Buzz

O Ρίτσαρντ Ντόνερ ήξερε να φτιάχνει blockbuster με καρδιά

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «Superman», του «Φονικού Οπλου» και των «Goonies» ανάμεσα σε πολλά άλλα, πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών.

Flix Team
O Ρίτσαρντ Ντόνερ ήξερε να φτιάχνει blockbuster με καρδιά

Ο Ρίτσαρντ Ντόνερ ξεκίνησε την καριέρα του θέλοντας να γίνει ηθοποιός, αλλά σύντομα άρχισε να σκηνοθετεί με επιτυχία διαφημίσεις και επεισόδια για τηλεοπτικές σειρές και γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 1961: ήταν το «X-15», με πρωταγωνιστές τους Τσαρλς Μπρόνσον και Μέρι Τάιλερ Μουρ. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι την «Προφητεία» (1976), ένα υπερφυσικό θρίλερ που γυρίστηκε στον απόηχο της επιτυχίας του «Εξορκιστή». Η ταινία ήταν αυτή που τον καθιέρωσε αφού γνώρισε τεράστια επιτυχία κι έγινε η πέμπτη σε εισπράξεις ταινία του 1976.

richard donner christopher reeve Με τον Κρίστοφερ Ριβ στα γυρίσματα του Superman

Στην πορεία των χρόνων, συνέχισε να σκηνοθετεί με εξίσου μεγάλη επιτυχία ταινίες που με εμπορικές φιλοδοξίες αλλά και με σεβασμό στην τέχνη του σινεμά. Από το «Superman» και το «The Goonies», μέχρι το «Φονικό Οπλο» και τις συνέχειές του, ή το «Maverick» και το «Scrooged», o Ντόνερ συνέχισε να παραδίδει καλοφτιαγμένες ταινίες για το μεγάλο κοινό που σέβονταν την τέχνη του σινεμά και τον κόπο και τον χρόνο των συντελεστών τους.

Δείτε πιο κάτω μερικές από τις αντιδράσεις σκηνοθετών όπως ο Στιβεν Σπίλμπεργκ και ο Εντγκαρ Ράιτ, συνεργατών και θαυμαστών στην είδηση του θανάτου του.