Buzz

Πέθανε ο Νόρμαν Τζούισον

στα 10

Ο σκηνοθέτης των επιτυχιών «Ιστορία ενός Εγκλήματος», «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», «The Thomas Crown Affair», «Ο Βιολιστής στη Στέγη» και «Jesus Christ Superstar» πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Πέθανε ο Νόρμαν Τζούισον

Ο επτά φορές υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθέτης και παραγωγός Νόρμαν Τζούισον, ο σκηνοθέτης του «Ιστορία ενός Εγκλήματος» (In the Heat of the Night), το οποίο ήταν υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, και επίσης δημοφιλών ταινιών όπως «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming» και «The Thomas Crown Affair», καθώς και διαφόρων κινηματογραφικών μιούζικαλ όπως τα θρυλικά «Ο Βιολιστής στη Στέγη» και «Jesus Christ Superstar», πέθανε το Σάββατο στην κατοικία του στο Λος Αντζελες σε ηλικία 97 ετών.

Γεννημένος στο Τορόντο στις 21 Ιουλίου 1926, ο Τζούισον απέκτησε την πρώτη του εμπειρία στο Λονδίνο ως συγγραφέας για παιδικές εκπομπές και ως ηθοποιός στο BBC. Μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης, έγινε δεκτός στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Canadian Broadcasting Co. Σύντομα έγινε σκηνοθέτης και παραγωγός μεγάλων βαριετέ προγραμμάτων όπως τα «The Big Revue, Wayne and Shuster», «Showtime» και «Barris Beat».

norman jewison

norman jewison Με την Ντόρις Ντέι

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε με κωμωδίες με πρωταγωνίστρια την Ντόρις Ντέι όπως το «The Thrill of It All». Αλλά η κοινωνική συνείδηση και τελικά πρωτοπορία του Τζούισον είχε άρχισει να εμφανίζεται με το «Ιστορία ενός Εγκλήματος» (In the Heat of the Night) και, αργότερα, το συνδικαλιστικό δράμα «F.I.S.T». και άλλες ταινίες που επικεντρώθηκαν σε φυλετικές εντάσεις, όπως το «A Soldier's Story» και το «The Landlord» (το τελευταίο από τα οποία ήταν μόνο παραγωγός), αν και ποτέ δεν εγκατέλειψε τις κωμωδίες και τα ρομάντζα.

Ο Τζούισον είχε αρκετές πετυχημένες εισπρακτικά ταινίες στο box office και είχε ταινίες που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό, αλλά δεν λάμβανε πάντα κριτικούς επαίνους για τη δουλειά του. Ελαβε επτά υποψηφιότητες για Οσκαρ, αλλά ποτέ δεν κέρδισε κανένα, αν και έλαβε ένα τιμητικό Οσκαρ για την συνολική του καριέρα το 1999.

Αφού ολοκλήρωσε την κωμωδία του 1965 «The Art of Love», με τον Τζέιμς Γκάρνερ, ο Τζούισον υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Universal και έκανε το πρώτο του δράμα: το «The Cincinnati Kid» με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά και στο «The Thomas Crown Affair». Η πρώτη του επιτυχία ήταν η κωμωδία του 1966 «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming», με τον Αλαν Αρκιν, η οποία ήταν υποψήφια για Οκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η επόμενη ταινία του, το «In the Heat of the Night», κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινία το 1967 και ο ίδιος κέρδισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Ροντ Στάιγκερ, που υποδύεται έναν ρατσιστή σερίφη του Νότου, κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού και ο Σίντνεϊ Πουατιέ έπαιξε τον αξέχαστο χαρακτήρα του Βίρτζιλ Τιμπς.

norman jewison Στα γυρίσματα του «The Thomas Crown Affair»

norman jewison Στα γυρίσματα του «Fiddler on the Roof»

Μετά τα πετυχημένα μιούζικαλ «Βιολιστής στη Στέγη», το οποίο ήταν υποψήφιο για Οσκαρ Σκηνοθεσίας και Ταινίας, και το «Jesus Christ Superstar», αλλά και μερικές αποτυχημένες ταινίες όπως το «Rollerball» του 1975 και το «F.I.S.T.» του 1978 με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Τζούισον το 1979 σκηνοθέτησε την σκοτεινή κωμωδία «…And Justice for All», με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο και το «Best Friends» με τους Γκόλντι Χον και Μπαρτ Ρέινολντς.

Ομως η πιο αγαπημένη και πιο πετυχημένη ταινία του Τζούισον ήταν το «Moonstruck» του 1987, το οποίο χάρισε το Οσκαρ ερμηνείας στην Σερ και την Ολυμπια Δουκάκη και ξεκίνησε την ιλιγγιώδη καριέρα του Νίκολας Κέιτζ. Ο ίδιος ο Τζούισον ήταν υποψήφιος και για την Καλύτερη Ταινία ως παραγωγός και για το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Η καριέρα του συνεχίστηκε με το δράμα του 1989 με το «In Country», με τον Μπρους Γουίλις, το «Other People's Money» του 1991 με τον Ντάνι ΝτεΒίτο, το «Only You» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, το «Bogus» με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ, αλλά και το 1999 με την ταινία «The Hurricane» όπου έδωσε στον Ντένζελ Γουάσινγκτον το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

norman jewison Με τον Ντένζελ Γουάσινγκτον στα γυρίσματα του «The Hurricane»

norman jewison Ο Νίκολας Κέιτζ παραδίδει στον Τζούισον το τιμητικό βραβείο Ιρβινγκ Θάλμπεργκ το 1999

Η τελευταία του ταινία ήταν το «The Statement» του 2003, που μιλούσε για την ιστορία ενός ναζί εγκληματία πολέμου που τελικά κυνηγήθηκε μετά από χρόνια προστασίας, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν.

Το 2003 ο Τζούισον τιμήθηκε με το Βραβείο Τεχνών του Θεάματος του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην κινηματογραφική βιομηχανία του Καναδά. Η αυτοβιογραφία του «This Terrible Business Has Been Good to Me» εκδόθηκε το 2004. Ο Τζούισον έλαβε επίσης τιμητικό βραβείο για την συνολική του προσφορά από το Σωματείο των Αμερικάνων Σκηνοθετών το 2010.