείτε εδώ ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τοπία της Σιωπής» με τίτλο «Λούφα και Παραλλαγή: 25 χρόνια μετά» σε σκηνοθεσία του Σταύρου Καπλανίδη:


Δείτε εδώ ολόκληρη την «Καντίνα» του Σταύρου Καπλανίδη: