Buzz

Ολίβια Νιούτον-Τζον, we are hopelessly devoted to you

στα 10

Πέθανε στα 73 της χρόνια η θρυλική Σάντι του «Grease», μια από τις πιο ευπώλητες τραγουδίστριες παγκοσμίως, μια δυναμική γυναίκα που υπήρξε πρότυπο στον αγώνα της κατά του καρκίνου.

Ολίβια Νιούτον-Τζον, we are hopelessly devoted to you

Κάθε φορά που η Ολίβια Νιούτον-Τζον τα έβαζε ανοιχτά με τον καρκίνο της - εμφανίστηκε στο στήθος το 1992, εξαφανίστηκε και επανεμφανίστηκε το 2017 - η αποφασιστικότητα της ηθοποιού να μην παραδοθεί και μαζί να κάνει τα πάντα για να προχωρήσουν οι έρευνες για την καταπολέμησή του, υπήρξε πρότυπο και έμπνευση μαζί.

Με τον ίδιο τρόπο που η γεννημένη στην Αγγλία αλλά μεγαλωμένη στην Αυστραλία τραγουδίστρια και ηθοποιός υπήρξε πρότυπο και έμπνευση για δεκαετίες ολόκληρες, με έναν εμβληματικό ρόλο στο σινεμά - τη Σάντι στο «Grease» του Ράνταλ Κλάιζερ - και εκατομμύρια δίσκους που την ανέβασαν πολύ ψηλά στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες όλων των εποχών παγκοσμίως.

olivia newton john Το 1974 στο Μπράιτον για το διαγωνισμό της Eurovision

olivia newton john Στο Ντιτρόιτ το 1975

olivia newton john Γυρίζοντας το πρώτο της βίντεο για το «Follow Me» το 1975

Μετά από τα πρώτα της πετυχημένα βήματα στη μουσική, η Ολίβια Νιούτον-Τζον θα ανέβαινε στην κορυφή του κόσμου όταν το 1978 θα γινόταν η πρώτη επιλογή για να υποδυθεί τη Σάντι στην κινηματογραφική μεταφορά του «Grease», παρά τα 28 της χρόνια - η ίδια προσωπικά ζήτησε από την παραγωγή να προηγηθεί ένα δοκιμαστικό με τον Τζον Τραβόλτα για να επιβεβαιωθεί ότι θα μπορούσε να παίξει τη μαθήτρια. Είχαν προηγηθεί δύο μιούζικαλ, το «Funny Things Happen Down Under» του 1965 και το «Toomorrow» του 1970, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με την τεράστια επιτυχία του «Grease», τόσο στον κινηματογράφο όσο και δισκογραφικά, αφού το soundtrack παραμένει ένα από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών.

Η Ολίβια Νιούτον-Τζον έγινε η δεύτερη γυναίκα μετά την Λίντα Ρόνσταντ με δύο τραγούδια ταυτόχρονα στο top-5 του Billboard, το «Hopelessly Devoted to You» και το «Summer Nights», κέρδισε το People's Choice Award της Αγαπημένης Ηθοποιού της χρονιάς, ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ και ερμήνευσε live το «Hopelessly Devoted to You» στα Οσκαρ.

«Η Σάντι μου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Είχε κάνει κάποιες επιτυχίες στη μουσική πριν από την ταινία και είχα ήδη βραβευθεί με Grammy και άλλες διακρίσεις. Αλλά το "Grease" ήταν τόσο μαζικό που με ανέβασε σε άλλο επίπεδο. Και θα είμαι πάντα ευγνώμων γι' αυτήν την εμπειρία. Επίσης το να χορέψω με τον Τζον Τραβόλτα δεν ήταν και τόσο κακό!», δήλωνε χαριτωμένα και με γλυκιά νοσταλγία πάντα η Ολίβια Νιούτον-Τζον για την μεγαλύτερη επιτυχία της στο σινεμά αλλά και τον αγαπημένο της συμπρωταγωνιστή.

olivia newton john Από το «Grease» (1978)

olivia newton john Με τον Τζον Τραβόλα στο «Grease» (1978)

olivia newton john Στην πρεμιέρα του «Grease» στο Χόλιγουντ

olivia newton john Με τον Τζον Τραβόλτα στην πρεμιέρα του «Grease» στο Χόλιγουντ

Στην πραγματικότητα, η Ολίβια Νιούτον-Τζον δεν έκανε ποτέ ξανά κάτι αξιόλογο στο σινεμά, αν και παραμένει αξέχαστη η κολοσσιαία αποτυχία του «Xanadu» του Ρόμπερτ Γκρίνβαλντ το 1980 - με πρωταγωνίστρια την Νιουτον-Τζον και τον Τζιν Κέλι στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του - που υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθούν στο Χόλιγουντ τα Χρυσά Βατόμουρα για τα χειρότερα «επιτεύγματα» της βιομηχανίας. Αντίθετα με την ταινία, το soundtrack υπήρξε μια ακόμη τεράστια επιτυχία της Νιούτον-Τζον.

Το 1983 έπαιξε ξανά με τον Τζον Τραβόλτα στο ξεχασμένο «Two of a Kind» του Τζον Χέρζφελντ, μια ακόμη εμπορική και κριτική αποτυχία, αλλά και ένα επιτυχημένο soundtrack για την πρωταγωνίστριά του.

olivia newton john Με τον Αντι Γκιμπ σε σκηνή του «Xanadu»

olivia newton john Από το βίντεο κλιπ του «Physical», της μεγάλυτερης επιτυχίας της

olivia newton john Με τον Τζον Τραβόλα στο «Two of a Kind»

olivia newton john Με τον Τζον Τραβόλτα το 2018

Η καριέρα της συνεχίστηκε με μεγάλες επιτυχίες και στα 80s και τα 90s, ενώ τόσο οι αγώνες της κατά του καρκίνου αλλά και η ακτιβιστική της δράση για τη φύση και τα ζώα, παρέμειναν άσβεστα πάθη της μέχρι και το θάνατό της, σε ηλικία 73 ετών.

Οι αποχαιρετισμοί συνεχίζονται αμείωτα τόσο στην Αυστραλία, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη και αναφέρονται φυσικά στο σπουδαίο πνεύμα της Ολίβια Νιούτον-Τζον. Ο πιο συγκινητικός όμως, είναι - εκ των πραγμάτων - αυτός του Τζον Τραβόλτα.


Δείτε εδώ τη σκηνή του «Hopelessly Devoted to You» από το «Grease»:

Δείτε εδώ το βίντεο κλιπ του «Physical»:

Δείτε εδώ ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το «Olivia!» του 1978 στο ABC με την Ολίβια Νιούτον-Τζον να τραγουδάει μαζί με τον Αντι Γκιμπ και τους ABBA: