Συνήθιζα να ένιωθα αμήχανος επειδή ήμουν απλώς ένας συγγραφέας βιβλίων κόμικς, ενώ άλλοι άνθρωποι έχτιζαν γέφυρες ή γίνονταν γιατροί. Και κάποια στιγμή συνειδητοποίησα: η ψυχαγωγία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή των ανθρώπων. Χωρίς αυτή θα χάνονταν στο σκοτάδι. Νομίζω πως αν μπορείς να διασκεδάζεις τους ανθρώπους, τότε κάνεις κάτι καλό.»
Ο Σταν Λι δεν συμβιβαζόταν με τίποτα και για κανέναν. Δεν σταμάτησε να είναι δραστήριος ακόμα και μέχρι λίγο πριν πεθάνει. Στα 95 του χρόνια, ο πατέρας των σύγχρονων κόμικς, βρισκόταν ανάμεσα στους χαρακτήρες που δημιούργησε και αγάπησε όσο κανείς άλλος. Μέσα από τον Spider-Man και τον Thor, μέχρι τον Daredevil και τους X-Men, αλλά και τόσους άλλους δεκάδες χαρακτήρες, o Σταν Λι απέδειξε περίτρανα πώς πριν απ' όλους ήταν ο ίδιος ένας πραγματικός υπερήρωας της διπλανής πόρτας.
Διαβάστε ακόμη: To Χόλιγουντ, ο Captain America και όλοι οι υπερήρωες της διπλανής πόρτας αποχαιρετούν τον Σταν Λι
Ο Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1922 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε την καριέρα του στην βιομηχανία των κόμικ το 1939, με την βοήθεια του θείου του Ρόμπι Σόλομον, ως βοηθός στη τότε νεοσύστατη Timely Comics, όπου λίγα χρόνια μετά, το 1960, θα ονομαζόταν Marvel Comics. Τα πρώτα του βήματα στην εταιρεία ήταν πολύ απλά, γέμιζε τα μελάνια με μελάνι ή έφερνε το φαγητό στους καλλιτέχνες. H πρώτη του δουλειά σε κάποιο κόμικ ήταν όταν έγραψε μια δίφυλλη ιστορία με τίτλο «The Traitor's Revenge!» στo τεύχος 3 του «Captain America Comics» τον Μάιο του 1941, με το ψευδώνυμο Σταν Λι, το οποίο υιοθέτησε αργότερα ως το πραγματικό του όνομα.
Η πρώτη του μεγάλη δημιουργία υπερήρωα κόμικ ήταν εκείνη του Destroyer στο τεύχος 6 των Mystic Comics τον Αύγουστο του 1941. Από τότε συνδημιουργούσε χαρακτήρες μαζί με άλλους καλλιτέχνες, σε μια περίοδο που την χαρακτήρισαν ως η Χρυσή Εποχή των Κόμικς, μέχρι το 1942 όπου και κατετάγη στον αμερικάνικο στρατό όπου και υπηρέτησε ως το 1945.
Με τη γυναίκα του, Τζόαν, την πρώτη μέρα του First Mighty Marvel Comic Book Convention της Marvel στη Νέα Υόρκη, το 1975
Αυτόγραφο του Σταν Λι από το Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 1975.
Mε τον Νίκολας Χάμοντ που έπαιζε τον Spider - Man στο τηλεοπτικό «The Amazing Spider-Man» το 1978
Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μια αντίπαλη εταιρεία, η DC, άρχισε να επαναπροσδιορίζει τους υπερήρωες στα κόμικ, δημιουργώντας χαρακτήρες όπως ο Flash και ομάδες όπως η Justice League, καταφέρνοντας να κερδίσει ως αναγνωστικό της κοινό όχι μόνο παιδιά αλλά και αρκετούς ενήλικες. Η Marvel δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ετσι ο Λι, μαζί με τον τότε συνεργάτη του Τζακ Κίρμπι, αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τα αρχέτυπα δείγματα υπερηρώων που κυριαρχούσαν την περίοδο εκείνη, και να δημιουργήσουν χαρακτήρες αρκετά περίπλοκους και ήρωες με καθημερινά προβλήματα. Κάπως έτσι δημιούργησαν τους Fantastic Four.
Μετά την τεράστια αυτή επιτυχία, ακολούθησαν χαρακτήρες όπως ο Thor, o Hulk, o Iron Man, οι X-Men, και φυσικά ένας από τους πιο διάσημους υπερήρωες όλων των εποχών, ο Spider-Man, τον οποίο o Λι δημιούργησε μαζί με τον Στιβ Ντίτκο. Με αυτόν ξεκίνησε και η σειρά των εφήβων που ο Λι σύστησε στο σύμπαν των κόμικς, νέων με αδυναμίες που έβρισκαν τον τρόπο να τις κάνουν υπερδυνάμεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, και ενώ τα ναρκωτικά και η σεξουαλική επανάσταση βρισκόταν στο ζενίθ τους, ο Λι βοήθησε σημαντικά στο να ξεπεραστούν τα όρια όσον αφορά στην λογοκρισία των κόμικς. Ετσι, το 1971 πρόσθεσε και μια ιστορία ενάντια των ναρκωτικών στο «Amazing Spider-Man», όπου ο Χάρι Οσμπορν, ο φίλος του Πίτερ Πάρκερ, είχε εθιστεί στα χάπια. Το συγκεκριμένο κόμικ δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει τότε την έγκριση για να εκδοθεί, αλλά ήταν ενδεικτικό της διάθεσης του Λι για μια ανοιχτή θεώρηση του κόσμου και του σύμπαντος της νεολαίας.
Στη Marvel, τα μόνα πράγματα για τα οποία δεν έχουμε χώρο είναι το μίσος, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός. Αυτός ο άντρας δίπλα σου; Είναι ο αδελφός σου. Αυτό το κορίτσι εκεί πέρα; Είναι η αδελφή σου.»
Με τον Λου Φερίνιο (Hulk) και τον Ερικ Κρέιμερ (Thor) από το «The Incredible Hulk Returns» του NBC
Οι χαρακτήρες της Marvel κατάφεραν να αγαπηθούν όσο τίποτε άλλο, να «χτίσουν» αλλά και να «γκρεμίσουν» το μύθο του αμερικανικού ονείρου και να ενσωματωθούν με το έτσι θέλω στην ποπ κουλτούρα. Πολύ πριν βρουν τον δρόμο τους στη μεγάλη οθόνη, εμφανίστηκαν στην τηλεόραση ως, επί το πλείστον, σε σειρές κινουμένων σχεδίων και σε live action σειρές με τεράστια επιτύχια. H πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση ενός χαρακτήρα της Marvel ήταν το «Howard the Duck» του 1986 από τη Lucasfilm, και ακολούθησαν ταινίες όπως το «Blade», το «Punisher», τα «X-Men» και φυσικά η τριλογία «Spider-Man» σε σκηνοθεσία Σαμ Ράιμι.
To 1996 η Marvel Films, ονομάστηκε σε Marvel Studios και δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU), με τους χαρακτήρες του Σταν Λι να παίρνουν σάρκα και οστά, δίνοντάς μας μερικές από τις καλύτερες και πιο εντυπωσιακές ταινίες με υπερήρωες που έχουμε δει ποτέ. Ο ίδιος ο Λι, ως σύγχρονος Αλφρεντ Χίτσκοκ, εμφανίζονταν σε μικρά περάσματα σε όλες τις ταινίες του MCU, με μερικές από αυτές τις εμφανίσεις να έχουν μείνει στην ιστορία ως οι καλύτερες σκηνές των ταινιών - το δικό του ευχαριστώ σε όλους τους θαυμαστές του.
Ο Σταν Λι πέθανε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 σε ηλικία 95 χρονών από περιπλοκές στην υγεία του, μετά από πολύμηνη μάχη που έδινε με την πνευμονία. Oπως είχε πει στο «Spider-Man 3» στον Πίτερ Πάρκερ: «Ξέρεις, νομίζω πως ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει την διαφορά.»
Αυτός, για τους φανς του, ήταν ο Σταν Λι.
Διαβάστε ακόμη: To Χόλιγουντ, ο Captain America και όλοι οι υπερήρωες της διπλανής πόρτας αποχαιρετούν τον Σταν Λι
Tags: RIP